Yliopistojen hallituksiin ulkopuolisten enemmistö

STT

Uusi yliopistolaki tuo yliopistojen hallituksiin ulkopuolisten enemmistön, kun vähintään puolet jäsenistä mukana lukien hallituksen puheenjohtaja ovat yliopistoyhteisön ulkopuolelta eli muita kuin professoreita, muuta henkilöstöä tai opiskelijoita.

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan hallituksen pitää pystyä tekemään strategisia valintoja, mikä ei ehkä onnistu, jos siellä istuu vain tiedekuntien edustajia.

Eduskunnalle huomenna annettavan lakiesityksen tarkoituksena on lisätä yliopistojen autonomiaa ja avata niille mahdollisuuksia hankkia entistä paremmin ulkopuolista rahoitusta. Virkkunen sanoi tänään, että ulkopuolisesta rahoituksesta on ollut väärinkäsityksiä, eli sitä yliopistot voivat hankkia pääomiin, kun taas tutkimuksen ja opetuksen perusrahoituksesta vastaa edelleen valtio.

Lakiuudistus tuo yliopistomaailmaan sellaisia käsitteitä kuin maksuvalmius, vakavaraisuus ja luottokelpoisuus. Ensi vuoden alusta valtio ei ole enää vakavaraisuuden takaaja, mutta yliopistot saavat eroajaislahjaksi omaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut