Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL peräänkuuluttaa koronaviruksen testauskapasiteetin kasvattamista – myös testimenetelmiä halutaan lisätä

Koronavirustartuntojen testaamista pitää lisätä ja laboratorioiden olisi hyvä ottaa käyttöön antigeenitestejä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Lisäksi testausmenetelmiin halutaan muutoksia.

Nykyiset nukleiinihappotestit (PCR-testit) tehdään oireiden vakavuuden mukaan joko nenänielusta tai suuontelon takaosasta. Jos ihmisellä on lieviä oireita, otetaan testi ensisijaisesti nenänielusta ja vakavimmissa tapauksissa suuontelosta. THL:n mukaan suuontelon takaosasta otettavien näytteiden lisääminen nopeuttaisi testausta, mikä osaltaan lisäisi testikapasiteettia. Myös kotona itse tehtäviin testeihin pitäisi panostaa entistä enemmän, jotta näytteenottopisteiden ruuhkia voitaisiin purkaa tehokkaammin.

Antigeenitesteillä voidaan todeta, onko henkilö näytteenottohetkellä sairastunut jonkin patogeenin, kuten koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Testien herkkyydessä on THL:n mukaan eroja, mutta ne sopivat parhaiten niiden potilaiden testaamiseen, joilla on jo oireita. Testit ovat myös nopeita ja helppoja tehdä. Vasta-ainetestit puolestaan kertovat sen, onko henkilön kehossa havaittavissa patogeenin torjumiseen tuotettuja vasta-aineita.