Keskustan Honkonen vaatii toista kikyä – kansanedustaja pelastaisi Suomen työpaikat yleissitovuuden poistolla ja paikallisella sopimisella: "Suomi uhkaa jäädä mopen osille"

Katri Nieminen

Keskustan puheenjohtajaehdokas, puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Petri Honkonen on huolissaan Suomen kilpailukyvystä.

Hänen mukaansa pitkällä aikavälillä on työehtosopimusten yleissitovuudesta luovuttava ja siirryttävä paikalliseen työpaikkasopimiseen. Muutoin Suomi maailmantalouden vaikeassa tilanteessa menettää jälleen kymmeniä tuhansia työpaikkoja etenkin teollisuudesta. 

Honkonen ehdottaa, että paikallisen sopimisen vastustajat voivat todistaa nykymallin toimivuuden sopimalla kiky-kakkosesta.

–Jos nykyinen järjestelmä on yleissitovuuden kannattajien mielestä niin hyvä, niin nythän työntekijäjärjestöjen ja työnantajien pitäisi yhdessä hallituksen kanssa pääministerin aloitteesta jo neuvotella työvoimakustannusten alentamisesta tässä suhdannetilanteessa. Missä ovat hallituksen johtajuus ja avaukset työllisyyden turvaamiseksi, Honkonen penää.

Honkosen mukaan Sipilän hallituksen johdolla neuvoteltu kilpailukykysopimus oli silloiselle keskusta-oikeistolaisen hallitukselle ainoa vaihtoehto kun vasemmisto-oppositio vastusti paikallista sopimista. Nyt kun vasemmistopuolueet ovat mukana hallituksessa, ei ideologista estettä hallituksen ja opposition välillä työmarkkinoiden uudistamiselle kohti paikallista sopimista ole. Olennaista on kuitenkin pelastaa työpaikat ja perheiden toimeentulo, kun kansainvälinen kilpailu työstä kiihtyy ja Suomi uhkaa jäädä mopen osille:

- On taattava, että tulevat vuodet palkankorotuksissa mennään korkeintaan inflaatiokorotuksilla, työaikaa ei lyhennetä kuin korkeintaan ikäänyneiltä työntekijöiltä, pienten lasten vanhemmilta ja osatyökykyisiltä, ja sivukuluja palkkauksessa ei nosteta, Honkonen päättää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut