Yön uutiskooste: Matkustajat pääsevät tarvittaessa koronavirustestiin Helsinki-Vantaalla, keskustan varapuheenjohtaja Honkosen odotetaan lähtevän mukaan puheenjohtajakisaan

Maanantaiaamusta lähtien matkustajat voivat tarvittaessa päästä koronavirustestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Arttu Mäkelä ja Mari Areva / STT

Matkustajat voivat tarvittaessa päästä koronavirustestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla tästä aamusta lähtien. Heille on tarjolla myös terveysneuvontaa, kertoo Vantaan kaupunki.

Lentoaseman neuvontapisteellä arvioidaan, onko matkustajan syytä mennä koronavirustestiin. Matkailijat saavat myös ohjeita jatkohoidosta, testituloksen ilmoittamisesta sekä positiivisen testituloksen tullessa jatkotoimista.

Kaikkia matkustajia ei testata. Vantaan kaupungin mukaan testaukseen valikoituvat he, jotka epäilevät saaneensa koronavirustartunnan tai joilla on koronavirukseen viittaavia oireita.

Keskustan puheenjohtajakisaan odotetaan tänään ilmaantuvaksi kolmatta osallistujaa, kun puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen järjestää tiedotustilaisuuden puoluetoimistossa. Tilaisuuden aiheena on kutsun mukaan "Suomen keskustaan liittyvät ajankohtaiset kysymykset".

Yle uutisoi eilen lähdetietojensa pohjalta, että Honkonen on lähdössä mukaan kisaan. Honkosta on myös ennakkoarvioissa pidetty yhtenä mahdollisena puheenjohtajakisan kandidaattina.

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyi viime torstaina, kun kansanedustaja Annika Saarikko ilmoitti haastavansa istuvan puheenjohtajan Katri Kulmunin.

Lasten ruoka-allergiat ovat vähentyneet viime vuosina Suomessa, Terveystalosta kerrotaan.

Suomalaislapsista 3–9 prosentilla on diagnosoitu ruoka-allergia. Kuitenkin yli kolmannes vanhemmista epäilee lapsellaan ruoka-allergiaa, eli allergioita tutkitaan selvästi enemmän kuin todetaan, sanoo Terveystalon lasten allergologi Erkka Valovirta.

Allergioiden vähentymisen taustalla ovat hänen mukaansa muun muassa uuteen tutkimustietoon perustuvat suositukset, jotka edistävät eri ruoka-aineiden sietokyvyn kehittymistä jo vauvaiässä.

Lasten yleisimmät ruoka-allergeenit ovat maito, kananmuna ja viljat.

Tuusulan asuntomessut alkavat tänään. Asuntomessujen piti alun perin alkaa heinäkuussa, mutta epidemiatilanteen vuoksi niitä lykättiin elokuulle.

Messut ovat historialliset, koska ne järjestetään jo kolmannen kerran Tuusulassa ja tapahtuman järjestelyjen turvallisuuteen panostetaan nyt uudella tavalla epidemiatilanteesta johtuen.

Tänä vuonna on vietetty myös asuntomessujen 50-vuotisjuhlavuotta. Juhlavuonnaan asuntomessut palaavat juurilleen, sillä Tuusulassa järjestettiin myös asuntomessujen historian ensimmäiset messut vuonna 1970. Edellisen kerran messut järjestettiin Tuusulassa vuonna 2000.

Yhdysvalloissa varmistettiin edellisten 24 tunnin ajalta yli 47 500 uutta koronavirustartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta, jonka luvut on tarkistettu Suomen aikaa maanantaina aamuyöstä.

Sunnuntaina tartuntojen määrä notkahti hieman alaspäin, kun edellisten viiden päivän aikana tapausten määrä ylitti joka päivä 60 000 tartunnan rajan. Sunnuntaisin on usein kirjattu viikon alhaisin tartuntalukema. Asiaa on selitetty esimerkiksi tilastoinnin viiveillä.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia maassa kirjattiin edellisen vuorokauden ajalta 515.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Maassa on varmistettu yli 4,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu noin 155 000 koronakuolemaa. (Lähde: AFP)

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla on kirjattu jo yli 200 000 koronaan liittyvää kuolemaa, kertoo uutiskanava CNN.

Eniten koronakuolemia on alueella kirjattu Brasiliassa. Maan terveysministeriö ilmoitti sunnuntaina 541 uudesta koronaan liittyvästä kuolemasta. Brasiliassa on kirjattu tämän jälkeen yhteensä noin 94 000 koronakuolemaa.

Brasilian terveysministeriö kertoi myös, että maassa on varmistettu 25 800 uutta tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on jo yli 2,7 miljoonaa.

Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maailmalla on kirjattu yhteensä yli 687 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Kosovon pääministerillä Avdullah Hotilla on todettu koronavirustartunta. Hän kertoi tartunnasta myöhään sunnuntaina Facebookissa ja sanoi asettuvansa eristyksiin seuraavien kahden viikon ajaksi. Hän kertoo jatkavansa eristyksen aikana tehtäviensä hoitoa kotonaan.

Kesäkuussa pääministerin tehtävään astuneen Hotin mukaan hänellä ei ole lievän yskän lisäksi muita merkkejä taudista.

Tartuntojen määrä on ollut kesän aikana kasvussa Kosovossa, muun Balkanin alueen tavoin.

Noin 1,8 miljoonan asukkaan maassa on varmistettu lähes 9 000 koronatartuntaa ja kirjattu noin 250 koronaan liittyvää kuolemaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump vaati sunnuntaina Twitterissä uutta kuolemantuomiota Bostonin maratonin pommi-iskusta tuomitulle miehelle. Trumpin mielestä juuri kukaan ei ole ansainnut kuolemantuomiota yhtä paljon kuin "Bostonin pommittaja".

Liittovaltion valitusoikeus kumosi perjantaina yhteensä kolme pommimiehen saamista 30 tuomiosta, mukaan lukien miehen saaman kuolemantuomion.

Uutiskanava CNN kertoo, että hänelle tulee päätöksen mukaan järjestää uusi rangaistuskäsittely, jossa uusi valamiehistö voi päättää, tuomitaanko hänet jälleen kuolemaan.

Vuonna 2013 tehdyssä pommi-iskussa kuoli kolme ja haavoittui 264 ihmistä. (Lähde: AFP)

Microsoft kertoo jatkavansa neuvotteluja kiinalaisomisteisen TikTok-sovelluksen Yhdysvaltojen toimintojen ostamisesta. Teknologiajätti kertoi asiasta tiedotteessa sunnuntaina paikallista aikaa.

Microsoft sanoi olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja yhtiön toimitusjohtajan Satya Nadellan keskusteltua asiasta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Wall Street Journal kertoi aiemmin sunnuntaina, että neuvottelut oli laitettu toistaiseksi jäihin. Lehden mukaan päätöksen taustalla oli Trumpin ilmaisema vastustus kaupalle.

Trump on uhannut kieltää TikTokin Yhdysvalloissa turvallisuushuoliin vedoten. (Lähde: AFP)

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti sunnuntaina määräävänsä uusia kiristettyjä koronavirusrajoituksia pääkaupunki Manilaan, kertoo uutiskanava CNN.

Uudet rajoitukset tulevat voimaan keskiyöllä tiistaina Manilassa sekä Lagunan, Caviten, Rizalin ja Bulacanin maakunnissa. Niiden mukaan muun muassa alle 21-vuotiaiden ja yli 60-vuotiaiden tulee pysyä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kotona.

Filippiinien terveysministeriö kertoi sunnuntaina yli 5 000 uudesta tartunnasta, minkä jälkeen tartuntoja on varmistettu yhteensä 103 185. Maassa on kirjattu yli 2 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Jalkapallon Italian Serie A:ssa pelattiin sunnuntaina päätökseen epätavallinen kausi. Juventus varmisti yhdeksännen perättäisen sarjamestaruutensa jo viikko sitten.

Päätöskierroksella jännitettiin lähinnä kolmatta sarjasta putoavaa joukkuetta. Kohtalo oli lankeamassa joko Genoalle tai Leccelle. Genoa peittosi viimeisessä ottelussaan Veronan 3–0, mikä varmisti sille sarjajatkon. Lecce puolestaan pisti hyvin kampoihin Parmalle, mutta hävisi lopulta luvuin 3–4 ja luisui ulos sarjasta.

Myös Brescia ja Spal putoavat Serie A:sta alempaan sarjaan.

Italiaa rajusti koetelleen koronaviruspandemian vuoksi sarja oli tauolla maaliskuun alkupuolelta kesäkuun lopulle. (Lähde: AFP)

Jääkiekon NHL:ssä Arizona Coyotes otti pudotuspelikarsinnoissa 4–3-voiton Nashville Predatorsista.

Länsilohkon kohtaamisessa Arizona mätti jo ensimmäisessä erässä kolme maalia Nashvillen suomalaismaalivahdin Juuse Saroksen selän taakse. Saros torjui pelissä 33 kertaa.

Peli merkitsi myös luopumisen hetkeä Nashvillen toiselle suomalaisvahdille Pekka Rinteelle. Hän oli ennen sunnuntaita aloittanut maalissa joukkueensa jokaisen pudotuspelin vuodesta 2010 lähtien, kertoo nhl.com. Yhteensä pudotuspelialoituksia oli Rinteellä takana keskeytymättä 89.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.