Yritys asensi luvatta satoja sähköhelloja

Vuokko Viljakka

Varkautelainen kodinkoneliike on asentanut ilman tarvittavia lupia ja epäpätevillä sähkömiehillä ainakin 400 sähköhellaa vuosien 2000-2007 aikana Varkauden seudulle.

Leppävirtalainen perhe joutui lähelle hengenvaaraa väärin asennetun lieden takia. Hella oli kytketty sähköverkkoon niin, että sen pinta jäi jännitteiseksi. Jos joku olisi koskenut hellan kirkkaisiin osiin, olisi siitä seurannut välitön sähköisku.

Perheen isä testasi asennuksen koetuskynällä ja havaitsi vian välittömästi asennuksen jälkeen. Turvatekniikan keskus Tukes alkoi selvittää kodinkoneliikkeen asennuksia ja vei asian poliisille viime vuoden syyskuussa.

Asiaan käsiteltiin torstaina Varkauden käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii yrittäjälle ehdollista tai sakkoja sekä 24 000 euron korvauksia rikoshyödystä. Yritykselle syyttäjä vaatii vähintään 5 000 euron yhteisösakkoa. Liike laskutti 60 euron asennuspalkkioita ja käytti asennuspalvelua hellojen myyntivalttina.

Liikkeen Varkauden seudulle asentamat hellat on tarkistettu ja muutamasta muustakin löytyi hengenvaarallisia asennusvirheitä. Leppävirtalaisperheen lieden asentaneelle työntekijälle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta vaaran aiheuttamisesta.

Yrittäjää syytetään työturvallisuusrikoksesta sekä sähköturvallisuutta koskevien säännösten rikkomisesta. Yhdelläkään helloja työkseen asentaneella työntekijällä ei ollut sähköasennustöiden vaatimaa pätevyyttä, eikä liikkeellä sähköurakointioikeuksia eikä vastaavaa sähkötyönjohtajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.