Sydämen kuiskaus

MARKO AHONEN

SYDÄMEN KUISKAUS Cinema Mondo on tuonut Suomeen kaikki animen suurmestarin Hayao Miyazakin pitkät elokuvat. Vuonna 1995 valmistunut Sydämen kuiskaus (Mimi wo sumaseba) on myös legendaarisen Studio Ghiblin tuotantoa. Miyazaki on käsikirjoittanut sarjakuvaan perustuvan elokuvan, jonka on ohjannut Yoshifumi Kondo.

Teinityttö Shizukulla on edessään kesäloma ja vielä yksi kouluvuosi. Shizuku huomaa, että joku Seiji Amasawa on lukenut kaikki Shizukun kirjastosta lainaamat teokset ennen häntä. Lopulta salaperäinen kissa johdattaa Shizukun Seiji Amasawan luokse. Sydämen kuiskaus on sukua aiemmin nähdylle Kissojen valtakunnalle, mutta elokuvat ovat aivan itsenäisiä teoksia.

Ghibliin voi aina luottaa. Animaatiossa näkyy rakkaus alaa kohtaan. Tarina on lämminhenkinen. Kun elokuva päättyy, maailma tuntuu hieman paremmalta paikalta elää. Hektisiin nykyanimaatioihin tottuneille Sydämen kuiskaus saattaa olla paikoitellen turhan hidastempoinen. Mutta se on nykyanimaatioiden vika, ei Sydämen kuiskauksen. Valtava hulina ei realistiseen tyyliin sopisikaan. Sydämen kuiskausta ei katsota vain silmillä, vaan myös sydämellä.

Kun teemoina ovat muun muassa kasvaminen kohti aikuisuutta ja ensirakkaus, niin kyse ei ole aivan pikkulasten elokuvasta. Siksi se, että elokuvassa puhutaan japania ja tekstitys on suomeksi, on Mondolta juuri oikea valinta.

Ohjaus: Yoshifumi Kondo. Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki. Pääosissa: Youko Honna, Kazuo Takahashi, Takashi Tachibana, Shigeru Murai, Shigeru Tsuyuguchi. Tyylilaji: Animaatio (S).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut