Huihan Yang toi uusia näkökulmia

Pia Tervoja

Kiinalainen liikemies haluaa ensin ystävystyä ennen kuin alkaa tehdä kauppaa. Suomalainen toimii päinvastaisessa järjestyksessä.

Tämä on vain yksi esimerkki kahden maan kulttuurieroista, joista kiinalainen Huihan Yang, 26, on päässyt kertomaan työharjoittelupaikassaan. Jyväskylän yliopistossa ympäristöjohtamisen maisteriopintoja suorittava Yang tekee puolen vuoden mittaista työharjoittelua Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:ssä.

Yangin perehdyttäminen Jykesin projekteihin ja hallintoon on sujunut tavallista nopeammin, sillä seitsemän vuotta Suomessa asuneena hän puhuu hyvin suomea ja kirjoittaa vieläpä paremmin.

Yangilla on hallussaan myös englanti, jota kuitenkin käytetään työpaikalla vain "hätätapauksessa".

Työharjoitteluvastaava projektipäällikkö Tero Rautiainen pitää lisäksi tärkeänä työkokemusta, jota Huihan Yangilla on kiinalaisesta vienti- ja tuontiyrityksestä.

- Huihan on tuonut meille erilaisia näkökulmia vienti- ja tuontiprosessiin, jota voimme hyödyntää esimerkiksi hintaneuvotteluissa.

Rautiainen haluaa kannustaa yrityksiä tarjoamaan rohkeammin työharjoittelupaikkoja ulkomaalaisille opiskelijoille.

- Yrityksillä voi olla turhaa vaatimattomuutta. Mietitään esimerkiksi, ovatko työtehtävät tarpeeksi haastavia. Usein nämä nuoret haluavat vain jalansijan suomalaiseen yritysmaailmaan.

Aasialaistaustaisille osaajille on jatkossa enemmän tarvetta, sillä Jyväskylän seudun yritysten mielenkiinto Aasian markkinoihin on selvässä kasvussa.

Rautiaisen mukaan keskisuomalaisilla yrityksillä on laadukkaita tuotteita, mutta usein myyntiosaaminen on Akilleen kantapää.

- Yritysten ei ole tarvinnut panostaa myyntiin, kun tilauskirjat ovat olleet täynnä. Tilanne on nyt toinen. Myyntityöhön tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja luovuutta sekä ehdottomasti täytyy oppia kertomaan tuotteen todellisista kilpailueduista. Tuonti ei niinkään ole ongelma, sillä kiinalaiset ovat loistavia tekemään kauppaa.

Huihan Yangin oma mielenkiinto liittyy ympäristökysymyksiin. Lukion jälkeen hän valitsi opinnot suomalaisessa ammattikorkeakoulussa, koska arvosti suomalaista mielenlaatua, koulutustasoa ja luonnonympäristöä. Maisteriopinnot olivat luonteva jatke tradenomiopinnoille.

Yang ei ole vielä päättänyt, jääkö valmistumisen jälkeen Suomeen vai palaako Kiinaan. Yksi asia on kuitenkin varmaa.

- Haluaisin auttaa suomalaisia ja kiinalaisia ymmärtämään toistensa yritys- ja tapakulttuuria sekä edistää Suomen ja Kiinan välistä yritysyhteistyötä vaikkapa ympäristöteknologian viennissä ja tuonnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.