Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Markkinoilla on edelleen paljon vaatimusten vastaisia hengityssuojaimia, oppositiojohtaja Navalnyia kuljettava ambulanssilento lähtenyt kohti Saksaa, Golden State Killer sai tuomion USA:ssa

SDP:n kolmipäiväinen puoluekokous alkaa tänään Tampereella. Kokouksen avaa puolueen väistyvä puheenjohtaja Antti Rinne, ja sen jälkeen ovat vuorossa Rinteen ja pääministeri Sanna Marinin poliittiset katsaukset.

Marin on määrä valita SDP:n puoluejohtajaksi sunnuntaina. Hän on näillä näkymin ainoa puheenjohtajaehdokas.

Tampere-talossa järjestettävään kokoukseen saapuu noin 730 osallistujaa, joista 500 on kokousedustajia. Kokouksen arvioidaan päättyvän maanantaina iltapäivällä, jolloin kuullaan myös Marinin linjapuhe.

Markkinoilla on edelleen paljon vaatimusten vastaisia hengityssuojaimia ympäri Suomen, kertoo aluehallintovirasto (avi). Pahimmissa tapauksissa henkilönsuojaimiin on väärennetty merkintä sen käyttötarkoituksesta ja suojaavuudesta.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Antero Nissisen mukaan tavallisin puute on tuotteen testausraportin ja suojaimen merkintöjen puuttuminen.

Avi tekee vääränlaisille hengityssuojaimille ja maskeille väliaikaisen markkinointikiellon. Tuotteiden vetämisestä pois markkinoilta päättää myöhemmin sosiaali- ja terveysministeriö.

Monessa maakuntakeskuksessa on edessä vuokra-ale, kun opiskelijat jäävät muualle etäopiskelemaan. Näin arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki tuoreessa katsauksessaan.

Paineen alla ovat Hypon mukaan erityisesti opiskelijavaltaiset kaupungit, kuten Vaasa, Joensuu ja Jyväskylä.

Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat Suomessa tänä vuonna ensi kertaa sitten vuoden 2015. Hypo arvioi koko maan hintojen laskevan prosentin verran. Toisaalta pääkaupunkiseudulla hinnat pysyvät yhä prosentin nousussa.

Metsähallitus aikoo kasvattaa liiketoimintaansa lisäämällä tuulivoimaa valtion mailla jopa kolminkertaiseksi nykyisestä vuoteen 2030 mennessä, kertoo Uutissuomalainen. Tämä tietäisi satoja uusia tuulivoimaloita.

Metsähallituksen mailla on nykyisin 91 tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 250 megawattia, Uutissuomalainen kertoo. Kahden seuraavan vuoden aikana rakennetaan 61 uutta voimalaa, joista pääosa Kainuuseen.

Metsähallitus kehittää hankkeet rakennusvalmiiksi ja kilpailuttaa ne. Valtion maata tuulivoimaloiden alta ei olla myymässä, vaan Metsähallitus perii siitä vuokraa.

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia kuljettava ambulanssilento on lähtenyt Lounais-Siperian Omskista kohti Saksaa, kertoo uutistoimisto AFP. Myös Navalnyin tiedottaja kertoo Twitterissä asiasta.

Lääkärin lupa Navalnyin siirtoon heltisi jo perjantaina, ja lennon ennakoitiin lähtevän vielä samana iltana. Paikallinen terveysviranomainen kertoi lähdön siirtyneen aamuun ja vetosi ambulanssilennon saksalaismiehistön lepoaikoihin.

Navalnyin tukijat epäilevät tämän tulleen myrkytetyksi torstaina. Navalnyia hoitaneen sairaalan mukaan veri- ja virtsakokeissa ei havaittu jälkiä myrkystä. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjän opposition keulakuva Svetlana Tihanovskaja ei ole asettumassa ehdolle, mikäli maassa järjestetään uudet presidentinvaalit.

Parin viikon takaisten vaalien jälkeen Liettuaan paennut Tihanovskaja kertoi asiasta valkovenäläisen valtiollisen Belsat-kanavan haastattelussa perjantaina. Belsatin perusteella asiasta on uutisoinut muun muassa venäläinen uutistoimisto Tass.

Tihanovskaja sanoi haastattelussa, että poliitikkoja on tarpeeksi. Vielä tämän viikon maanantaina hän sanoi videoviestissään olevansa valmis toimimaan kansallisena johtajana.

Yhdysvalloissa Golden State Killer -nimellä tunnetuksi tullut sarjamurhaaja, entinen poliisi Joseph James DeAngelo Jr. on saanut moninkertaisen elinkautisen vankeusrangaistuksen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Kaliforniaa kahtena vuosikymmenenä terrorisoinut DeAngelo on tunnustanut yhteensä 13 eri murhaa ja kymmeniä 1970- ja 1980-luvuilla tehtyjä raiskauksia osana syytesopimusta, jolla hän vältti kuolemantuomion.

Kaiken kaikkiaan DeAngelolle langetettiin 11 perättäistä elinkautista vankeusrangaistusta. Vuonna 1975 rikoksensa aloittanut DeAngelo murtautui yöaikaan koteihin, joissa hän raiskasi ja usein surmasi naisuhrinsa. (Lähde: AFP)

Jääkiekon NHL:ssä Jesperi Kotkaniemen, Joel Armian, Artturi Lehkosen kausi tuli päätökseensä, kun Montreal Canadiens hävisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Philadelphia Flyersille.

Philadelphia vei itälohkon joukkueiden kuudennen kohtaamisen luvuin 3–2 ja koko ottelusarjan luvuin 4–2.

Armia otti syöttöpisteet Montrealin molemmista maaleista.

Käytännössä peli ratkesi jo toisessa erässä, kun Michael Raffi teki Flyersin kolmannen maalin, ja Nick Suzukin kavennus jäi Canadiensin viimeiseksi onnistumiseksi.

Espanjalaisjoukkue Sevilla on voittanut jalkapallon Eurooppa-liigan kaudella 2019–2020. Sevilla kaatoi Saksan Kölnissä pelatussa loppuottelussa italialaisen Interin 3–2.

Voittomaali merkattiin Sevillan brassitopparin Diego Carloksen nimiin 74. minuutilla.

Sevilla on esiintynyt Eurooppa-liigan sekä sen edeltäjän Uefa Cupin finaalissa kuudesti ja juhlinut joka kerta ykköstilaa.

Sevilla voitti Eurooppa-liigan kolmesti putkeen vuosina 2014–2016. Ensimmäiset voitot tulivat vuosina 2006 ja 2007.