Kolme narahtaa liikenteessä joka päivä

Outi Laatikainen

Keskimäärin kolme autoilijaa jää joka päivä kiinni siitä, että ajaa liikennekäytöstä väliaikaisesti poistetulla ajoneuvolla. Siitä lähtien, kun väliaikainen poisto tehtiin mahdolliseksi marraskuussa 2007, kiinni on jäänyt melkein joka kuukausi enemmän kuin edellisenä kuukautena.

Piikki koettiin syyskuussa, jolloin kiinnijääneitä kirjattiin koko maassa 121. Viime kuussa heitä tilastoitiin 101 ja sitä edellisessä 86. Yhteensä poliisi on napannut selvästi yli tuhat kuljettajaa sitten marraskuun 2007.

- Se kertoo siitä, että valvonta toimii. Poliisin toiminta tien päällä on entistä nopeampaa ja automaattisempaa. He pystyvät skannaamaan rekisteritunnuksia poliisiautoon ja saamaan automaattisen yhteyden ajoneuvorekisteriin. Lisäksi olemme toimittaneet poliisille hittilistan ongelmatapauksista eli heistä, joilla on esimerkiksi veroja maksamatta, sanoo toimialajohtaja Olli Lindroos Ajoneuvohallintokeskuksesta (Ake).

Ylikomisario Veikko Stolt liikkuvasta poliisista kertoo, että heidän Jyväskylän-yksikkönsä saldo on kuukausittain kolme-viisi kiinnijäänyttä.

Kiinnijäännistä seuraa tuntuva rangaistus. Poliisi ottaa kilvet ja rekisteröintitodistuksen pois sekä antaa sakot. Ajoneuvon haltijalle tai omistajalle määrätään ajoneuvovero jälkiverotuksena, ajoneuvoveron lisävero ja mahdollisesti korotettu vakuutusmaksu. Lisävero on vuotuinen ajoneuvovero viisinkertaisena, mutta vähintään 1 000 euroa.

- Yli puolet kiinnijääneistä on sellaisia, jotka eivät välitä mistään mitään. On äärimmäisen harvinaista, että kyse olisi tietämättömyydestä. Rangaistusmaksuja saadaan perittyä huonosti, Lindroos kertoo.

Ajoneuvon voi poistaa väliaikaisesti liikennekäytöstä ilmoittamalla asiasta Aken ylläpitämään ajoneuvoliikennerekisteriin joko katsastusasemalla tai omassa vakuutusyhtiössä. Netti-ilmoituksen mahdollisuutta valmistellaan ensi vuodeksi.

Kun menopeli on merkitty rekisteriin liikennekäytöstä poistetuksi, ajoneuvoveroa eikä vakuutusmaksuja tarvitse maksaa, rekisterikilvet saa pitää paikallaan ja autolla voi ajaa vain hyvin rajoitetusti, kuten varattuun katsastukseen. Viime vuoden lopussa rekisterissä oli 281 297 ajoneuvoa.

Ennen marraskuuta 2007 ajoneuvo piti poistaa rekisteristä kokonaan, jos sitä ei käytetty liikenteessä. Vakuutusmaksut katkesivat, mutta ajoneuvovero piti maksaa myös seisonta-ajalta, ellei palauttanut rekisterikilpiä.

Uusi menettely on laissa säänneltyä ja paremmin valvottavissa kuin vanha. Sillä helpotettiin muun muassa kesäautojen pitoa. Aken kyselytutkimuksen mukaan 84 prosenttia vastanneista piti uutta tapaa kokonaisuutena onnistuneena. Eniten toivottiin mahdollisuutta sähköiseen asiointiin ja ajoneuvon määräaikaiseen poistoon. Jälkimmäinen ei ole suunnitteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut