Gaile Parkin - Kigalin kakkukauppa

PENTTI PESÄ

GAILE PARKIN Kigalin kakkukauppa Suom. Annukka Kolehmainen. Tammi 2009, 278 s. Voiko kansamurhan ja tappavan aidsin kääntää huumoriksi? Rimaa hipoen, sen osoittaa Gaile ParkininKigalin kakkukauppa.

Miten Parkin sen tekee? Samalla tavalla kuin John Steinbeck Cannery Row -trilogiassaan: kurjuus ei ole todellista vaan osa selviytymistä. Painotus on vähään tyytymisessä, pienet arkiset yksityiskohdat ovat tärkeämpiä kuin vuosien takaiset kauheudet.

Angel asuu Ruandan pääkaupungissa Kigalissa ilmeisen säällisessä kerrostalossa. Mies on tutkija, lapset ovat kuolleet, lastenlapset ovat hänen hoteissaan. Hän leipoo mitä kummallisimpia kakkuja - on seteli, lentokone, eri maiden lippuja. Samalla hän toimii vapaaehtoisena ihmissuhdeterapeuttina.

Ottaessaan vastaan tilauksia Angel kuuntelee asiakkaidensa huolia ja ratkoo heidän ongelmiaan. Ja niitä riittää, sillä naapureina on mitä merkillisintä väkeä. Joku toimii YK:n palveluksessa, toinen on prostituoitu, kolmas CIA:n agentti. On kotirouvia ja jätesäiliössä asuvia lapsia, ja talon ympärillä suurkaupunki elää omaa elämäänsä.

Angel järjestelee avioliittoja, kerää myötäjäisiä, suunnittelee juhlia. Ympäristön kurjuuden aistii, mutta sillä ei mässäillä. Kerronta on kovin hyväntuulista, ja lopputulos omanlaisensa romaani, ei raportti. Se on tulvillaan erilaisia pikkutapahtumia, jotka kakuntekijän kautta nivoutuvat yhteen.

Koulupoikia kaapataan sotilaiksi, yksi heistä haluaa valkoisen vaimon ja sitä kautta pois maasta. Jossain on nähtävillä kalkittuja ruumiita kansanmurhan jäljiltä, mutta niitä ei Angel käy katsomassa. Kaikki tiedostavat aidsin uhan, se pyyhitään kuitenkin mielestä. Toivottomuuteen ei ole varaa. Ja Angelin mestariluomusten tapaan kaikki on peitetty inhimillisyyden sokerikuorrutuksella.

Toisenlainen totuus löytyy koti-Suomesta; Porvoossa sai ruandalaismies syytteen osallisuudesta kansanmurhaan - osoitus siitä, että ulkopuolinen maailmaa suhtautuu ankarammin rikoksiin ihmiskuntaa kohtaan kuin Kigalin kakkukaupan henkilöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.