Beirutin räjähdysten uhrimäärä nousi jo yli sadan, yksi suomalainen loukkaantui lievästi – video näyttää valtavan tuhovoiman

STT–AFP

Yli sata ihmistä on saanut surmansa ja liki 4 000 loukkaantunut kahdessa valtavassa räjähdyksessä Beirutin satamassa Libanonissa. Uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti, sillä pelastus- ja raivaustyöt olivat edelleen käynnissä varhain keskiviikkona.

Suomen ulkoministeriön mukaan yksi suomalainen loukkaantui lievästi räjähdyksissä. Ministeriö on tavoittanut yhteensä 18 suomalaista. Yksikään tavoitetuista ei ole kertonut tarvitsevansa apua. Tavoitetuista kahdeksan on maassa ja kymmenen ei.

 Suomen edustuston kansliatilat vaurioituivat räjähdyksessä täysin. Edustustossa ei ollut ketään sisällä onnettomuuden tapahtuessa.

Yhteensä 40 suomalaista on tehnyt Libanoniin matkustusilmoituksen, näistä 12 on eritellyt olevansa Beirutissa.

Muun muassa BBC on julkaissut videomateriaalia räjähdyksestä. Voit katsoa videon alta tai tästä linkistä.

 

Libanonin pääministerin Hassan Diabin mukaan satamassa räjähti tiistaina noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia. Räjähdysherkkää ainetta oli varastoitu tuntemattomasta syystä satamassa vuosia.

– Tämä on täydellinen katastrofi. Ne, jotka ovat tämän takana, joutuvat vastuuseen, Diab uhosi.

Libanonin presidentin Michel Aounin mukaan maan hallitus kokoontuu keskiviikkona hätäistuntoon. Aounin mukaan maahan tulisi julistaa kahden viikon poikkeustila.

Presidentin mukaan hallitus antaa heti sata miljardia Libanonin puntaa (noin 56 miljoonaa euroa) hätäapua onnettomuuden tuhojen korjaamiseen. Presidentti julisti maahan kolmen päivän suruajan.

– Tämä on järkyttävä katastrofi. Uhreja on kaikkialla, kiteytti Libanonin Punaisen Ristin edustaja George Kettani BBC:n mukaan.

YK:n rauhanturvaajia on loukkaantunut onnettomuudessa, kertoo YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil. Osa heistä on vakavasti loukkaantuneita.

Unifil ei kerro loukkaantuneiden tarkkaa lukumäärää. Unifilin laiva oli kiinnitettynä satamaan, kun räjähdys tapahtui alkuillasta. Laiva vaurioitui räjähdyksessä.

Myös Saksan suurlähetystön työntekijöitä haavoittui onnettomuudessa, kertoo Saksan ulkoministeriö. Sataman lähellä sijainnut lähetystö vaurioitui räjähdyksessä.

Ministeriö lisää, ettei kuolleiden ja loukkaantuneiden joukosta voida vielä pois sulkea Saksan kansalaisia.

Beirutin satamassa epätoivoiset ihmiset yrittivät etsiä kadoksissa olleita sukulaisiaan. Parikymppinen nainen yritti epätoivoisesti etsiä veljeään.

– Hänen nimensä on Jad, ja hänellä on vihreät silmät, nainen valitti ja yritti turhaan herättää sotilaiden huomion.

Eräs satamaa vartioivista sotilasta kertoi uutistoimisto AFP:lle, että satama muistuttaa sotatannerta.

– Näky on katastrofaalinen. Ruumiita on kaikkialla ja ambulanssit kuljettavat niitä edelleen pois, sotilas kuvaili.

Räjähdyksen voima oli niin valtava, että sen ääni kuultiin ympäri maata. Räjähdys tuntui myös Kyproksella, johon on matkaa 240 kilometriä.

– Se oli kuin atomipommi, sanoi AFP:n mukaan yli 70-vuotias eläkkeellä oleva opettaja Makrouhie Yerganian, joka on asunut sataman lähellä vuosikymmeniä.

– Olen kokenut kaiken, mutta en mitään tällaista koskaan ennen, hän sanoi ja tarkensi, ettei hän kokenut vastaavaa edes maassa vuosina 1975–1990 käydyn sisällissodan aikana.

AFP:n videokuvassa näkyy alueita, joilla autot ovat kääntyneet katoillensa kuin lasten lelut, varastorakennukset painuneet kasaan ja räjähdyksestä selvinneet yltä päältä oman verensä tahrimia.

– Kuulimme räjähdyksen, sitten näimme sienipilven, kertoi Beirutissa asuva henkilö, joka todisti AFP:n mukaan toisen kuuloa koettelevan räjähdyksen parvekkeeltaan.

 Räjähdyksen voima heitti meidät sisälle asuntoon.

Monet maat ovatkin jo luvanneet apua Libanonille, mukaan lukien Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Myös Israel tarjosi tiistaina humanitaarista apua naapurimaa Libanonille. Israelin kädenojennus on senkin vuoksi huomionarvoinen ele, että maat ovat teknisesti sodassa keskenään. Maan puolustusministeri Benny Gantz ja ulkoministeri Gabi Ashkenazi sanoivat, että Israel on tarjonnut kansainvälisten välittäjien kautta lääkeapua, humanitaarista apua sekä välitöntä hätäapua.

Lisäksi muun muassa Persianlahden maat ovat tarjonneet apuaan Libanonille, Qatar on esimerkiksi luvannut lähettää kenttäsairaaloita terveydenhuollon tueksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan yhdysvaltalaiskenraalit ovat kertoneet hänelle, että Beirutin räjähdys vaikuttaisi olevan "jonkinlaisen pommin" aiheuttama. Uutiskanava CNN:n haastattelemat puolustusviranomaiset eivät ole kuitenkaan Trumpin kanssa samaa mieltä.

– Se näyttää kauhealta iskulta, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa.

Häneltä kysyttiin samaisessa lehdistötilaisuudessa, onko hän aivan varma, että kyse on iskusta, eikä onnettomuudesta. Trumpin mukaan räjähdyksen perusteella vaikuttaa siltä, että kyse olisi kuitenkin iskusta.

 

Hän kertoi tavanneensa muutamia kenraaleja, jotka vaikuttivat olevan myös sitä mieltä, että kyse oli iskusta. Trump kertoo uutiskanava CNN:n mukaan, ettei kyse ollut kenraalien mielestä "teollisuusräjähdyksen tyyppisestä" tapauksesta.

Ainakin kolme yhdysvaltain puolustusviranomaista on esittänyt Trumpin esittämistä pommikommenteista eroavia arvioita. CNN:lle puhuneet virkamiehet kertoivat, etteivät he ole nähneet mitään viitteitä siitä, että kyse olisi iskusta, niin kuin presidentti antoi ymmärtää.

Nimettömänä kommentoineet virkamiehet kertoivat, etteivät he tiedä, mistä presidentti puhuu.

Yksi haastateltavista huomautti, että jos olisi mitään viitteitä siitä, että joku olisi tehnyt tämän mittakaavan hyökkäyksen alueella, se lisäisi automaattisesti Yhdysvaltain joukkojen suojatoimia. Näin tapahtuisi jo mahdollisten kostoiskujen varalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.