Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Kittilän kultakaivos evakuoitiin kilometrin syvyydessä syttyneen nosturin vuoksi, tänään alkavassa yhteishaussa tarjolla ennätysmäärä opiskelupaikkoja ja koulutusohjelmia

Kittilän kultakaivos evakuoitiin yöllä maan alla syttyneen tulipalon vuoksi, kertoo Lapin pelastuslaitos.

Noin kilometrin syvyydessä tunnelissa alkanut palo syttyi suuren nosturin jarrujärjestelmässä. Pelastuslaitoksen mukaan tulipalo muodosti savua maanalaisiin tunneleihin.

Koko maanalainen kaivos evakuoitiin suojapaikkoihin ja maan pinnalle. Henkilövahingoilta vältyttiin, pelastuslaitos kertoi.

Ilmoitus tulipalosta tuli aamuyöstä ennen puolta yhtä. Päivystävän palomestarin mukaan nopeasti tuli kuitenkin tieto siitä, että kaivoksen oma pelastusryhmä oli saanut tilanteen hallintaan.

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä historiallisen suureen kokaiinitakavarikkoon liittyviä syytteitä. Kyse on yli 176 kilosta 94–100-prosenttista kokaiinia, jonka salakuljetus paljastui joulukuussa espoolaisvarastoon tehdyn hyökkäyksen myötä.

Hyökkäyksessä viisi naamioitunutta ihmistä tunkeutui Espoon Karapellontiellä sijaitsevaan kiinteistöön, jossa purettiin rahtikonttia. Kokaiini oli poliisin mukaan piilotettu laillisen rahdin sekaan.

Syytteessä on viisi miestä, joista neljä on tanskalaisia ja yksi ainakin asuu Ruotsissa.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteishaku alkaa tänään kahdeksalta aamulla. Haku päättyy kahden viikon päästä keskiviikkona 16. syyskuuta kello 15, tiedottaa Opetushallitus.

Tänä syksynä yhteishaussa on tarjolla 8 000 opiskelupaikkaa noin 300 eri koulutusohjelmassa. Molempia on nyt ennätysmäärä.

Aloituspaikkojen määrän lisäämisellä halutaan nostaa koulutustasoa Suomessa. Pyrkimyksenä on, että vähintään puolet 25–34-vuotiaista suorittaisi korkeakoulututkinnon vuonna 2030.

Arvonlisäveron (ALV) alennukset näkyvät hinnoissa heikommin kuin veron nostot, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimuksesta.

VATT kirjoittaa tiedotteessa, että väliaikaista ALV-alennusta on ehdotettu keinoksi tukea koronaviruksen leviämisen aiheuttaman kriisin kurittamia aloja. Veronalennuksen on toivottu laskevan hintoja ja parantavan kuluttajien ostovoimaa. Tutkimuksen mukaan ALV-alennus johtaa kuitenkin usein yritysten parempiin katteisiin alhaisempien hintojen sijaan.

VATT kertoo, että tutkimus on julkaistu arvostetussa Journals of Political Economy -tiedelehdessä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko saa Helsingin Sanomien teettämässä, tuoreessa kannatusmittauksessa enemmän kannatusta keskustan puheenjohtajaksi kuin Katri Kulmuni.

Saarikkoa kannatti 29 prosenttia vastaajista, kun nykyistä puheenjohtaja Kulmunia tuki 16 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Suurin osa vastaajista ei osannut nimetä suosikkiaan keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustan puoluekokous valitsee puheenjohtajan tulevana lauantaina.

Kyselyyn osallistui noin tuhat ihmistä. Tulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Valkovenäläinen toimittaja Hanna Liubakova sanoo STT:lle, että Valko-Venäjän valtion medioihin on palkattu systemaattisesti töihin venäläisiä toimittajia edistämään Venäjän viestiä.

Esimerkiksi valtiontelevision työntekijöitä erotettiin sen jälkeen, kun he olivat lakkoilleet itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa vastaan. Liubakovan tietojen mukaan erotettujen tilalle palkattiin suoraan Venäjältä tulleita toimittajia, joiden tarkoituksena on edistää Venäjä-myönteistä viestintää.

Myös muut paikalliset toimittajat ovat kertoneet samoja tietoja kansainvälisessä mediassa.

Liubakova arvioi, että Venäjä pyrkinee puskemaan Valko-Venäjää syvemmälle vaikutusvaltansa alle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo, ettei hän usko siihen, että poliisivoimissa olisi rakenteellista rasismia. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Washington Post -lehti.

Wisconsinin Kenoshassa vierailulla oleva Trump arvioi sen sijaan poliisin tekevän "uskomatonta työtä". Hän myöntää, että joukossa voi olla myös "joitakin mätiä omenoita".

CNN:n mukaan hän totesi, että toisinaan poliisit ovat uskomattoman paineen alla, eivätkä osaa käsitellä sitä hyvin.

Poliisi ampui päälle viikko sitten mustaa miestä selkään Kenoshassa. Ampuminen on herättänyt mielenosoituksia.

Kambodzhan punakhmerien pahamaineisen kidutusvankila Tuol Slengin johtaja on kuollut 77-vuotiaana, kertoo YK:n tukeman tuomioistuimen edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Myös nimellä Duch tunnettu Kaing Guek Ieu kuoli tuomioistuimen edustajan Neth Pheaktran mukaan keskiviikkona aamuyöstä. Hän kuoli maan pääkaupungissa Phnom Penhissä sijaitsevassa sairaalassa.

YK:n tukema sotarikostuomioistuin oli antanut Duchille elinkautisen vankeusrangaistuksen. AFP kuvailee Duchin olleen punakhmerien hirmuhallinnon aikana hallinnon johtava kuulustelija ja kiduttaja. (Lähde: AFP)

Pariisissa alkaa tänään oikeudenkäynti tammikuussa 2015 tehdystä terrori-iskusta satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan. Lehden toimitukseen hyökänneet islamistiveljekset surmasivat 12 ihmistä, joiden joukossa oli monia lehden tunnettuja pilapiirtäjiä. Poliisi ampui hyökkääjät piirityksen päätteeksi pari päivää myöhemmin.

Oikeudenkäynnissä käsitellään myös juutalaisten kosherruokakauppaan Pariisissa samaan aikaan tehtyä iskua. Siinä kuoli hyökkääjän lisäksi neljä ihmistä.

Marraskuuhun saakka jatkuvassa oikeudenkäynnissä on syytettynä 14 henkilöä avunannosta iskuihin. Kolmea syytetään poissaolevina, ja heidän oletetaan jo kuolleen. (Lähde: AFP)