MIES ILMAN KOHTALOA (MAN WITHOUT A STAR, 1955), VIIMEINEN AURINGONLASKU ( THE LAST SUNSET, 1961), RATSASTA VIIMEINEN TAIvAL (LONELY ARE THE BRAVE, 1962)

DVD

MIES ILMAN KOHTALOA

(MAN WITHOUT A STAR, 1955)

VIIMEINEN AURINGONLASKU

( THE LAST SUNSET, 1961)

RATSASTA VIIMEINEN TAIvAL (LONELY ARE THE BRAVE, 1962)

Kirk Douglas (s.1916) kuuluu Hollywoodin elossa oleviin legendoihin ja oman tiensä kulkijoihin. Douglasin monet merkittävät roolisuoritukset vuosikymmenten varrella elokuvan eri lajityyppien parissa ovat täynnä sisäistä, räjähdysaltista energiaa.

Douglasin tähti-imagon tunnistettava puumerkki on aina ollut hänen leukansa. Se symbolisoi miehistä tahtoa ja päättäväisyyttä. Näitä piirteitä Douglasilla oli muutenkin. Muun muassa Hollywoodin noitavainojen aikaan, jolloin moni merkittävä taiteilija joutui mustalle listalle, työkieltoon vasemmistosympatioiden takia.

Vainottu käsikirjoittaja Dalton Trumbo oli tällainen henkilö. Trumbo joutui työskentelemään 1950-luvulla salanimellä. Trumbon meriittilistaan kuuluu muun muassa Stanley KubrickinSpartacus-elokuvan loistava käsikirjoitus. Trumbo kirjoitti myös loistavan pasifistisen romaanin Sotilaspoika (suom).

Kirk Douglas teki 1960-luvun alussa onnistunutta yhteistyötä Trumbon kanssa toisenlaisissa westerneissä, Viimeinen auringonlasku ja Ratsasta viimeinen taival. Tumbon käsikirjoituksen dramaturginen oivaltavuus on molemmissa elokuvissa ratkaisevan tärkeä seikka.

David Millerin ohjaama Ratsasta viimeinen taival on erityisesti noussut kulttielokuvan asemaan muun muassa beat-kirjallisuuteen liittyvän filosofiansa takia. Tämä hyvästijättö vanhan westernin vapauden ja vaeltamisen ideologialle, lähin sukulaisteos on Sam Peckinpahin ohjaama Preerian laki, on myös Douglasin oma lempielokuva.

Ratsasta viimeinen taival on 1960-luvun westernin harvoja merkkiteoksia, yhä järisyttävä ja unohtumaton katsomiskokemus.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut