Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Reportaasi: Vasaramiehet soittivat Pekka Katajan ovikelloa ja tekivät rikoksen, jollaista Suomessa ei ollut nähty sataan vuoteen

Keskisuomalainen seurasi perussuomalaisten vaalipäällikön murhayrityksen tutkintaa alusta asti.

Ville Grahn

Ville Grahn

Torstai 23.7.2020

Harmaatukkainen mies avaa kerrostaloasunnon oven pelkissä kalsareissa. Jaloissaan hänellä on huopatossut, jotka ovat täynnä veriroiskeita.

– Se jäi harmittamaan, kun nämä tossut menivät pilalle, Pekka Kataja, 59, sanoo.

Muovirasiassa tiskipöydällä haisee puoliksi syöty kaupan grillibroileri. Ruokapöydällä on verenpainemittari ja neljätoista lääkepakkausta, ikkunalaudalla vielä pari pakkausta lisää.

Keskusrikospoliisin tutkijat ovat juuri lähteneet tältä päivältä. He kuulivat Katajaa lähes kaksi tuntia. Se oli viides kuuleminen kuluneen viikon aikana.

Julkisuudessa on kerrottu, että Kataja on siirretty turvallisuussyistä salaiseen olinpaikkaan. Olemme nyt tässä salaisessa olinpaikassa. Se on Jämsänkosken kirkon lähellä sijaitseva huoneisto, joka on jäänyt sattumalta tyhjilleen jokin aika sitten.

Parin päivän päästä Kataja on muuttamassa uuteen turvapaikkaan toiseen kaupunkiin. Kotiinsa hän ei voi toistaiseksi mennä, koska Katajan puolueen perussuomalaisten käyttämät turvallisuusasiantuntijat ovat kieltäneet sen.

Harmaasta tukasta ei ole paljon jäljellä. Hoitajat ajoivat hiukset sairaalassa. Päässä on 150 tikkiä. On myös kallonmurtuma, aivoverenvuoto, murtuneita kylkiluita ja käsi paketissa.

Kotonaan Kataja on ollut viimeksi edellisen viikon perjantaina. Silloin, ennen kymmentä aamulla, hänen ovikellonsa soi.

Sairaalasta pääsemisensä jälkeen Pekka Kataja piileskeli kerrostaloasunnossa Jämsänkoskella. Agata Anttonen

Pekka Kataja on keskeinen perussuomalainen vaikuttaja Keski-Suomessa. Hän on ollut 1980-luvulta asti mukana Jämsänkosken ja Jämsän kuntapolitiikassa. Nykyisin hän toimii kansanedustaja Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana ja puolueen Keski-Suomen piirin vaalipäällikkönä.

Katajan tausta on Suomen Maaseudun Puolueessa, ja hän on kuulunut Timo Soinin lähipiiriin. Kun perussuomalaiset hajosi Jyväskylän puoluekokouksensa jälkeen kesäkuussa 2017, Kataja jäi Jussi Halla-ahon johtamaan perussuomalaisiin eikä liittynyt puolueesta lähteneisiin soinilaisiin. Tuolloin hän perusteli ratkaisuaan sillä, ettei Soini suhtautunut riittävän jyrkästi maahanmuuttoon.

Päätös jäädä perussuomalaisiin ei ollut helppo. Heti puoluekokouksen puheenjohtajaäänestyksen jälkeen Kataja antoi lausunnon, jossa kuvaili Halla-ahon valintaa ”täydeksi katastrofiksi”. Myöhemmin Katajan vastustajat ovat usein palanneet lausuntoon esimerkiksi maahanmuuttokriittisen Hommaforumin keskusteluissa.

Huopatossut menivät pilalle hyökkäyksessä. Agata Anttonen
Pekka Kataja sai erittäin vakavia vammoja. Agata Anttonen

Perjantai 17.7.2020

Kataja näkee kotinsa ovisilmästä miehen, jota ei tunne entuudestaan. Hän on lähdössä iltapäivällä maakuntaan kiertueelle, jossa houkutellaan ehdokkaita ensi kevään kuntavaaleihin.

Kataja raottaa ovea. Rappukäytävässä seisova mies varmistaa, että puhuu perussuomalaisten vaalipäällikön kanssa. Mies kertoo, että Katajalle on tulossa puoluetoimistolta paketti, jossa on vaaliesitteitä. Mies pyytää saada nähdä Katajan henkilöllisyystodistuksen.

Tapahtumista tiedetään vain Katajan versio, sillä poliisi on toistaiseksi kertonut hyvin niukasti tutkinnan yksityiskohdista. Keskisuomalainen on kuitenkin varmistanut Katajan läheisiltä, että hän on kuvaillut tilanteen heille samalla tavalla kuin Keskisuomalaiselle.

Kun Kataja palaa ovelle henkilöllisyystodistuksensa kanssa, oven takaa astuu esiin toinen mies. Hän alkaa hakata Katajaa päähän esineellä, jonka lääkäri myöhemmin arvioi olleen vasara. Kataja ei ehdi havaita vasaroijasta muuta kuin sen, että mies on 168-senttistä Katajaa isompi. Kun Kataja kaatuu maahan, miehet alkavat potkia häntä päähän.

Miehet eivät puhu keskenään eivätkä sano Katajalle mitään.

Lopulta Kataja menettää tajuntansa. Hän havahtuu siihen, että hänen kotiovensa painetaan varovasti kiinni.

Vasaramies piilotteli Katajan kotioven katveessa. Sami Saarenpää
Rikos tapahtui Pekka Katajan kotitalossa Jämsänkosken keskustassa. Sami Saarenpää

Viikkoa myöhemmin Kataja kertoo piilopaikassaan, että puoluetoimistolta vaalipäällikölle saapuvat tilaamattomat materiaalilähetykset ovat tavallinen käytäntö. Mutta voisiko satunnainen rikollinen tietää sellaista?

Katajan mukaan hänen henkilöllisyystodistuksensa oli lompakossa, jossa oli noin 1 500 euroa käteistä. Kataja aikoi vaihtaa rahat Thaimaan bahteiksi. Hänen oli tarkoitus matkustaa thaimaalaisen naisystävänsä luo, mutta pahoinpitelyä edeltäneenä iltana Finnair ilmoitti peruvansa lennot koronaviruksen takia.

Poliisi löysi lompakon rahoineen Katajan kotoa. Muutakaan omaisuutta ei ollut kadonnut.

Poliittisella urallaan Kataja on hankkinut myös vihamiehiä. Hän oli keskeisessä roolissa, kun jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja maakuntavaltuutettu Teemu Torssonen erotettiin perussuomalaisista toukokuussa 2019.

Erottamisensa aikaan Torssonen pyrki perussuomalaisten puoluesihteeriksi. Muutamaa vuotta aiemmin hän haki puolueen puheenjohtajaksi mutta vetäytyi kisasta sen jälkeen, kun Jussi Halla-aho oli ilmoittanut lähtevänsä ehdolle.

Nykyisin omassa Jyväskyläläisten hyväksi -valtuustoryhmässään toimivan Torssosen erottamista edelsi riita, jota käsiteltiin viime vuonna laajasti julkisuudessa.

Torssosen ja perussuomalaisten Keski-Suomen piirin silloisen johdon huonot välit tulivat ilmi ensimmäisen kerran, kun Torssonen yllättäen pudotettiin puolueen eduskuntavaaliehdokkaiden listalta vuonna 2018. Keskisuomalaisen tietojen mukaan ehdokaslistalta pudottamisen junaili Pekka Kataja.

Kataja oli myös Keski-Suomen piirin edustajana todistamassa Torssosta vastaan puoluehallituksessa.

Videolla Pekka Kataja kertaa hyökkäyksen tapahtumia piilopaikassaan Jämsänkoskella 23.7.2020:

Torssonen kertoi, että puolueesta erottaminen johtui hänen julkisista esiintymisistään. Tuolloinen perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei suostunut perustelemaan erottamista julkisesti.

Torssosen mukaan syynä oli erityisesti nettivideo, jossa hän haastatteli laukaalaista perussuomalaisten kunnanvaltuutettua. Sittemmin verkosta poistetulla videolla Torssonen nosti Katajan esiin henkilönä, joka oli torppaamassa hänen eduskuntavaaliehdokkuuttaan.

Vielä kuluvan vuoden tammikuussa Torssonen kirjoitti Hommaforumilla, miten tunnettu suhmuroija Pekka Kataja oli aikanaan ottanut hänet arkkivihollisekseen.

Vielä kuluvan vuoden tammikuussa Torssonen kirjoitti Hommaforumilla, miten tunnettu suhmuroija Pekka Kataja oli aikanaan ottanut hänet arkkivihollisekseen.

Keskisuomalaisen haastattelemien perussuomalaisten sisäpiiriläisten mukaan Torssosen potkuille oli muitakin syitä kuin nettivideo. Hänen käyttäytymisensä koettiin niin uhkaavaksi, että puolueen valtuustoryhmä joutui lopettamaan ryhmäkokouksensa, joita se piti ennen kaupunginvaltuuston varsinaisia kokouksia. Ryhmäkokous ehdittiin perua kahdeksan kertaa ennen kuin Torssonen saatiin erotettua puolueesta.

Puolueessa myös kerättiin yli puolen vuoden ajan kirjallista todistusaineistoa Torssosen käyttäytymisestä, jota pidettiin aggressiivisena ja pelottavana. Kukaan ei kuitenkaan väitä hänen syyllistyneen konkreettisiin väkivallantekoihin.

Sen sijaan perussuomalaiset väittävät, että Torssonen ja hänen tukijansa yrittivät kaapata vallan Keski-Suomen perussuomalaisissa ja käyttää puolueen nimeä ja varoja omiin tarkoituksiinsa. Väitteelle ei ole muuta tukea kuin perussuomalaisten sisäpiiriläisten kuvailut vuosien 2018 ja 2019 tapahtumista.

Torssosen vihanpurkausten kohteeksi joutui sekä silloisia puoluetovereita että Jyväskylän kaupungin viranhaltijoita. Keskisuomalainen on nähnyt Torssosen käyttäytymisestä kerättyä todistusaineistoa.

Torssonen kiistää käyttäytyneensä uhkaavasti. Hänen mukaansa väitteet välikohtauk­sista ovat mustamaalausta, jolla ei ole lainkaan totuuspohjaa.

Torstai 23.7.2020

Pekka Kataja nojaa eteenpäin nahkaisessa nojatuolissa. Televisiossa pyörii hiljaisella luonto-ohjelma, kädessä on tölkki lämmintä Pirkka-olutta. Lattialla on pahvisalkku, jossa on lisää olutta.

– Muutaman olen ehtinyt juoda, kuten kuvasta näkyy, sairauslomalla oleva Kataja sanoo.

– Lääkärin mukaan tälle ei ole mitään erityistä estettä.

Muutamasta oluesta huolimatta vaalipäällikkö kertaa edellisviikon tapahtumia selkeästi ja johdonmukaisesti.

Kataja vakuuttaa, ettei mikään hänen yksityiselämässään voi selittää väkivaltaa, jota poliisi nyt tutkii rikosnimikkeellä murhan yritys. Katajalla on taustallaan ehdollinen vankeustuomio ja liiketoimintakielto, jotka tulivat työttömien osuuskuntatoimintaan liittyneistä kirjanpitorikoksista. Näistä tapahtumista on kuitenkin parikymmentä vuotta.

Veli soittaa ja kertoo tuovansa Katajan kotoa vaatteita. Veljen mukaan asunnon pahimmat verijäljet on käyty siivoamassa. Kataja kotiutettiin sairaalasta tiistaina iltapäivällä. Sen jälkeen hän on pukeutunut pelkkiin sairaalan kalsareihin. Omat vaatteet jäivät lähtiessä kotiin ja veriset alushousut sairaalaan.

Sairaalan kalsarit jalassa Kataja kävi myös internetin kuvahaussa. Poliisi antoi nimen ja pyysi Katajaa etsimään kasvokuvan. Kuvassa oli sama mies, jota Kataja katsoi ovisilmänsä läpi.

– Tuntui kuin olisin saanut sähköiskun, Kataja sanoo.

Valokuvassa mies katsoo hieman sivuun kamerasta. Hänen nimensä on Tero Ala-Tuuhonen.

Lääkkeet olivat piilopaikan ruokapöydällä. Agata Anttonen
Pekka Katajan ensimmäinen piilopaikka oli kerrostaloasunto Jämsänkoskella. Agata Anttonen

Helmikuussa 1997 Tero Ala-Tuuhonen oli 21-vuotias automekaanikko Ruovedeltä. Oman alan töitä ei ollut löytynyt, ja hän kertoi Keskisuomalaisen haastattelussa haaveilevansa oppisopimuspaikasta esimerkiksi huoltoasemalla.

Nykyisin Ala-Tuuhonen työskentelee esimiehenä keskisuuressa teollisuusalan yrityksessä ja harrastaa aktiivisesti yhteiskunnallista toimintaa. Hän on muun muassa Kansallismielisten liittouman puheenjohtaja ja vaikuttaa Keski-Suomen nationalisteissa sekä katupartiojärjestö Soldiers of Odinissa.

Viime itsenäisyyspäivänä Ala-Tuuhonen oli puhujana Helsingissä järjestetyssä Odinin mielenosoituksessa. Poliisi epäilee, että tapahtumassa oli mukana myös uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike, jonka korkein oikeus on määrännyt toistaiseksi toimintakieltoon.

Viime vuoden kesällä Ala-Tuuhonen sai valtakunnallista julkisuutta osallistuttuaan Kansallismielisten liittouman kesäleirille, jossa harjoiteltiin ampumista poliitikkojen kasvokuviin.

Ala-Tuuhonen on tuomittu käräjäoikeuksissa kolmesta rikoksesta: rattijuopumuksesta elokuussa 2001 ja elokuussa 2008 sekä vaarallisen esineen, jousipatukan, hallussapidosta tammikuussa 2019. Ala-Tuuhonen tunnusti rikokset ja sai niistä sakot.

Tero Ala-Tuuhonen on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Tämä on yksi hänen Facebook-profiilikuvistaan. Kuvakaappaus Facebookista

Sosiaalisen median julkisten kirjoitustensa perusteella Ala-Tuuhonen on kiinnostunut hakaristisymboliikasta. Keski-Suomen nationalistien verkkosivuilla hän poseeraa natsibändi Marderin fanipaitaan pukeutuneen miehen kanssa.

Ala-Tuuhonen vaikuttaa olevan laajasti verkostoitunut. Hänen runsaan 1 500 Facebook-kaverinsa joukkoon kuuluvat muun muassa perussuomalaisten kansanedustajat Juha Mäenpää, Riikka Purra, Ville Tavio, Ano Turtiainen ja Sebastian Tynkkynen.

Kaverilistalla on myös Teemu Torssonen, josta Ala-Tuuhonen puhuu kolme päivää Katajan murhan yrityksen jälkeen kirjoittamassaan Twitter-viestissä:

”Tämä Kataja hiillosti ääniharava persun pois valeiden avulla, koska ei tykännyt siitä, että tämä persu oli suoraselkäinen ja tosi kansallismielinen. Mm. Minun kaveruutta tämän pois potkitun kanssa tämä Kataja käytti valeiden saattelemana hyväksi. Kusipää äijä.”

Sosiaalisen median julkisten kirjoitustensa perusteella Ala-Tuuhonen on kiinnostunut hakaristisymboliikasta.

Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksessa sattui erikoinen tapaus maaliskuussa 2017. Kuntavaalit olivat tulossa, ja käynnissä oli nuorten ehdokkaiden paneelikeskustelu. Kesken tilaisuuden saliin asteli Soldiers of Odinin univormuihin pukeutunut porukka.

Keskusteluun osallistunut Joonas Könttä, joka on nykyisin keskustan kansanedustaja, koki katupartiojärjestön sisäänmarssin itseensä kohdistuneena provokaationa.

Toinen keskustelun osallistuja, Keski-Suomen perussuomalaisten nuorten silloinen puheenjohtaja Teemu Torssonen oli etukäteen vihjaillut Facebookissa, että Köntän kannattaisi vielä kerran harkita vaalipaneeliin saapumista. Könttä oli aiemmin kirjoittanut blogissaan kriittisesti perussuomalaisten ja Odinin läheisistä väleistä.

Torssonen kiisti kutsuneensa äärijärjestön edustajia vaalitilaisuuteen.

– En pyytänyt heitä paikalle mitenkään erityisemmin, Torssonen sanoi tuolloin.

Jotkut tilaisuudessa olleet poliitikot pitivät Odinin näyttävää saapumista uhkaavana. Vaalikeskustelu kuitenkin sujui rauhallisesti.

Kaksi ja puoli viikkoa myöhemmin Torssonen sai kuntavaaleissa 458 ääntä. Hänet valittiin ensikertalaisena Jyväskylän kaupunginvaltuustoon.

Suomi on maa, jossa presidentit käyttävät julkisia uimahalleja ja matkustavat raitiovaunuilla. Maan historiassa on murhattu yksi valtioneuvoston jäsen, sisäministeri Heikki Ritavuori. Hän sai surmansa vuonna 1922.

