Ilmarisen kokonaistulos valahti yli miljardin tappiolle – sijoitukset pettivät

Ilmarisen tappiosta suurin osa tuli sijoitussalkun tuottojen laskusta. Lehtikuva / Mesut Turan

STT

Eläkeyhtiö Ilmarisen tammi-kesäkuun kokonaistulos valahti 1,1 miljardia euroa tappiolle, kun vuosi sitten voittoa kertyi 931 miljoonaa euroa.

Miljardin verran tuli takkiin sijoitussalkun tuotoista, jotka laskivat 2,0 prosenttia tappiolle eli 1,0 miljardia euroa miinukselle. Vuosi sitten sijoitukset tuottivat 6,0 prosenttia eli 2,7 miljardia euroa.

Toimitusjohtaja Jouko Pölönen näkee kuitenkin tuloksessa valoa. Toisella vuosineljänneksellä Ilmarisen sijoitussalkku tuotti hänen mukaansa 5,9 prosenttia ja vakavaraisuus vahvistui 124 prosenttiin osakemarkkinoiden toipuessa nopeasti koronapandemian aiheuttamasta alkuvuoden rajusta kurssilaskusta.

–  Osakesijoitusten alkuvuoden tuotto oli –4,2 prosenttia ja korkosijoitusten –2,9 prosenttia. Parhaiten tuottivat muut sijoitukset +10,6 prosenttia ja kiinteistösijoitukset +1,8 prosenttia, Pölönen kertoo.

Maailmantalous on painunut ennätyksellisen syvään lamaan ja näkymät ovat Pölösen mukaan yhä poikkeuksellisen epävarmat.

Hän luottaa kuitenkin siihen, että keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimet takaavat rahoitusmarkkinoiden toimivuuden ja yritysten maksuvalmiuden.

Vakuutusmaksutulo heikkeni, eläkemenot paisuivat

Ilmarisen tulopuolta heikensi myös vakuutusmaksutulon alentuminen tammi-kesäkuussa työllisyyden laskun ja työnantajan työeläkemaksuihin tehdyn tilapäisen 2,6 prosentin alennuksen myötä. Vakuutusmaksutulo oli 2,7 miljardia euroa, mikä oli 160 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten.

Menopuolta paisuttivat edelleen eläkemenot. Eläkkeitä maksettiin 3,1 miljardia euroa noin 460  000 eläkeläiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.