Friedrich Dürrenmatt - Haaveri. Mahdollinen tarina

HANNU WAARALA

FRIEDRICH DÜRRENMATT Haaveri. Mahdollinen tarina. Suom. Olli Sarrivaara. Lurra Editions 2009, 100 s. Sveitsiläinen Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) oli dramaatikkona eurooppalaisen näytelmäkirjallisuuden huomattavimpia edustajia ja jännityskirjailijana inhimillisten tilanteiden paljastaja.

Vuonna 1955 ilmestynyt Dürrenmattin pienoisromaani Haaveri on absurdin hauska selonteko syyllisyydestä ja hämmentävistä tunteista niiden takana. Syyllisyys on ihmisen osa maailmassa, vaikka hyvän ja pahan suhde modernissa maailmassa onkin muuttanut muotoaan. Puhtaan tragedian sijaan moderni ihminen on astunut oman elämänsä tragikomedian piiriin; maailma on hänen näyttämönsä, josta jumalien kuoleman jälkeen ovat kadonneet myös sankarit ja suoraviivainen moraali.

Haaverin päähenkilö, kauppamatkustaja Alfredo Traps joutuu sattumalta kuvitteelliseen oikeudenistuntoon, jota johtavat eläkkeellä olevat oikeudenpalvelijat. He kaivavat kuin huomaamatta Trapsin alitajunnan esille ja paljastavat hänen tahtotilansa ristiriidat, murhaavat ja itsekkäät suunnitelmat, kaiken taustalla olevan kaksinaismoraalisen pelin.

Dürrenmattin mielestä salapoliisitarinoiden kohtalokas virhe on niiden rationaalinen maailmankuva. Maailmaa ei hallitse järki eikä logiikka vaan kaaos. Kaaos astuu sattuman muodossa aina kuvaan mukaan - kaikesta rationaalisesta suunnittelusta huolimatta.

Dürrenmattin kehittelemä tarina etenee dostojevskilaisesta rikoksen psykologisesta kuvauksesta kohti absurdismin elämänkuvaa. Suomessa psykologista kuvausta viljeli antidekkareissaan ansiokkaasti 1960-luvulla kirjailija Marko Tapio, dekkarin lajityypin ylittäjä ja uudistaja omalla tavallaan niin kuin Dürrenmattkin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut