Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Opiskelija-aterian hinnankorotuksen maksajiksi joutuvat opiskelijat, Berliinissä pidätettiin satoja koronaprotestoijia

Opiskelija-aterian enimmäishintaa on nostettu elokuusta alkaen ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Aterian enimmäishinta nousi 2,60 eurosta 3,06 euroon.

Hinnannousu jää opiskelijoiden maksettavaksi, sillä Kelan tarjoama ateriatuki pysyy toistaiseksi ennallaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ateriatuen korottamiselle on painetta syksyn budjettiriihessä.

Hinnankorotuksen katsotaan olevan tarpeellinen, koska laadukkaan opiskelijaruuan valmistamisen kulut ovat kasvaneet.

Saksan pääkaupungissa Berliinissä on pidätetty arviolta 300 ihmistä koronarajoituksia vastustavan protestin yhteydessä.

Poliisi hajotti eilen arviolta 18 000 ihmisen protestin, koska osallistujat eivät poliisin mukaan noudattaneet vaadittuja turvavälejä tai ohjeistuksia kasvomaskin käytöstä. Useat tuhannet mielenosoittajat eivät kuitenkaan suostuneet poistumaan paikalta, ja pieni joukko protestoijista otti yhteen poliisin kanssa, mikä johti pidätyksiin.

Berliinin sisäministerin mukaan pidätyksistä arviolta 200 tehtiin Venäjän suurlähetystön edustalla, mutta suurin osa pidätetyistä on jo vapautettu. (Lähde: AFP)

Katutaiteilija Banksyn rahoittamalla Louise Michel -pelastusaluksella olleet loput siirtolaiset on siirretty toiselle alukselle, Louise Michelin Twitter-tilillä kerrotaan.

Tviitin mukaan aluksen kyydissä olleet ovat nyt Sea-Watch 4 -pelastusaluksella. Lääkärit ilman rajoja -järjestö tviittasi, että alukselle pelastettiin noin 150 haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä Louise Micheliltä. Sea-Watch 4 -aluksella on järjestön mukaan nyt yhteensä yli 350 selviytyjää.

Lauantaina Italian rannikkovartiosto kertoi pelastaneensa 49 ihmistä Välimerellä olevalta Louise Micheliltä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin on määrä vierailla ensi viikolla Wisconsinin osavaltion Kenoshassa, jossa poliisi ampui useita kertoja mustaihoista Jacob Blakea selkään noin viikko sitten. Valkoisesta talosta kerrottiin vierailusta lauantaina paikallista aikaa.

Blake jäi ampumisesta henkiin, mutta hän on halvaantunut.

Ampuminen on herättänyt poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastustavia protesteja kaupungissa. Trumpin on vierailullaan määrä tarkastella levottomuuksien aiheuttamia vahinkoja ja tavata lainvalvojia. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on vieraillut Texasin ja Louisianan osavaltioissa, joita Laura-hurrikaani runnoi aiemmin tällä viikolla.

Presidentti kehui tiedotustilaisuudessa sekä paikallisia että liittovaltion viranomaisia näiden toiminnasta. Hän myös sanoi, ettei ole kuullut yhtäkään valitusta siitä, kuinka Laura-hurrikaaniin on reagoitu.

Hurrikaanin on kerrottu aiheuttaneet ainakin 14 ihmisen kuoleman Texasissa ja Louisianassa. Osa ihmisistä kuoli sisätiloissa käytettyjen generaattoreiden aiheuttamiin häkämyrkytyksiin. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa syyttäjät yrittävät saada mustan George Floydin kuolemasta syytetyille tavanomaista tiukemmat tuomiot. Syyttäjien mukaan syytetyt osoittivat erityistä julmuutta käsiraudoissa ollutta Floydia kohtaan.

46-vuotias Floyd kuoli toukokuussa Minneapolisissa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella maahan useiden minuuttien ajan. Floyd sanoi useasti, ettei pysty hengittämään.

Chauvinia syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, mikä vastaisi Suomessa suunnilleen tappoa. Kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta.

Syyttäjien asiakirjoista ei selviä, kuinka paljon pidempiä tuomioita syytetyille vaaditaan. (Lähde: AFP)

Tänään vietetään kansainvälistä kadonneiden YK-päivää. Teemapäivää on vietetty vuodesta 2011 lähtien aina elokuun 30. päivänä.

Teemapäivästä päätettiin vuonna 2010, kun YK:n yleiskokous juhlisti tahdonvastaisia katoamisia koskevan yleissopimuksen voimaanastumista.

Suomen YK-liiton mukaan tahdonvastaiset katoamiset ovat "karmaiseva ihmisoikeudellinen epäkohta ympäri maailmaa", ja niiden tavoitteena on vaientaa poliittisia vastustajia ja terrorisoida yhteisöjä.

New York Islanders on voittanut jääkiekkoliiga NHL:n toisella pudotuspelikierroksella Philadelphia Flyersin 3–1.

Islanders johtaa ottelusarjaa nyt 2–1. Jatkopaikka irtoaa neljällä voitolla.

New Yorkin suomalaistähti Leo Komarov onnistui maalinteossa ottelun toisessa erässä.