Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan, HS: Käteisestä luopuminen on kiihtynyt koronapandemiassa

Valtiovarainministeriö julkaisee tänään ensi vuoden budjettiehdotuksensa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitteli jo eilen tiedotustilaisuudessa ehdotusta pian sen jälkeen, kun se oli valmistunut. Ministeriön sisäisissä neuvotteluissa koottu ehdotus on 7,0 miljardia euroa alijäämäinen, ja sen loppusumma on 61,6 miljardia euroa. Valtionvelka nousee ehdotuksen mukaan ensi vuonna 132 miljardiin euroon.

Valtiovarainministeriö neuvottelee ehdotuksen pohjalta seuraavaksi muiden ministeriöiden kanssa, ja hallitus linjaa budjetista budjettiriihessään syyskuun puolivälissä. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

Hallitus jatkaa tänään koronavirusepidemiaan liittyviä neuvotteluita toista päivää Helsingin Säätytalolla.

Asialistalla ovat pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan terveysturvallisuus rajoilla, maskisuositus ja etätyösuositus.

Valtioneuvoston kanslian mukaan neuvottelujen jälkeen pidettävästä mahdollisesta tiedotustilaisuudesta ilmoitetaan myöhemmin tänään.

Käteisen käyttö on vähentynyt selvästi ainakin koronapandemian aikana, kertoo Helsingin Sanomat. Suomen Pankista kerrotaan lehdelle, että käteisen käyttö väheni tilausten ja palautusten perusteella keväällä noin 15 prosenttia edellisvuodesta.

Otto-automaattiverkostoa ylläpitävä Automatia ja Nosto-automaateista vastaava Nokas raportoivat niin ikään useiden kymmenien prosenttien laskusta käteisen nostomäärissä.

OP-ryhmän mukaan käteisnostojen määrät sukelsivat pahimmillaan jopa 40–50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Käteisen käyttö on ollut laskussa jo ennen pandemiaa.

Heinolassa potkurivian saanut matkustaja-alus on saatu hinattua maihin. Aluksessa olleet eivät olleet vaarassa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petteri Haverinen kertoi STT:lle torstain puolella hieman puolenyön jälkeen, että laiva on hinattu satamaan.

Kaikki matkustajat olivat tuohon mennessä olleet maissa jo arviolta tunnin verran.

Alus ajelehti potkurivian vuoksi Tiinansaaren edustalla Konnivedellä. Hälytys tuli hieman iltakymmenen jälkeen.

Aluksessa oli onnettomuushetkellä kaiken kaikkiaan 19 matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä.

Saksan pörssi aikoo savustaa skandaalissa ryvettyneen maksupalveluyhtiö Wirecardin ulos DAX 30 -osakeindeksistä.

Frankfurtin pörssioperaattori Deutsche Börse ilmoitti keskiviikkona muuttavansa indeksin sääntöjä. Pörssi kertoo tiedotteessa, että uusien sääntöjen mukaan maksukyvyttömät yritykset poistetaan DAX-indeksistä kahden kaupantekopäivän varoitusajalla.

Tiedotteen mukaan sääntömuutos koskisi myös Wirecardia, joka kertoi kesäkuun lopulla hakeutuvansa maksukyvyttömyysmenettelyyn. Vuonna 1999 perustettu Wirecard nousi suurten saksalaisyritysten DAX 30 -osakeindeksiin toissavuonna. (Lähde: AFP)

Valkovenäläinen kirjallisuuden nobelisti Svetlana Aleksijevitsh kehottaa Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa väistymään ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan. 72-vuotias Aleksijevitsh tuomitsi poliisin mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan Radio Free Europe / Radio Libertyn haastattelussa.

Aleksijevitsh syytti viranomaisia sodan julistamisesta omaa kansaansa vastaan. Kirjailija arvioi, että Lukashenko haluaa vain valtaa ja että presidentin mielihalut johtavat verenvuodatukseen.

Tilanne Valko-Venäjällä kärjistyi sunnuntaisten laajalti kritisoitujen presidentinvaalien jälkeen. Ainakin kaksi mielenosoittajaa on kuollut ja tuhansia otettu kiinni viikonlopun jälkeen. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa demokraattien varapresidenttiehdokkaaksi eilen noussut Kamala Harris syyttää presidentti Donald Trumpia maan syvästä koronaviruskriisistä.

Harrisin mukaan Trumpin epäonnistumiset alkoivat siitä, ettei tämä suhtautunut virukseen tarpeeksi vakavasti epidemian alkuvaiheessa, kertoo muun muassa CNN. Harrisin mukaan Yhdysvalloissa kaivataan nyt johtajuutta.

Harris ja demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden aloittivat ensimmäisen yhteisen kampanjatilaisuutensa Delawaressa puolilta öin Suomen aikaa.

Jääkiekon NHL:n pudotuspeleissä Colorado Avalanche pääsi yllättämään Arizona Coyotesin pahasti kolmannessa erässä, kun se teki puolessatoista minuutissa kolme maalia ja vei ottelun niine hyvineen luvuin 3–0.

Coloradon suomalaishyökkääjistä Mikko Rantanen teki joukkueensa kolmannen maalin, Joonas Donskoi puolestaan antoi syötön kakkososumaan.

Länsilohkon joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen jälkeen Colorado johtaa sarjaa luvuin 1–0. Jatkopaikka heltiää neljällä voitolla.

Itälohkossa New York Islanders voitti Washington Capitalsin luvuin 4–2 ja johtaa sarjaa 1–0.

Mestarien liigan lohkovaiheen kolmella tappiolla syksyllä aloittaneen Atalantan tuhkimotarina jalkapallon miesten Mestarien liigassa katkesi Lissabonin keskiviikkoillassa, kun ranskalainen PSG pudotti italialaiset jatkosta maalein 2–1.

PSG:lle putoaminen olisi ollut todellinen katastrofi. Ranskan liigan dominoinnista huolimatta PSG ei ollut edennyt Mestarien liigassa vielä kertaakaan neljän parhaan joukkoon sen jälkeen, kun qatarilaisomistajat alkoivat pumpata seuraan rahaa vuonna 2011.

Mestarien liigan puolivälierät jatkuvat torstaista lauantaihin. PSG kohtaa seuraavaksi voittajan torstai-illan ottelusta Leipzig–Atletico Madrid.