Täydet kympit 30.11.2009

Sanna Höglund

PUUMIX OY.Jarmo Kokin yritys Puumix Oy on massiivikoivuisia huonekaluja valmistava yritys, jonka kotipaikka on Vaajakoski. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Vaajakosken teollisuusalueella, Hutungin kupeessa. Yrityksessä työskentelee yksitoista henkilöä.

Tuotteiden suunnittelusta vastaa pääosin Jarmo Kokki, mutta myös ulkopuolisia suunnittelijoita käytetään. Suunnittelun perustana on asiakaslähtöisyys ja kokemus.

- Tuotevalikoimaamme kuuluu erilaisia ruokailuryhmiä ja säilytyskalusteita, kuten vitriinejä, Kokki kertoo.

Yrityksen tärkeä yhteistyökumppani on Maskun Kalustetalo, joka myy Puumix Oy:n valmistamia Mix- ja Jamppa-kalusteita sekä Koivula-sarjaa. Lähitulevaisuudessa Maskun Kalustetalo on laajentamassa Ruotsiin. Sen myötä myös Puumix Oy:n tuotteiden markkina-alue laajenee. Huonekalualan kilpailussa Jarmo Kokki nimeää Puumix Oy:n valttikortiksi korkeatasoisen laadun sekä toimitusvarmuuden.

- Kun toimitusaika asiakkaalle on kolme viikkoa, siitä pidetään kiinni. Lisäksi asiakas saa kalusteen valmiiksi koottuna. Moni arvostaa tällaista laatua, vaikka hinta olisi hieman korkeampi, Kokki tietää.

KESKI-SUOMEN TIMANTTISAHAUSLIIKE OY. Yrittäjä Pekka Vanamo perusti Keski-Suomen Timanttisahausliikkeen nuorena aktiiviurheilijana.

- Ajoin kilpaa motocrossia Suomenmestaruustasolla ja kuvittelin, että yrittäjänä voisin vaikuttaa työaikoihini ja yhdistää työn ja urheilu-uran. Se oli kuitenkin utopiaa. Yrittämisen myötä aktiiviura motocrossissa jäi. Pyöriä tosin harrastan edelleen, hän toteaa nauraen.

Yrittäminen on kuitenkin kannattanut ja työtä on ollut riittävästi jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Yrityksen ensimmäinen halli rakennettiin vuonna 1984 Seppälän teollisuusalueen Säkkitielle. Laajennus tehtiin vuonna 1998 ja tällä hetkellä on meneillään uusi hallilaajennus, johon valmistuu vuokratiloja yrittäjille.

Vuosien varrella Keski-Suomen Timanttisahausliikkeen yksi merkittävä työllistäjä on ollut paperikoneteollisuus.

Timanttisahauksen ohella yritys tekee maansiirtotöitä pienkaivurilla. Yrityksessä työskentelee Vanamon ja hänen vaimonsa lisäksi kaksi työntekijää.

RAKENNUSURAKOINTI JARI OKSANEN OY. Yrittäjä Jari Oksanen perusti Rakennusurakointi Jari Oksanen Oy:n marraskuussa 1979. Toiminta alkoi toiminimenä. Vuonna 1984 yhtiömuoto muuttui kommandiittiyhtiöksi ja tämän vuoden alussa yrityksestä tuli osakeyhtiö.

Yrityksen toimitilat sijaitsevat Seppälänkankaan teollisuusalueella ja toimialueena on pääosin Jyväskylän seutu ja lähikunnat. Yrityksen päätoimiala on muutos- ja saneeraustyöt sekä niiden yhteydessä tapahtuva pienimuotoinen uudisrakentaminen. Yritys on työllistänyt vuosien varrella yrittäjän lisäksi 3-5 henkilöä kausiluonteisen työtilanteen mukaan.

- Kehitys on edennyt johdonmukaisesti ja työt lisääntyneet. Toimialallamme tilanne näyttää valoisalta myös tulevaisuudessa. Ehkä taantuma on purrut enemmän uudisrakentamiseen kuin muutos- ja saneeraustöihin, Oksanen toteaa.

Yrittämisen hän linjaa kokonaisvaltaiseksi elämäntavaksi, jossa työaikaa ei mitata kellon kanssa.

- Yrittämisen parhaita puolia on se, että itsensä voi haastaa periaatteessa koko ajan. Voi sanoa, että kaikki on aina pelissä. Moni on kysynyt kannattiko yrittäjäksi ryhtyä? Mielestäni aloittaminen on helppoa, mutta kun ikää tulee, yritystoiminnan lopettaminen on hankalampaa. Aktiivisuutta riittää, sillä töitä on aina tullut tehtyä paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.