Suomi kutsui Iranin lähettilään kuultavaksi

STT

Suomi on kutsunut Iranin suurlähettilään Reza Nazaraharin kuultavaksi ulkoministeriöön maan ihmisoikeusloukkauksien takia.

Iranissa teloitettiin vappuna nainen, joka oli tuomittu murhasta. Delara Darabi oli kuollessaan 23-vuotias, mutta veriteon tehdessään hän oli vasta 17. Lisäksi Iran aikoo teloittaa kaksi muuta henkilöä, jotka kummatkin olivat alle 18-vuotiaita syyllistyessään murhaan.

Suomi on vedonnut Iraniin, jotta tuomioita ei pantaisi täytäntöön. Suomi vaatii Irania myös luopumaan kivitysrangaistusten käytöstä.

– Alaikäisille langetetut kuolemanrangaistukset rikkovat kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin myös Iran on sitoutunut, todettiin ulkoministeriön tiedotteessa.

Kaksikon asianajaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että teloituksia on lykätty. Uutta teloituspäivää ei ole kerrottu, mutta asianajajan mukaan lykkäys on todennäköisesti kuukauden mittainen.

Lykkäyksen aikana uhrien perheet voivat hyväksyä niin sanotut verirahat ja antaa sen jälkeen anteeksi teon tekijälle. Silloin teloitus peruuntuu ja muuttuu vankilatuomioksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.