Ihan homona Pohjanmaalla maalla

Suomalaisessa tv-viihteessä homoseksuaaleja ei ole katsottu pääroolien arvoiseksi porukaksi. Kaksiosainen Kotikatsomo-minisarja Juurikasvua saattaa saada muutaman mummon ja papan iltakahvin juuttumaan kurkkuun. Tosin turhaan. Tämän sivun kuvasta huolimatta Juurikasvua ei kerro puppelipojista, vaan tavallisista homomiehistä.

Lääkäri Mika ( Antti Luusuaniemi) saa tarpeeksi Helsingistä ja stressistä. Mika saa viran pohjanmaalaisesta pienestä terveyskeskuksesta. Samalla maaseudulle muuttaa avopuoliso, työtön kampaaja Ricu ( Ville Myllyrinne). Ricu ei ole elämäntapamuutoksesta lainkaan innoissaan.

Homous on vain yksi teemoista. Enemmän ihmetellään epäkäytännöllisiä kaupunkilaisia maaseudulla ja paikallisten ihmisten suhtautumista härkäpariin ja city-pelleihin. Työkään ei ole sitä, mihin Mika on Helsingissä tottunut.

Kotikatsomo: Juurikasvua TV1 klo 21.00

Kotimainen dokumentaarinen sarja Poliisit jatkuu uusin jaksoin maanantaista torstaihin. Mukaan on tullut uusia kaupunkeja. Nyt poliisin työtä seurataan Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Vantaalla ja Espoossa.

Jokaisessa jaksossa seurataan yhden poliisiparin työpäivää. Aloitusjaksossa he ovat turkulainen vanhempi konstaapeli Marianne Hokkanen ja ylikonstaapeli Joonas Tikka. Suomalaisen poliisin käytännön työ on kaukana amerikkalaisten tv-sarjojen antamasta kuvasta. Eniten poliisia työllistää juopot, ja tärkein työväline on puhe.

Poliisit Jim klo 20.30

Tiededokumentti Prisma esittää kiehtovan viisiosaisen dokumenttisarjan, jossa tarkastellaan uusimpien geneettisten ja arkeologisten todisteiden valossa, kuinka ihmisrotu levittäytyi ympäri planeettaamme mitä erilaisimpiin elinympäristöihin. BBC:n tuottama dokumenttisarja Kuinka maailma asutettiin? rekonstruoi taidokkaasti ihmisen maailmanvalloituksen, joka on ennen kaikkea selviytyjän ja sopeutujan kertomus.

Tarina alkaa Etiopian aavikolta, ihmisrodun syntylähteiltä. Hiekan keskeltä siirryttiin Keski-Afrikan viidakkoalueille, kunnes taas palattiin tomun keskelle Kalaharin autiomaahan. Afrikan asuttamista seurasi ihmisrodun vaellus Arabian niemimaan kautta muihin maanosiin. Toisessa osassa tutustutaan Tyynenvaltameren rannikoiden, Malesian niemimaan ja Australian asuttamiseen.

Prisma: Kuinka maapallo asutettiin? TV1 klo 19.00

Ylen kanavilla alkaa tänään myös toinen BBC:n tuottama laadukas dokumenttisarja. Teeman Historia-dokumentti on nimeltään Roomalaiset ja barbaarit. Sitä kannattaa itse pääasian lisäksi seurata myös siksi, että juontajana toimii entinen Monty Pythonin jäsen Terry Jones, joka muuten on yhä aika hauska mies. Muinaisten roomalaisten mielestä keltit olivat sivistymättömiä barbaareita. Mutta esimerkiksi matematiikassa keltit päihittivät roomalaiset 6-1. Todellinen syy sortoon oli Gallian kelttien kulta.

Historiaa: Roomalaiset ja barbaarit Yle Teema klo 17.00

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.