Valtiovarainministeri Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä

Vanhasen mukaan talouden lähitulevaisuus on sumuinen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Uusia koronatukipaketteja yrityksille ei ole näillä näkymin tulossa syksyn budjettiriiheen. Asiasta kertoi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) Politiikan toimittajien yhdistyksen tapaamisessa.

–  En ole budjettiriiheen kasaamassa sellaista oletusta, että olisi tulossa sellainen paikkauspaketti, hän sanoi.

Vanhasen mukaan talouden lähitulevaisuus on kuitenkin sumuinen, koska vielä on vaikea sanoa, mitä maailmantaloudelle ja Suomen kannalta tärkeille markkina-alueille on käymässä koronaviruksen vuoksi.

Riskinä on hänen mukaansa yhä se, että pandemia aiheuttaa taloudellisen taantuman koko maailman mittakaavassa, ja Suomen kaltaiselle vientivetoiselle taloudelle se olisi vaikea pala.

–  Kokemukset (vuonna 2008 alkaneen) finanssikriisin aiheuttamasta vientialhosta olivat dramaattisia. Viennin näkymä on ylivoimaisesti suurin huolenaihe, mikä minusta meillä on olemassa. Siinä ne menetykset pahimmillaan ovat todella raskaita.

Vanhanen muistuttaa, että finanssikriisiin ajauduttiin tilanteessa, jossa julkinen talous oli reilusti ylijäämäinen ja pystyi lyhentämään valtionvelkaansa.

–  Yhden yhdysvaltalaispankin konkurssi johti sellaiseen tilanteeseen, jossa kymmenluvulla Suomen valtio velkaantui noin 50 miljardilla eurolla. Tämä on se taustamaisema, johon kannattaa peilata tätä maailmantalouden tilannetta, hän sanoo.

Keskinäisriippuvuus kannustaa yhteistoimintaan

Juuri Suomen riippuvuus Euroopan ja maailman talouksista on syy siihen, miksi Vanhanen puolustaa heinäkuussa sovittua 750 miljardin euron EU-elvytyspakettia ponnekkaasti. Hän haluaisi elvytyspakettia ympäröivään kriittiseen keskusteluun enemmän vertailua siitä, miten EU-tasolla koordinoitu elvytys vaikuttaa verrattuna tilanteeseen, jossa jokainen jäsenmaa tekisi yksin omat elvytyspakettina. Finanssikriisin kokemukset kannustavat yhtenäiseen toimintaan, Vanhanen paaluttaa.

–  Väitän, että euromaiden hyvin johdonmukainen keskinäinen yhteistyö finanssikriisin oloissa auttoi merkittävästi siihen, että kriisi saatiin hallintaan. Atlantin molemmin puolin tehtiin koordinoitu ratkaisu pankkijärjestelmän takaamiseksi. Kun se tehtiin laajasti ja koordinoidusti, se oli uskottavaa, eivätkä markkinat lähteneet taistelemaan sitä vastaan.

Vanhanen luottaa hallituksen toimintakykyyn

Vanhanen ei myöskään usko, että puolueiden väliset "nyanssierot" taloudenhoidossa olennaisesti vaikeuttaisivat budjettineuvotteluja tulevaisuudessa edes silloin, jos tautitilanne pahenee olennaisesti. Hän sanoo luottavansa siihen, että koska hallitus onnistui kohtuullisen hyvin luotsaamaan Suomen koronaviruksen keväisen aallon ohi, hallitus pystyy tekemään myös tulevat talouspäätöksensä tavalla, joka tekee taloudellisesta toimintaympäristöstä ennustettavan ja vakaan.

–  Se on helpompi urakka kuin keväällä tuntemattoman koronaviruksen edessä ollessa. Tämän suhteen olen perusoptimisti, Vanhanen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.