Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Työntekijät: Rautaruukin Raahen tehtaan työvuorot uuvuttavat

STT STT-RAISA KARSIKKO, NINA TÖRNUDD

Rautaruukin Raahen-tehtaan uudet työaikajärjestelyt ovat uuvuttaneet työntekijät ja saattaneet johtaa jopa itsemurhiin, kaksi tehtaan työntekijää kirjoittaa Kauppalehden mielipidepalstalla.

Kirjoituksen mukaan muutosten kohteeksi joutuneista työntekijöistä jopa kymmenen prosenttia on sairauslomalla, ja kuukauden sisällä tehtaalla on tehty kolme itsemurhaa. Kesän jälkeen tapauksia on työntekijöiden edustajien mukaan neljä.

Kirjoituksen allekirjoittaneet työntekijät Veli Hinkula ja Pirjo Piispanen peräävät työnantajalta vastuuta työntekijöiden pahoinvoinnista.

Ruukki Metals -divisioonan johtaja Olli Huhtala sanoi Rautaruukin pitävän erittäin valitettavana, että yleisönosastokirjoitus yhdistää työvuorojärjestelyt ja Raahessa sattuneet kuolemantapaukset toisiinsa.

- Läheisten menetyksen käyttäminen tällaisessa yhteydessä on mielestämme vastoin kaikkia eettisiä normeja, ja esitämme syvimmät pahoittelumme omaisille. Tällaiset lausunnot ovat suunnattoman raskaita myös muulle henkilöstölle, Huhtala sanoi STT:lle.

Huhtalan mukaan Raahen tehtaalla siirryttiin viime keväänä käytyjen yt-neuvottelujen uuteen työvuorojärjestelmään.

- Henkilöstö on tuonut esiin, että se on entistä raskaampi. Siksi olemme perustaneet työryhmän, jossa parhaillaan yhdessä henkilöstön kanssa etsimme mahdollisia ratkaisuja, joilla työvuoroja voitaisiin keventää, hän sanoi.

Rautaruukista kiistettiin yleisönosastokirjoituksen väite, ettei Raahen tehtaalla maksettaisi sairasloman ajalta palkkaa, jos työntekijä on poissa työuupumuksen vuoksi. Yhtiön mukaan palkka maksetaan aina kun työntekijällä on sairauslomatodistus.

Tehtaan työsuojeluvaltuutettu Alpo Pirneskoski on jättänyt Pohjois-Suomen työsuojelupiiriin tarkastuspyynnön, jossa vedotaan työsuojelulain 8. pykälään, jonka mukaan työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä.

- Osa porukasta pillerien avulla nukkuu ja jopa töissä käy pillerien avulla, Pirneskoski sanoi.

Pääluottamusmies Mika Vuoti sanoi työntekijöiden olevan tilanteesta huolissaan ja jakavan mielipidekirjoituksessa esitetyn käsityksen. Uusi vuorojärjestelmä on hänen mukaansa "valtavan sekava ja täysin epäsäännöllinen".

- Johtamistapaa ja yhtiön tapaa toimia pitää peilata. Neljä henkilöä koko tehtaan tasolla on valtavan suuri määrä, Vuoti sanoi kuolemantapauksista.

Raahen tehtaalla on kaikkiaan 2 000 työntekijää. Heistä runsaat 200 on mukana uudessa vuorojärjestelmässä.

Työntekijöiden uupuminen ja itsemurhat nousivat julkisuuteen, kun kävi ilmi, että Ranskan France Telecomissa on tapahtunut 25 itsemurhaa tänä ja viime vuonna. Itsemurhat on liitetty työoloihin, jotka ovat olleet kovassa muutoksessa. Yhtiö on sanonut, ettei tapausten määrä ole suhteellisesti suurempi kuin väestössä muutenkin.

Kohu on kuitenkin johtanut varatoimitusjohtaja Louis-Pierre Wenesin eroon. Wenes on johtanut yhtiön säästöohjelmaa, jolla kuluja pyritään leikkaamaan 1,7 miljardia euroa vuoteen 2011 mennessä. Uudelleenorganisaatio on myös jäädytetty.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut