Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Esperi Carelta vaaditaan yli 1,7 miljoonaa euroa peruuntuneen vanhainkotihankkeen takia – yhtiön mukaan korvauskanne on vailla pohjaa

Terveyspalveluyhtiö Esperi Carelta vaaditaan yli 1,7 miljoonan euron korvauksia tänään alkavassa vahingonkorvausoikeudenkäynnissä. Riidassa on kyse vanhainkotipalveluita koskevan hankkeen kariutumisesta vuosina 2017–2019.

Korvauksia vaativan Akaan kaupungin mukaan yhtiöllä ei ollut hyväksyttävää syytä kieltäytyä hankintasopimuksen allekirjoittamisesta sitovan tarjouksen ja tarjouskilpailun voittamisen jälkeen.

Esperi Care pitää Akaan vaatimusta perusteettomana. Sen mukaan tarjouskilpailussa annettiin puutteellisia tietoja muun muassa hoitajamitoituksesta ja asukaspaikkojen määrästä.

Hallituksen on määrä kertoa rajapäätöksistään kello kahdeksalta aamulla, kertoo valtioneuvoston kanslia. Ennakkoon odotettiin, että tuoreista rajapäätöksistä olisi kerrottu jo tiistaina.

Tiedotustilaisuuteen osallistuvat sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Hallitus aloitti asiaa koskevat neuvottelut Helsingin Säätytalolla viiden aikaan tiistaina. STT:n tietojen mukaan neuvotteluissa käytiin myös perusteellisesti läpi epidemiatilannetta sekä käsiteltiin koronatestauksen tilaa.

SDP on edelleen maan suosituin puolue, kertoo Helsingin Sanomien kannatusmittaus. Toisella sijalla jatkaa perussuomalaiset, jonka kannatus vahvistui 1,1 prosenttiyksikköä viime mittauksen lukuihin verrattuna. Erityisesti ero kasvaa oppositiossa niin ikään olevaan kokoomukseen.

Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, SDP:tä äänestäisi 21,0 prosenttia vastanneista. Perussuomalaisten kannatus on 19,0, kokoomuksen 16,9 ja vihreiden 12,1 prosenttia. Keskusta on viidentenä 11,3 prosentilla.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

EU-johtajat kokoontuvat tänään ylimääräiseen kokoukseen Valko-Venäjän kriisin vuoksi. Kokous pidetään videolinkin välityksellä. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kokouksessa EU-johtajien on määrä keskustella rauhanomaisen demokratiakehityksen tukemisesta Valko-Venäjällä. EU on tuominnut vaalivilpin ja hallinnon harjoittaman väkivallan kansalaisia kohtaan sekä vaatinut vangittujen mielenosoittajien välitöntä vapauttamista.

Valko-Venäjän protestit saivat alkunsa toissa viikonloppuna pidetyistä presidentinvaaleista, jotka istuva presidentti Aleksandr Lukashenko väitti voittaneensa 80 prosentin ääniosuudella.

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keita on ilmoittanut kansallisella televisiokanavalla eroavansa tehtävästään. Presidentti kertoi myös maan parlamentin ja hallituksen hajottamisesta.

Presidentti sanoi BBC:n mukaan lähetyksessä, ettei halua, että hänen vallassa pitämisensä takia vuodatetaan verta.

Tiistaina kerrottiin, että sotilaat olivat ottaneet presidentin ja pääministeri Boubou Cissen vangeikseen. Myöhemmin kerrottiin myös, että heidät oli viety Katiin pääkaupunki Bamakon lähelle, missä sijaitsee tärkeä, kapinallisten valtaama sotilastukikohta. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton kritisoi rajusti presidentti Donald Trumpia koronaviruskriisin hoidosta demokraattien puoluekokouksen puheessaan.

Clinton totesi Trumpin ensin väittäneen, että koronavirus vain menisi pois, ja jättäneen asiantuntijoiden ohjeet huomiotta.

Clintonin mukaan Valkoisen talon pitäisi olla kriisin aikana komentokeskus, mutta nyt se on ollut vain kaoottinen myrskykeskus.

Yhdysvalloissa on kuollut koronavirukseen yli 175 000 ihmistä, mikä on selvästi eniten maailmassa.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi äänestettävän Joe Bidenin puoliso Jill Biden sanoo, että hänen miehensä aikoo yhdistää Yhdysvallat samalla tavalla kuin hän keräsi kokoon perheensä heidän kokemiensa tragedioiden jälkeen.

Asia selviää yhdysvaltalaismedian julkaisemista otteista puheesta, jonka Jill Biden pitää tänään demokraattien puoluekokouksessa.

Joe Bidenin ensimmäinen vaimo ja 1-vuotias tytär kuolivat auto-onnettomuudessa vuonna 1972, ja Bidenien 46-vuotias poika kuoli syöpään vuonna 2015.

Demokraattilähteiden mukaan Jill Biden ei aio mainita puheessaan suoraan presidentti Donald Trumpia, toisin kuin kokouksessa eilen puhunut Michelle Obama.

Puoluekokouksen toisen päivän ohjelma on parhaillaan käynnissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo pitää ensi viikolla republikaanien puoluekokouksen puheensa Valkoisen talon edustalta.

Trump kertoi aikeistaan kampanjatilaisuudessa Arizonassa. Presidentti oli aiemmin kertonut pohtivansa puheen pitopaikaksi joko Valkoista taloa tai Gettysburgin taistelukenttää.

Trumpin ratkaisu käyttää virka-asuntoaan puheeseensa herättänee kritiikkiä, sillä presidenttien oletetaan yleensä pitävän kampanjointinsa ja virkatehtävänsä erillään.

Republikaanien puoluekokous pidetään pääosin virtuaalisesti koronaviruksen takia. Trump nimetään kokouksessa virallisesti puolueensa presidenttiehdokkaaksi. (Lähde: AFP)

Indonesiaan on iskenyt kaksi voimakasta maanjäristystä aikaisin keskiviikkoaamuna, kertoo Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus. Sumatralla sattuneiden järistysten seurauksena ei annettu tsunamivaroitusta.

Intian valtameren tsunamivaroitusjärjestelmän mukaan järistyksistä ei ollut vaaraa valtameren alueen maille.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus arvioi tuhojen mahdollisuutta pieneksi.

Järistykset olivat keskuksen mukaan voimakkuuksiltaan 6,8 ja 6,9. Ensimmäisen kerran maa järisi aamulla hieman ennen puolta kuutta paikallista aikaa, ja toinen järistys iski kuuden minuutin sisällä aiemmasta. (Lähde: AFP)

Jääkiekon NHL:ssä Dallas Stars nousi ottelusarjansa johtoon kellistettyään pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kohtaamisessa Calgary Flamesin luvuin 2–1. Dallas johtaa länsilohkon ottelusarjaa nyt voitoin 3–2. Ovi jatkoon aukeaa neljällä voitolla.

Pudotuspelien aiemmissa otteluissa tehokkaassa pääosin vireessä ollut Dallasin puolustaja Miro Heiskanen jäi tällä kertaa pisteittä.

Itälohkon ottelussa Philadelphia Flyers kukisti Montreal Canadiensin 2–0 ja kasvatti ottelusarjajohtonsa tilanteeseen 3–1.