Merirosvoilta löytyi aluksen upottamiseen käypiä räjähteitä

STT, Reuters

Adeninlahden merirosvolta on löytynyt ensimmäistä kertaa räjähteitä, joilla voisi upottaa aluksen.

Liki kilo P4A-räjähdettä löytyi joukkiolta, joka yritti hyökätä öljytankkerin kimppuun. - Taitavasti käytettynä räjähteellä olisi voinut -- upottaa aluksen, kertoi sotalaiva Corte Realin komentajakapteeni Alexandre Fernandes lauantaina.

Rynnäkkökiväärein ja singoin aseistautunut ryhmä yritti kaapata Bahaman lipun alla purjehtivan norjalaisvarustamon MV Kiton -tankkerin perjantaina. Hyökkäys keskeytyi kun portugalilaisen sotalaivan helikopteri ehätti tankkerin avuksi hätäkutsun jälkeen.

Sotalaiva lähti pikaveneillä liikkuneiden hyökkääjien perään ja otti kiinni 19-miehisen joukkion tukialukseltaan perjantai-iltana. Joukolta takavarikoitiin aseet. Joukko oli vapautettava, koska Natolla ei tavallisesti ole valtuuksia vangita ketään kansainvälisillä vesillä.

Somaliasta käsin harjoitettava merirosvous käy kalliiksi kauppamerenkululle. Se on nostanut rahtialusten vakuutusmaksuja. Osa varustamoista harkitsee jo vaarallisten vesien kiertämistä muita reittejä pitkin. Vaikeuksissa on myös YK:n ruoka-apu, koska apukuljetustenkin kimppuun on käyty.

Lisäksi torjunta on kallista: nyt kauppalaivoja on turvaamassa 20 sotalaivaa EU-maiden lisäksi Yhdysvalloista, Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.