Uuden tuotantoalan tarve 5 500 hehtaaria

Pia Tervoja

Keski-Suomeen tarvitaan kymmenen vuoden aikana 5 500 hehtaaria uutta energiaturpeen tuotantoalaa. VTT:n tuoreen tutkimusraportin mukaan maakunnan turvetuotannon pinta-alatarve on vuonna 2020 yli 7 000 hehtaaria, kun tällä hetkellä tuotannossa on 4 000 hehtaaria. Osa Keski-Suomessa käytetystä turpeesta tuodaan myös jatkossa maakunnan ulkopuolelta.

Keljonlahden voimalan valmistuminen lisää energiaturpeen käyttötarpeen reilusti yli 1,5-kertaiseksi. Jos Äänekoskelle tulee lisäksi biodiesel-laitos, se lisää puuraaka-aineen ohella turpeen tarvetta entisestään.

Tänä vuonna turpeella tuotetaan energiaa kaksi terawattituntia. Vuonna 2020 luku pyörii 3,5 terawattitunnin tuntumassa.

Vahvistetun maakuntakaavan turvetuotantovaraukset eivät riitä tulevaan tarpeeseen. Parhaillaan valmisteilla onkin vaihemaakuntakaava eli "turvekaava" täydentämään turvetuotantoreserviä.

Turveteollisuusliiton toimitusjohtajan Jaakko Silpolan mielestä kaavaan tulisi suhtautua realistisesti.

- Meidän arviomme mukaan maakuntakaavaan tarvitaan tarpeeseen nähden yli kolminkertainen määrä alueita, sillä kaikista alueista ei kuitenkaan päästä ostosopimukseen maanomistajien kanssa.

Vaihemaakuntakaavan vaatimia taustaselvityksiä on tehty parin kesän aikana ja niitä tullaan vielä jatkamaan.

- Kaavaa varten tehdään hyvin syvälliset suokohtaiset selvitykset. Kasvillisuus- ja muut luontoselvitykset ovat niin tarkkoja, ettei muissa maakunnissa vielä ylletä tälle tasolle, Silpola arvioi.

Keski-Suomen liiton tavoite olisi saada vaihemaakuntakaava valmiiksi vuodenvaihteessa 2010-2011.

Silpola arvelee, että tuohon ajankohtaan voi laittaa pari vuotta päälle, mikäli kaavasta valitetaan.

- Turvetuotannon suunnittelu on kaiken kaikkiaan pitkäjänteistä. Kaavan vahvistamisen jälkeen soiden ostamiseen menee helposti viisi vuotta. Keski-Suomessa selvitään harvoin yhdellä kauppakirjalla, sillä yhdellä suokokonaisuudella voi olla 10-15 maanomistajaa, Silpola muistuttaa.

- Kun tietty suo on saatu hankituksi, ollaan jo vuodessa 2020. Sen jälkeen alkaa tuotannon luvitus. Ovatko nyt tehdyt luontoselvitykset silloin enää voimassa, hän kysyy.

Tuleva turvekaava vaikuttaneekin vasta vuoden 2020 jälkeisiin suoluvituksiin, mutta tätä ennen turvetuotantoon otetaan turvetuottajien jo hallussa olevia soita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.