Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä

Eilisen piikki uusissa koronavirustartunnoissa tasoittui tähän päivään mennessä. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Koronatartuntojen määrät ovat viime viikkoina lisääntyneet runsaasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Yli puolet tartunnan saaneista ei tiedä sen alkuperää, sanoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Niissä tapauksissa, joissa tartunnan lähde on tiedossa, se on useimmiten samassa taloudessa asuva henkilö. Viime aikoina tartuntoja on myös tullut paljon ulkomailta.

–  Joukkoaltistumiset ovat lisääntyneet heinäkuun puolivälin jälkeen. Niitä on ollut rakennustyömailla ja risteilyillä, mutta erityisesti on huomioitava yksityishenkilöiden järjestämät juhlat, Ruotsalainen huomauttaa.

–  Olemme lähellä viime kevään tilannetta, jolloin ihmisiä sairastui paljon.

Vantaalla pääsee jonottamalla testiin

Hus on kasvattanut testauskapasiteettiaan reilusti kevättä suuremmaksi. Tuolloin näytteitä otettiin 5  000 viikossa ja tällä hetkellä 3  000 päivässä, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Hus on myös aloittanut yhteistyön yksityisten lääkäriasemien kanssa, jotka lisäävät Lehtosen mukaan kapasiteettia joillakin sadoilla testeillä päivässä.

Ensi viikolla käyttöön on myös tulossa Vantaan Varistoon avattava ensimmäinen jonottamiseen perustuva näytteenottopaikka. Tähän asti koronavirustestiin on päässyt vain ajanvarauksella.

Päivittäisten tartuntojen määrä palautui tyypillisemmäksi - ei uusia kuolemia

Suomessa on todettu viimeisen vuorokauden aikana 17 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartuntoja on nyt yhteensä 7  700.

Eilen uusia tartuntoja todettiin 41, mutta tätä piikkiä lukuun ottamatta päivittäinen määrä on viime aikoina vaihdellut pääasiassa kahdenkymmenen molemmin puolin.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia ei ole tänään raportoitu, THL kertoo. Viimeksi Suomessa ilmoitettiin virukseen liittyvistä kuolemista viime maanantaina, jolloin niitä raportoitiin kaksi kappaletta.

Sairaalahoidossa on viruksen aiheuttaman taudin takia nyt kuusi ihmistä, eli yksi vähemmän kuin keskiviikkona. Tehohoidossa ei ole yhtään ihmistä, kun keskiviikkona heitä oli yksi.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on Suomessa raportoitu tähän mennessä 333.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut