Roinilan tilalle tunnustusta

Heidi Pitkänen

Etelä-Savon Vuoden yrittäjä -palkinto on myönnetty kangasniemeläisen Roinilan tilan Heikki ja Leena Manniselle. Maakunnallisen yrittäjäjärjestön mukaan Manniset ovat kehittäneet yritystään määrätietoisesti ja perinteisen maatalousyrittämisen rajoja rikkoen. Toimintaa on kasvatettu ja kehitetty vahvasti lähiruokaa painottaen.

Aluejärjestön mielestä Roinilan tila on tehnyt lisäksi merkittävää uranuurtajatyötä tuomalla tuorelihan lähelle kuluttajia myymäläautojensa avulla. "Liikkuvina lihatiskeinä" tunnetut autot kiertävät useilla paikkakunnilla muun muassa Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa. Ensimmäisen ajanmukaisilla kylmälaitteilla ja muiden määräysten mukaan varustetun, liikkuvaksi liikehuoneistoksi hyväksytyn auton yritys hankki keväällä kaksi vuotta sitten. Nyt autoja on neljä.

Idean Heikki Manninen sai lomareissulla tyttären ja vävyn kanssa.

- Lentokentältä lähdettäessä aloin ajatusta työstää, ja Heinolan kohdalla sapluuna oli valmis.

Mannisen yrittäjäpariskunta on mukana neljässä yrityksessä. Roinilan Karjatila Tmi kasvattaa sikoja ja nautoja sekä ensikoita eli nuoria naarassikoja. Roinilan Lihatila Oy teurastuttaa, paloittelee, markkinoi ja vastaa myymäläautoista. Roinilan Aromiliha puolestaan jalostaa tuotteita Kangasniemellä. Lisäksi tila on osakkaana ristiinalaisessa emakkosikalassa.

- Noin 90 prosenttia tuotteistamme myydään suoraan autoista tai Kangasniemen Lapaskankaalla jalostamon myymälästä, Manninen kertoo.

Roinilan Karjatilan vuosituotanto on noin 360 000 kiloa sikaa ja nautaa. Roinilan tila, teurastamo ja jalostuspuoli työllistävät yrittäjäpariskunnan ja Aromilihan toisen omistajan, Mannisten vävyn Sami Ohra-ahon lisäksi 11 työntekijää sekä kolme osa-aikaista ja eläinlääkärin teurastusaikana.

Maakunnallinen yrittäjäpalkinto luovutettiin Roinilan tilalle perjantaina Yrittäjäjuhlassa Savonlinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.