Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Franz Ferdinand - Tonight

FRANZ FERDINANDTonight: Franz FerdinandDomino

Franz Ferdinandin uuden levyn piti kaikkein villeimpien huhujen mukaan olla afrobeatia. Kuten arvata saattoi, tämä jonkun musiikkitoimittajan artikkeliinsa raapustama ennustus ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa.

Skottibändin erottaa edelleen helposti Fela Kutista tai Antibalasista.

Jotakin studiossa on silti tapahtunut, sillä nelikon soundi on selvästi muuttunut. Kahdelta ensimmäiseltä levyltä tutut narskuvat kitarat ja autotallimainen rupisuus ovat vaihtuneet salonkikelpoisempaan tuotantoon.

Nyt päällimmäisenä pörisevät syntetisaattorit, jotka ovat paikoittain liiankin hallitsevassa roolissa. Esimerkiksi sinkkubiisi Ulysses on pumpattu niin täyteen kosketinriffejä, että koko muu bändi tuntuu jäävän sivuosaan.

Vaikka sovituksiin on yritetty saada uutta näkökulmaa, niin itse kappaleet noudattavat edelleen tuttua kaavaa. Tanssittavuus on pääasia, ja sitä halutaan korostaa levyllä tylsistymiseen asti. Todellisia napakymppejä ovat ainoastaan edellä mainittu Ulysses ja hienon koukun sisältävä No You Girls. Täsmäiskuiksi tarkoitetut Turn It On, What She Came For ja Can't Stop Feeling eivät nappaa mukaansa toivotulla tavalla.

Ylämaan miehet ovat selvästi yrittäneet pelata varman päälle, mutta kokonaisuus olisi kaivannut enemmän rohkeita ratkaisuja. Esimerkiksi hurjaan elektropaukutukseen päättyvä kahdeksanminuuttinen Lucid Dreams toimii juuri ennakkoluulottoman otteensa ansiosta.

Kaiken pumppauksen päätteeksi levyltä löytyy pari rauhallisempaakin balladia, jotka tuovat kokonaisuuteen kipeästi kaivattua seesteisyyttä.

Levyn päättävät Dream Again ja Kathrine Kiss Me ovat juuri sellaisia kappaleita, joita olisi voinut olla mukana useampiakin.

Palataanpa lopuksi vielä afro-viitteisiin, sillä niitäkin löytyy kun tarkkaan kuuntelee. Send Him Awayn polyrytmit ja urkusoolo tuovat etäisesti mieleen 1970-luvun nigerialaisen popmusiikin, jota bändi ilmeisesti kuuntelee vapaa-aikanaan. Toivottavasti he viljelevät tämänkaltaisia elementtejä tulevilla levyillään vielä ronskimmin.

Vaikka Tonight: Franz Ferdinand ei yllä kahden edellisen albumin tasolle, niin ei se mikään huono levy ole. Sillä on hetkensä, mutta niitä on tällä kertaa selvästi vähemmän.

MIKKO SILTANEN

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut