Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

SDP sai uuden puoluejohdon, huhut Antti Rinteen jatkosuunnitelmista vellovat

Pääministeri Sanna Marin on 34-vuotias hallintotieteiden maisteri Tampereelta. Hän otti SDP:n puheenjohtajan tehtävän vastaan kotikaupungissaan sunnuntaina. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

SDP sai sunnuntaina uuden puoluejohdon, ja samalla spekulaatiot väistyneen puheenjohtajan, Antti Rinteen, jatkosuunnitelmien ympärillä jatkuivat. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Rinteellä olisi halua takaisin ministeriksi hoitamaan työllisyyttä, koska hänellä on pitkän linjan osaamista työmarkkinoista. Työministerin salkusta vastaa tällä hetkellä työministeri Tuula Haatainen.

STT kysyi lauantaina Rinteen ministerihaluista, mutta hän vastasi olevansa tyytyväinen nykyiseen asemaansa eduskunnan varapuhemiehenä. HS:n tietojen mukaan Sanna Marin ei ole valmis ministerikierrätykseen ainakaan nyt.

Pääministeri Sanna Marin valittiin odotetusti puheenjohtajaksi sunnuntaina puoluekokouksessa Tampereella. Pääministerin tehtävät vievät väkisinkin tuoreen puheenjohtajan päähuomion, joten puoluesihteerillä ja varapuheenjohtajilla tulee olemaan merkittävä rooli, jotta puolueen sanomaa saadaan eteenpäin kentällä.

–  Suomalaisten asioiden hoitaminen ja hallituksen johtaminen on pääministerin keskeisin tehtävä ja rooli. On väistämättäkin selvää, että puolueen puheenjohtajalle puheenjohtajan työhön jää vähemmän aikaa kuin silloin, jos ei tällaisessa vastuullisessa tehtävässä toimisi, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän ei kuitenkaan usko, että SDP:lle on haittaa siitä, että se on pääministeripuolue.

Puoluejohtoon yhtä paljon naisia ja miehiä

Marin on painottanut pitkin matkaa, että puheenjohtaja ei yksin päätä asioista, vaan puolueen linja ja henki muodostetaan yhdessä. Puoluejohtoon hänen rinnalleen nousi kaksi uutta nimeä, ensimmäisen kauden kansanedustaja Niina Malm valittiin 1. varapuheenjohtajaksi ja niin ikään ensimmäistä kauttaan kansanedustajana oleva Matias Mäkynen 3. varapuheenjohtajaksi. Toiseksi varapuheenjohtajaksi puoluekokous äänesti edellisen kauden 3. varapuheenjohtajan Ville Skinnarin, jota Marin on luonnehtinut luottopakikseen.

SDP:n puoluejohdon kärkipaikoilla on useita naisia, sillä myös puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin jatkokaudelle kuntaministeri Sirpa Paatero. Puoluesihteerinä tosin jatkaa Antton Rönnholm, joten kokonaisuudessaan puheenjohtajistossa on yhtä paljon miehiä ja naisia.

Marin ei ole tekemässä suurta muutosta - linjapuhe huomenna

Lauantaina Rinne toivoi jäähyväispuheessaan, että SDP hautaa valtapelit tämän puoluekokouksen myötä lopullisesti. Marin uskoo, että tämä onnistuu juuri yhdessä tekemällä, keskustelemalla ja ottamalla ihmisten erilaiset vahvuudet käyttöön.

–  Uskon, että ihmiset tuovat omat vahvuutensa, omat persoonansa siihen yhteiseen joukkueeseen, joka täällä puoluekokouksessa muodostetaan. Haluan johtaa puoluetta sillä tavalla, että ne ihmisten vahvuudet tulevat myös käyttöön.

Marin sanoi myös tuottavansa pettymyksen siinä, että hänellä ei ole suunnitelmissa tehdä mitään radikaalia muutosta Rinteen kauteen.

–  Mitään suurta mullistusta ja muutosta ei minun näkemykseni mukaan ole tarpeen tehdä, vaan jatkaa sitä tulevaisuusorientoitunutta, rohkeaa, visionääristä tavoitteen asettelua, jota puolue on kyennyt tekemään ja jonka ansiosta olemme myös vaaleissa pärjänneet.

Sitä, millaista linjaa SDP Marinin kaudella toteuttaa, uusi puheenjohtaja aikoo avata linjapuheessaan maanantaina, jolloin puoluekokous päättyy.

Aiheeseen liittyvää

  1. Väistyvä SDP:n puheenjohtaja Rinne: Toivon, että vallanhimoiset pikkupelit haudataan tämän puoluekokouksen myötä
    22.8.2020 13:44

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut