Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Karille ajanut öljytankkeri tahraa Mauritiuksen arvokkaita koralliriuttoja – maa julisti hätätilan

Saarivaltion pääministeri pyysi Ranskaa apuun, sillä maalla itsellään ei ole taitoja selvitä tilanteesta.

Satelliittikuva karille ajaneesta öljytankkerista. Handout / Maxar Technologies / Lehtikuva

STT–AFP

Intian valtamerellä sijaitsevalla Mauritiuksella on julistettu ympäristöhätätila öljyvuodon vuoksi. Karille ajaneesta rahtialuksesta on valunut öljyä saarivaltion suojelluille vesille.

Japanilaisomisteinen, Panaman lipun alla liikennöivä alus ajoi karille jo pari viikkoa sitten, ja sen kyydissä oli 3 800 tonnia polttoainetta. Alus osui riuttaan suojellulla alueella Pointe d'Esnyllä.

Pääministeri Pravind Jugnauth kertoi hätätilajulistuksesta Twitter-tilillään myöhään perjantaina.

Ympäristöministeriö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että öljyä oli alkanut vuotaa aluksen rungosta. Pian satelliittikuvat osoittivat, kuinka öljy levisi koralliriutoille, laguuneihin ja valkohiekkaisille rannoille ja muutti veden mustaksi.

Alusta operoi japanilainen Mitsui OSK Lines, jonka mukaan öljyä yritetään siirtää aluksesta rantaan helikopterilla, mutta huono sää haittaa työtä. Yrityksen edustaja Tokiosta kertoi uutistoimisto AFP:lle, että osa öljystä on erillisissä tankeissa eikä vuotamisriskiä välttämättä siten ole.

Pääministeri Jugnauth on sanonut olevansa huolissaan viikonloppuna huononevasta säästä, joka voisi vaikeuttaa pelastustöitä entisestään. Hän on vedonnut Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin avun saamiseksi, sillä pääministerin mukaan Mauritiuksella ei ole asiantuntemusta ja taitoa saada alusta irrotettua.

Macron vastasi Jugnauthin tviittiin sanoen, että Mauritius voi luottaa Ranskan apuun. Presidentin mukaan Ranska valmisteli asiantuntijaryhmiä ja varusteita läheisellä Reunionin saarella. Ranskaan kuuluva Reunionin saari on Mauritiuksen lähin naapuri.

– Kun biodiversiteetti (luonnon monimuotoisuus) on vaarassa, on kiire toimia, Macron kirjoitti.

Jo aiemmin lauantaina Ranskan suurlähetystö Mauritiuksella ilmoitti, että öljyntorjuntavälineillä varustettu sotilaslentokone Reunionilta kiertäisi öljyaluetta, ja kyydissä olisi kaksi asiantuntijaa.

Aluksen henkilöstö evakuoitiin turvallisesti jo heinäkuussa aluksen ajauduttua karille.

Ympäristötieteilijät pelkäävät, että alus voisi hajota lisää ja aiheuttaa entistäkin suuremman vuodon. Vahinko olisi katastrofaalinen luonnolle, joka on myös Mauritiuksen talouden kulmakivi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut