Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Mielettömän hyvä laulaja, älyttömän lahjakas äijä"

Antti Eerola / STT

Michael Jacksonin painoarvo popmusiikin historiassa on melkoinen monellakin tapaa. Nylon Beatissa pinnalle ponkaissut Erin Anttila painottaa Jacksonin suunnatonta lahjakkuutta. Pitkän linjan rockjournalisti Ilkka Mattila puolestaan ylistää tapaa, jolla Jackson lisäsi mustan musiikin merkitystä valkoisten hallitsemilla popmarkkinoilla.

- No kun se oli niin älyttömän hyvä laulaja, vastaa Erin Anttila kysymykseen siitä, miksi Michael Jackson keikkuu hänen vaikuttajalistansa kärkipäässä.

- Ja Jackson oli muutenkin niin lahjakas. Se on ainoa asia minkä tiedämme hänestä varmasti. Kaikki muu jää arvailun varaan, Anttila, entinen Koivisto, pohdiskelee.

Erin Anttila ei itsekään ollut iällä pilattu Nylon Beatissa pinnalle noustessaan. Aina on olemassa vaara, että tähteys sekoittaa nuoren ihmisen pään.

- No joo, mutta enhän minä nyt sentään mikään lapsi ollut kuten Jackson pinnalle noustessaan. Onhan se älytöntä, että joutuu koko ikänsä elämään julkisuudessa. Tolkuttoman suuressa julkisuudessa vielä kaiken lisäksi. Että jos menee kauppaan, niin viiden sekunnin kuluttua on 300 ihmistä pällistelemässä ikkunan takana. Siinä on kestämistä. Ihminenhän Michael Jacksonkin vain oli, Anttila päivittelee.

- Kun katsoin Michael Jackson -dokumenttia, aloin miettiä, että mikä tässä on pielessä? Jotenkin jäi vaikutelma, että Jackson ei kasvanut aikuiseksi, että se jäi jotenkin puolitiehen. Lopputulos oli se, että Jackson oli tavallaan vielä 50-vuotiaanakin Peter Pan, Anttila määrittelee.

Anttila kuitenkin painottaa, että Jacksonia pitää arvioida pelkästään hänen musiikkinsa perusteella.

- Eihän meillä mitään muuta konkreettista hänestä olekaan. Ja musiikki oli loistavaa, oli jo Jackson 5:n aikoihin, Erin Anttila ylistää.

Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja, musiikkilehti Rumban ex-päätoimittaja ja muusikko Ilkka Mattila näkee Michael Jacksonin melkoisena vaikuttajana popmusiikin historiassa.

- Jacksonin merkitys mustan musiikin levittämisessä myös valkoisen kuulijakunnan pariin on suuri. Totta kai Motown oli ollut tässä ensimmäinen aalto, mutta Jackson vanhasta rhythm & bluesista ponnistaneena jatkoi tätä työtä menestyksekkäästi, Mattila linjaa.

Michael Jacksonin Thriller on maailmanhistorian myydyin albumi. Sen lisäksi esimerkiksi Off The Wall oli jättimenestys.

- Olihan se ihan älyttömän lahjakas äijä. Niin biisintekijänä kuin sovittajanakin. Ja oman tiensä kulkija. Artisti, joka ei ollut johdateltavissa, Mattila mietiskelee.

Karu totuus kuitenkin on, että Michael Jacksonin uran upeimmat hetket koettiin jo 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.

- Off The Wall ja Thriller, siinähän ne. Ja viime ajat Jacksonin nimi oli esillä julkisuudessa aivan muista syistä kuin musiikin takia.

- Mutta onhan se itsestään selvää, että jos on niin kuuluisa ja suuri nimi kuin Michael Jackson tai vaikkapa Elvis Presley, niin eihän se enää ole hyvä juttu. Kyllähän se tajuaa jo ihan maalaisjärjelläkin, että siitä ei voi seurata ihmiselle mitään hyvää, Ilkka Mattila painottaa.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut