Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Ulkoministeri Haaviston rikosepäilyjen käsittely jatkuu perustuslakivaliokunnassa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa torstaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikosepäilyjen käsittelyä. Perustuslakivaliokunnan jäsenillä on ollut kesätauolla perehdyttävänään yli tuhatsivuinen esitutkintamateriaali, joka liittyy Haaviston toimintaan al-Holissa olleiden suomalaisten kotiuttamisessa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan käsittelylle ei ole asetettu takarajaa, mutta valiokunta on varannut sille hyvin aikaa heti alkusyksystä.

Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto.

Hallitus asettaa tänään pandemiatoimia selvittämään riippumattoman tutkintaryhmän. Ryhmän tarkoitusta avataan hallituksen kokouksen jälkeen kello 13.30 pidettävässä tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston tiedotustilassa.

Paikalla ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sekä Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi ja johtava tutkija Kai Valonen. Tutkintaryhmä perustetaan Otkesin yhteyteen.

Hallitus neuvottelee tänään Helsingin Säätytalolla koronaviruspandemiaan liittyvien suositusten ja rajoitusten jatkosta osana niin kutsuttua hybridistrategiaa.

Neuvottelut Säätytalolla alkavat aamulla kello 10. Neuvottelun jälkeen pidetään mahdollisesti tiedotustilaisuus.

Hallituslähteistä kerrottiin keskiviikkona STT:lle, että koronaan liittyvät raja-asiat eivät ole neuvottelun asialistalla. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pitänyt tärkeänä, että hallitus neuvottelisi pikaisesti Lapin-matkailuun liittyvästä akuutista kysymyksestä. Hän sanoi tiistaina, että hallitus neuvottelisi asiasta torstaina.

Lasten hyvinvointia tarkasteltaessa Suomi on viidenneksi paras 38 rikkaasta maasta, käy ilmi Unicefin Report Card -raportista.

Maat asetetaan raportissa paremmuusjärjestykseen tutkimalla kolmea osa-aluetta: mielenterveyttä, hyvää fyysistä terveyttä ja elämäntaitoja. Osa-alueiden kautta tutkitaan hyvän lapsuuden toteutumista.

Suomen edelle raportissa sijoittuivat Alankomaat, Tanska, Norja ja Sveitsi. Heikoimmin raportissa sijoittuivat Yhdysvallat, Bulgaria ja hännänpäänä Chile.

Nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa on käyty tämän vuoden aikana jo yli 21 000 keskustelua, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry. Tämä on enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Nuoret ovat siirtyneet hakemaan apua verkosta, kun lähipalveluita jouduttiin koronarajoitusten vuoksi keskeyttämään.

Nuoret hakevat apua erityisesti pahaan oloon, ihmissuhdeongelmiin ja arjessa selviytymisen haasteisiin. Yhä useampi nuori on hakenut apua itsetuhoisiin ajatuksiin, ja yhteydenotot ovat olleet myös aiempia vakavampia.

Sekasin-chat tarjoaa nuorille anonyymia matalan kynnyksen keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa.

Bulgariassa yli 55 ihmistä on loukkaantunut ja lähes 100 otettu kiinni hallinnon vastaisissa protesteissa pääkaupunki Sofiassa.

Ihmisiä kokoontui eilisiltana protestoimaan parlamenttitalon eteen, kun osa ihmisistä alkoi heitellä poliisia savupommeilla ja kivillä.

Järjestäjien mukaan protestin oli määrä olla rauhanomainen. Poliisin mukaan protestiin oli osallistunut myös jalkapallohuligaaneja, joiden paikallaolosta järjestäjien on täytynyt olla tietoisia.

Bulgariassa on osoitettu mieltä jo kahden kuukauden ajan pääministeri Boiko Borisovia vastaan, jota on syytetty korruptiosta ja oligarkkien suojelusta. (Lähde: AFP)

Maailmalla yhteensä yli 7 000 terveydenhuollon työntekijää on kuollut koronavirustartunnan seurauksena, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin analyysistä.

Järjestö raportoi koronaviruspandemian aiheuttamasta terveydenhuollon työntekijöiden uhrimäärästä viimeksi heinäkuussa, jolloin kuolleita oli 3 000. Määrän nopean kasvun taustalla on Amnestyn mukaan paitsi tartuntamäärien lisääntyminen, myös järjestön käyttämien lähteiden määrän kasvu.

Todellinen uhrien määrä on järjestön mukaan luultavasti vahvistettua lukua korkeampi.

Serbian ja Kosovon umpisolmuun jämähtäneisiin suhteisiin yritetään löytää ratkaisua kaksipäiväisessä tapaamisessa Washingtonissa. Kosovon pääministeri Avdullah Hotin ja Serbian presidentin Aleksandar Vucicin neuvotteluja isännöi presidentti Donald Trumpin erityislähettiläs Richard Grenell, Yhdysvaltain entinen Saksan-suurlähettiläs.

Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, vuosikymmen Kosovon sodan jälkeen. Serbia ei ole tunnustanut autonomisena maakuntanaan pitämän Kosovon itsenäisyyttä, ei myöskään esimerkiksi Venäjä ja Kiina. Sen sijaan monet länsimaat, mukaan lukien Suomi, ovat itsenäisyyden tunnustaneet.

Venäjän pääministeri Mihail Mishustin vierailee tänään Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä.

Venäjä on asettunut yhä selvemmin tukemaan Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan hallintoa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti aiemmin tällä viikolla länsimaita pyrkimyksistä sekaantua Valko-Venäjän sisäisiin asioihin.

Valko-Venäjällä on ollut laajamittaisia mielenosoituksia runsas kolme viikko sitten pidettyjen presidentinvaalien jälkeen, kun maata 26 vuotta hallinnut Lukashenka ilmoitti voittaneensa vaalit ylivoimaisesti.

Yhdysvalloissa tautikeskus CDC kehottaa maan osavaltioita valmistautumaan mahdollisen koronarokotteen jakeluun. Viraston kirje pyytää osavaltioita muun muassa varmistamaan, että rokotetta jakavat tahot voivat olla täydessä toiminnassa marraskuun alkuun mennessä, vain muutamaa päivää ennen presidentinvaaleja.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on lupaillut koronarokotetta jo tämän vuoden aikana, mutta tarkkaa tietoa ei ole, koska rokote todella saadaan markkinoille.

Maailmalla on parhaillaan menossa useita koronarokotteen kehityshankkeita. (Lähde: AFP)

Tennistähti Karolina Pliskovan taival Yhdysvaltain avoimissa eli US Openissa on päättynyt toiselle kierrokselle. Ranskalainen Caroline Garcia voitti Pliskovan kahdessa erässä luvuin 6–1, 7–6.

Garcia on maailmanlistan sijalla 50, kun tshekkiläinen Pliskova pitää listan kolmatta sijaa.

Garcia kohtaa seuraavaksi listan 28. sijalla olevan yhdysvaltalaisen Jennifer Bradyn. (Lähde: AFP)