Kova vastuuasema työssä lisää masennusriskiä

STT

Vastuullinen asema työelämässä lisää selkeästi masennuksen ja alkoholiriippuvuuden riskiä. Työterveyslaitoksen pitkäaikaistutkimuksessa havaittiin, että vastuun lisääntymiseen liittyy usein stressiä ja kuormitusta, jotka voivat vaikuttaa mielenterveyshäiriöiden kehittymiseen.

Kovissa vastuuasemissa työskentelevien riski mielenterveyshäiriöihin nousi yli kaksinkertaiseksi, jos työntekijällä oli myös monipuolisia työtehtäviä. Haastavat ja vastuulliset tehtävät voivatkin muodostaa ansan. Psykologi Matti Joensuun mukaan vaikutusmahdollisuudet saattavat kiehtoa, mutta samalla työn ikävät puolet eli kova vastuu ja sitoutumisen vaatimus voivat unohtua.

Teollisuuden työntekijöitä koskevassa tutkimuksessa seurattiin metsäteollisuuden työntekijöiden sairastavuutta 15 vuoden ajan. Tutkimus käynnistyi vuonna 1986. Tutkimuksessa mukana olleista nelisen prosenttia sai hoitoa vaativan mielenterveyshäiriön seuranta-aikana.

Aiempien tutkimusten mukaan vaikutusmahdollisuudet työssä ovat lähinnä lisänneet henkistä hyvinvointia. Nämä tutkimukset ovat koskeneet vain lyhyttä ajanjaksoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.