Vierailijakolumni: Matkailua kesä-Suomessa

Kotimaan matkailu on kokenut varsinaisen buumin kuluneena kesänä. Koronarajoitukset ja ulkomaanmatkailun hyytyminen ovat avanneet monen silmät kotimaan hienouksiin ja erikoisuuksiin.Itse tein lyhyen kesämatkan Pohjanmaalle, jokakesäisen omassa maakunnassa liikkumisen lisäksi.

Jokaisesta kunnasta ja kaupungista löytyy jotain koettavaa ja nähtävää. Etenkin museot ja taidenäyttelyt ovat lähellä sydäntäni.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan vielä tämän kesän aikana hienojen museoidemme näyttelyihin Keski-Suomessa. Vahvassa kulttuurimaakunnassamme löytyy tänä poikkeuskesänäkin nähtävää kaikille.

On mielenkiintoista nähdä tämän vuoden jälkeen, millaiseksi matkailuelinkeinon tulos muodostuu, kevään menetysten ja kesän vilkkauden jälkeen. Onnistuiko kotimaan matkailun silminnähtävä kasvu auttamaan kovaan paikkaan joutuneita matkailuyrittäjiä?

Toivottavasti kotimaan matkailusta muodostuu pysyvä trendi Lapin ja saariston ohella muihinkin maakuntiin. Kotimaisten turistien kulutuskäyttäytyminen on portti ulkomaisten asiakkaiden kasvuun myös Keski-Suomessa.

 

Meidän tulee muistaa, että Lappi oli aluksi suomalaisten matkailukohde ja vuosikymmenten kehitys- ja markkinointityön jälkeen ensin eurooppalaiset, sitten aasialaiset löysivät Lapin. Lapin menestys tehtiin yhdessä.

Koko Järvi-Suomen on yhdessä tehtävä samanlainen menestys, Saimaa, Päijänne, Keitele ja pienemmät vesistöt muodostavat upean kokonaisuuden maailmalle markkinoitavaksi.

Uskon että koronan jälkimainingeissa siisteys, järjestys ja väljyys voisivat olla koronaturvallisen Suomi-lomailun valttikortteja maailmanlaajuisesti.

 

Tavallisuus on eksotiikkaa. Moni itselle tuttu asia oikealla tavalla muotoiltuna palveluksi on elämys jollekin toiselle.

Saarijärvellä koettiin Onnenlaakso-tapahtumassa tällaisia kokemuksia pari vuotta sitten, kun kokonaisen kylän miltei kaikki taloudet avasivat kotinsa ja pihansa kävijöille. Yhteensä tuhannet kävivät ihailemassa perheiden arkea upeassa ihmisen muovaamassa luontoympäristössä.

Mielestäni tässä olisi oivallusta Keski-Suomen matkailun kehittämiseen: hyvin huolehdittu kulttuuriympäristö ja viljelysmaisema yhdistettynä koskemattomaan luontoon elämyksineen on todella ainutlaatuista maailmassa.

Metsästysmatkailuun Keski-Suomessa on myös erinomaiset puitteet ja kasvumahdollisuudet.

 

Keski-Suomi on julistautunut saunamaakunnaksi – ja aivan aiheesta. Saunamaakunta onkin lähtenyt rakentumaan yrittäjien toimesta, kun saunaan liittyviä palveluita on ilmestynyt ympäri maakuntaa.

Saan tänään lauantaina kunniatehtävän olla puhumassa Saarijärven Lanneveden Luotolan tilan saunamaailman avajaisissa, upeassa maalaistalon perinnepihassa aivan Summasjärven rannassa. Avoimissa ovissa pääsee kokeilemaan viittä eri saunaa, mistä olen toki innokkaana saunojana eniten innoissani.

Saunamaakunta vahvuuksineen on elävää eksotiikkaa, vuosituhansien takaista elävää perinnettä. Jyväskylän yliopistossa on viritelty menneisyys bisnekseksi -palveluita, jotka kumpuavat vahvasta historian tutkimusosaamisesta.

Historiaa ja sen elämyksiä olisi paikallaan hyödyntää matkailussa ja markkinoinnissamme paljon nykyistä enemmän. Euroopan isoissa matkailukohteissa historia on ”se juttu”, jonka ympärille koko paikan viehätys rakentuu.

 

Saunamaakunta menee kovaa vauhtia eteenpäin, Jyväskylän satamaan on suunnitteilla upea yleinen sauna palveluineen, jossa Keskimaa kantaa hienosti alueellisen osuuskaupan vastuuta maakunnan kehityksestä hankkeen vetäjänä.

Odotan niitäkin löylyjä innolla!

Petri Honkonen

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut