ANNA JÄRVINEN - Man var bland molen

PETRI KAIKOSUO

ANNA JÄRVINENMan var bland molen

Häpna 38-vuotias ruotsinsuomalainen opettaja Anna Järvinen putkahti pari vuotta sitten tuntemattomuudesta esikoislevyllään Jag fick feeling, josta kohistiin kovasti musapiireissä.

Musiikki on surumielistä ja herttaista poppia. Tekstit maalailevat eri tavoin kaihoisia kuvia tunnelmista tai tunnetiloista. Kieli on runollista ja sentimentaalista. "Muistatko kuinka tumma yö oli/se oli musta ja appelsiininvärinen", lauletaan suomennokseni mukaan Såhär -kappaleessa. Levyltä löytyy myös laulu nimeltä Äppelöga (Omenasilmä).

Rumban kriitikko Tomi Nordlund kirjoitti, että Järvisen musiikissa "yhdistyy ainutlaatuisesti suomalainen surumielisyys ja ruotsalainen kepeys". Se oli hyvin kiteytetty.

Monesti mennään niin herkillä, että oikein ihmettelee ettei hentoääninen laulaja alakaan itkeä. Kepeys on tyylikkäissä ja ammattimaisissa sovituksissa, jotka menevät vähän imelän puolelle. Soundi on kuulas kuin syksyinen päivä, mitä nyt Är det det här det hela handlar om? laulussa rokataan rankemmin vähän Cardigans-tyyliin. Ihan kiva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.