Ilmastonmuutoksen torjunta tulee kalliiksi

Raisa Karsikko / STT

Ilmastonmuutoksen torjunta on täysin mahdollista, mutta tulee kalliiksi ja vaatii valtavia muutoksia maailman energiantuotantoon, Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääekonomisti Fatih Birol arvioi.

Birol esitteli keskiviikkona Helsingissä IEA:n tuoreita ennusteita, joissa on linjattu maailman energiankulutukselle kaksi eri skenaariota. Toinen jatkaa nykylinjalla, toinen tähtää tosissaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

IEA:n laskelmien mukaan ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen kahteen asteeseen vaatii sitä, että vuoteen 2030 mennessä tehdään noin 10,5 biljoonan dollarin eli noin 7 000 miljardin euron lisäinvestoinnit. Ne tehtäisiin lähinnä energiatehokkuuteen ja päästöttömään energiaan.

Birolin mukaan summa on kuitenkin pieni, kun vastapainoksi lasketaan ympäristölle, ihmisten terveydelle ja energiaturvallisuudelle koituvat hyödyt.

Nykylinjan jatkaminen uhkaa IEA:n mukaan johtaa ilmastokatastrofin lisäksi myös energiakriisiin, kun fossiiliset polttoaineet hupenevat ja niiden hinnat kääntyvät rajuun nousuun.

Ilmastonmuutosta torjuttaessa fossiilisten polttoaineiden osuutta pyrittäisiin määrätietoisesti vähentämään. Siitä huolimatta raakaöljyn kulutus kasvaisi vielä huomattavasti nykytasolta.

"Ylimenokaudella" isoon rooliin nousisi myös maakaasu. Perinteisten kaasumarkkinoiden rakenne kuitenkin muuttuu, kun Yhdysvalloissa hyödynnetään entistä enemmän liuskekivestä tuotettavaa kaasua, ja maakaasun vienti sinne vähenee.

IEA antaisi ilmastonmuutoksen torjunnassa kohtalaisen ison roolin myös ydinvoimalle. Järjestö laskee EU:n ilmastotavoitteen vaativan sitä, että koko EU:n alueella ydinvoiman tuotantoa pitäisi vuoteen 2020 mennessä lisätä 200 terawattitunnilla.

Tilaisuuteen osallistuneen pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä tämä vahvistaa näkemystä, että Suomeen ei tarvita kolmea uutta ydinvoimalaa, ainakaan tuolla aikataululla.

- Pelkästään Olkiluoto 3 lisää Suomen tuotantoa 12 terawattitunnilla, ja jos päälle tehtäisiin vielä kolme samansuuruista yksikköä, Suomi ottaisi kontolleen neljäsosan koko EU:n ydinvoimatavoitteesta, Vanhanen laski.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.