Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Liitot haukkuivat Stora Enson ja Häkämiehen rajusti lyttyyn

Tuomas Peltomäki / STT

Paperijätti Stora Enso haukuttiin perin pohjin sen ilmoitettua tehtaiden sulkemisista keskiviikkona. Samalla osansa sai valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.).

Tunteikkaaksi äitynyt Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen luonnehti Stora Enson toimitusjohtajan Jouko Karvisen olevan toimissaan pyörremyrskyn kaltainen. Paperiliiton lisäksi myös muut palkansaajajärjestöt tuomitsivat tehtaiden sulkemisen. Toimihenkilöunioni varoitti Stora Enson joutuvan kuolemanspiraaliin.

Yleinen viesti oli se, että Stora Enso sahaa nyt omaa oksaansa. Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtaja Sakari Lepolan mukaan metsäteollisuuden herrojen pitäisi välttää uusien virheiden tekeminen. Hän viittasi Stora Enson epäonnistuneisiin investointeihin Yhdysvalloissa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly vaati yrityksiä pidättäytymään irtisanomisista ja syytti Stora Ensoa laman syventämisestä entisestään.

- Valtion on oltava aktiivisempi osakkuusyhtiöidensä ohjaamisessa ja vaadittava niiltä vastuullisempaa työllisyyspolitiikkaa, Lyly sanoi keskiviikkona.

Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne sanoi keskiviikkona, että Häkämies lietsoo liittoja ja palkansaajia barrikadeille ylimielisillä lausunnoillaan. Häkämies syytti ay-liikettä liian roimista palkkavaatimuksista.

- Häkämies on onnistunut omistajaohjauksessa ainoastaan yhdessä asiassa: yhtiöiden johtajien ansiokehityksen turvaamisessa kohtuuttomilla bonuksilla, Rinne sanoi.

Paperiliiton valtuuston puheenjohtaja Ilkka Nokelainen sanoi olevansa henkilökohtaisesti todella pettynyt valtion toimintaan Stora Enson suurimpana omistajana.

-Häkämiehelle terveisiä maan paperityömiehiltä ja -naisilta, että voisi ryhdistäytyä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut