Yön uutiskooste: Beirutin räjähdys synnytti maanjäristysaaltoja, Yhdysvalloissa yli 1 300 uutta koronakuolemaa

Räjähdys Beirutissa teki valtavaa tuhoa. Anwar Amro / AFP

Arttu Mäkelä ja Lassi Lapintie / STT

Beirutin tiistain räjähdys oli niin voimakas, että se synnytti maanjäristysaaltoja. Asia selviää uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen keräämästä datasta. Aallot vastasivat maanjäristystä, joka on voimakkuudeltaan 3,3.

Edellä mainittua voimakkuutta ei voi kuitenkaan verrata suoraan yhtä voimakkaaseen maanjäristykseen. Kansallisen maanjäristystietokeskuksen geofyysikko Don Blaken mukaan Beirutin kaltaisessa maanpäällisessä räjähdyksessä valtaosa energiasta menee ilmaan ja rakennuksiin, ei maahan.

Jos räjähdys olisi tapahtunut maan pinnan alla, olisi se ollut voimakkuudeltaan vieläkin korkeampi, uutiskanava kertoo.

Libanonin terveysministeriön mukaan Beirutin räjähdyksen uhriluvut ovat nousseet ainakin 73 kuolleeseen ja arviolta 3 700 loukkaantuneeseen, kertoo uutistoimisto AFP. New York Timesin mukaan ministeriö olisi myöhemmin nostanut luvut ainakin 78 kuolleeseen ja 4 000 loukkaantuneeseen.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuinka vakavia loukkaantumiset ovat.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtui tiistai-iltana valtava räjähdys satama-alueella. Maan sisäministeri Mohammed Fahmin mukaan räjähdyksen aiheutti todennäköisesti ammoniumnitraatti, jota säilöttiin varastorakennuksessa satamassa. (Lähde: AFP)

Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, sanoo Libanonin pääministeri Hassan Diab edustajansa mukaan. Pääministerin edustaja kertoi lehdistötilaisuudessa, että Diab oli kommentoinut Beirutin tapahtumia Libanonin turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Pääministerin mukaan ei ole hyväksyttävää, että varastossa on ollut kuuden vuoden ajan 2 750 tonnia ammoniumnitraattia ilman, että sen varastoinnissa on otettu huomioon tarvittavia suojatoimia. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa on kirjattu edellisen vuorokauden ajalta yhteensä 1 302 uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta, jonka luvut on tarkistettu Suomen aikaa keskiviikkona aamuyöstä.

Uusia tartuntoja Yhdysvalloissa varmistui edellisten 24 tunnin ajalta 53 847 kappaletta.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten tartuntoja sekä tautiin liitettyjä kuolemia koko maailmassa. Yhteensä maassa on varmistettu Johns Hopkinsin mukaan yli 4,7 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu lähes 157 000 koronakuolemaa.

Toiseksi eniten tartuntoja ja kuolemia on Brasiliassa, jossa on varmistettu yli 2,8 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu noin 96 000 koronakuolemaa. (Lähde: AFP)

Dominikaanisen tasavallan maahanmuuttoviraston edustajan mukaan Espanjan ex-kuningas Juan Carlos ei ole saapunut maahan, vaikka joidenkin tietojen mukaan vapaaehtoiseen maanpakoon lähtenyt ex-kuningas olisi saapunut Karibianmeren valtioon tiistaina.

La Vanguardia -lehti kertoi tiistaina, että korruptioepäilyjen kohteeksi joutunut Juan Carlos, 82, olisi lentänyt Dominikaaniseen tasavaltaan Portugalista.

Saarivaltion maahanmuuttoviraston edustajan mukaan Juan Carlos ei ole kuitenkaan saapunut maan alueelle. Maan ulkoministeriö kertoi niin ikään uutistoimisto AFP:lle, ettei sillä ole tietoa, että Juan Carlosin olisi määrä viettää aikaa maassa. (Lähde: AFP)

Italian Genovassa avattiin tiistaina uusi silta noin kaksi vuotta sitten romahtaneen Morandi-moottoritiesillan tilalle. Entinen silta romahti rankkasteessa vuonna 2018. Romahdus johti 43 ihmisen kuolemaan.

Ensimmäiset autot ylittivät teräsrakenteisen uuden sillan tiistaina iltayhdentoista jälkeen Suomen aikaa. Uusi 1 067 metriä pitkä San Giorgio -silta vihittiin käyttöön maanantaina. Sillan on suunnitellut tähtiarkkitehti Renzo Piano.

Monet siltakatastrofin uhrien sukulaiset jättivät maanantaiset juhlallisuudet väliin. Useamman läheisensä Morandilla menettänyt Giorgio Robbano kertoi AFP:lle, että uhrien perheet elävät edelleen vuoden 2018 tapahtumia. (Lähde: AFP)

Jääkiekon NHL:n pudotuspelikarsinnoissa suomalaismaalivahti Juuse Saros torjui Nashville Predatorsille 4–2-voiton Arizona Coyotesista.

Länsilohkon ottelusarja on nyt tasan 1–1. Voitto oli Sarokselle ensimmäinen karsintaotteluissa. Saros aloitti maalissa myös ensimmäisessä karsintaottelussa jättäen konkari Pekka Rinteen odottamaan vuoroaan.

Arizonan maalilla torjui Darcy Kuemper. Suomalaisvahti Antti Raannan piti olla pelissä vaihtopenkillä, mutta hän oli lopulta sivussa koko ottelusta, kertoo NHL.com.

Itälohkossa Toronto Maple Leafs otti tärkeän tasoittavan voiton Columbus Blue Jacketsista luvuin 3–0. Sarjan tilanne on nyt 1–1. Pudotuspelit vahvalla nollapelillä sunnuntaina aloittanut Joonas Korpisalo torjui Columbuksen maalilla 36 kertaa.

Läntisen Lontoon Fulham kaatoi tiistai-illan ottelussa paikallisen kilpakumppaninsa Brentfordin maalein 2–1 ja jatkaa Englannin Valioliigaan.

Fulham oli Valioliigassa viimeksi kauden 2018–2019 ja sitä ennen vuodet 2001–2014. Brentford sai jatkaa pitkään kestänyttä haaveilua, sillä seura on pelannut viimeksi Englannin ylimmällä sarjatasolla 1946–1947.

Ottelu oli kuitenkin tiukka, sillä se ratkesi vasta jatkoajalla tilanteen ollessa 0–0 peliajan päättyessä. Jatkoajan voittajan maalit teki Joe Bryan. Brentfordin lohdutusmaalin teki Henrik Dalsgaard.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.