Viime vuosina on huolestuttu poliittisen ilmapiirin kärjistymisestä ja siitä, että koventunut kielenkäyttö johtaa väkivallantekoihin.

Poliittisissa tilaisuuksissa on 2010-luvulla ollut jonkin verran väkivaltatapauksia, joista monet näyttävät liittyvän äärioikeistolaisiin järjestöihin. Esimerkiksi heinäkuun loppupuolella syyttäjä nosti syytteen sipoolaismiestä vastaan, joka yritti hyökätä silloisen ulkoministerin Timo Soinin (sin.) kimppuun vaalitilaisuudessa Vantaalla. Hyökkääjällä oli vaatteissaan Soldiers of Odinin tunnus.

Pekka Kataja ei ole ministeri vaan maakuntasarjan poliitikko. Häneen kohdistuneen rikoksen syyn tietävät toistaiseksi vain tekijät itse, mutta moni asia viittaa Keski-Suomen äärioikeiston ja maltillisempien perussuomalaisten välienselvittelyyn.

Jos epäillyn murhan yrityksen taustalta paljastuu poliittinen motiivi, jämsäläisessä kerrostalossa tehtiin yksi Suomen historian vakavimmista poliittisista rikoksista.

Koskaan aiemmin en ole esimerkiksi käyttänyt turvalukkoa, mutta nyt käytän.

Teemu Torssonen

Tiistai 28.7.2020

Hopeanharmaa Toyota Verso seisoo Vaajakosken urheilukentän parkkipaikalla. Auto ei ole viimeisintä vuosimallia, mutta nykyisellä omistajallaan se on ollut vasta vähän aikaa.

Omistajan edellinenkin auto oli Toyota, hopeanharmaa Toyota Corolla. Viime toukokuussa Corollan ikkunat rikottiin, auto töhrittiin spraymaalilla ja tuulilasiin jätettiin lappu, jossa luki ”natsisika”. Tekijät eivät ole toistaiseksi jääneet kiinni.

Auton omistajan oikeassa keskisormessa on sininen lasten ankkalaastari. Hän on polttanut sormensa nuotiossa ollessaan perheensä kanssa luontoretkellä.

– Miten niin tämä ei sovi imagooni? Ai siksi kun olen muka kovan linjan äärioikeistolainen? Teemu Torssonen naurahtaa.

Kaupunginvaltuutetulla on käsitys siitä, ketkä tuhosivat hänen autonsa. Hän ei kuitenkaan halua puhua asiasta, koska se voisi haitata tapauksen tutkintaa. Särjetyn auton lisäksi Torssosella on ollut viime aikoina muitakin vastoinkäymisiä: puhelinhäirintää, epäilyttäviä koputtelijoita kotiovella ja rikostutkinta.

Toukokuun lopussa Torssonen löi miestä kivellä Kaunisharjun satamassa Vaajakoskella. Hän kertoi toimineensa itsepuolustukseksi ja teki rikosilmoituksen kahakan toisesta osapuolesta. Poliisitutkinta on kesken.

– Olen joutunut miettimään turvallisuuspuolta. Koskaan aiemmin en ole esimerkiksi käyttänyt turvalukkoa, mutta nyt käytän, Torssonen sanoo.

Keskisuomalainen tapasi Teemu Torssosen heinäkuun lopussa Vaajakosken urheilukentällä. Hanna Marjanen

Torssosen mukaan häneen on lyöty perusteeton äärioikeistolaisen leima, jota on toistettu myös Keskisuomalaisen kirjoituksissa. Valtuutettu uskoo, että väitteitä levittää perussuomalaisten porukka, jota hän kutsuu ”maaseudun miehiksi”. Heihin kuuluu muun muassa Pekka Kataja.

– Viimeisen parin vuoden ajan kaava on ollut sama. Kiertelevää ja kaartelevaa huhupuhetta ja epämääräisiä vihjailuja, mutta ikinä kukaan ei ole omalla nimellään esittänyt mitään perusteluja, Torssonen sanoo.

– Eikä esitä jatkossakaan, koska mitään todisteita äärioikeistokytköksilleni ei ole olemassa.

Millainen on suhteesi Tero Ala-Tuuhoseen?

– Tero on käynyt joskus kuntavaalien aikaan vaaliteltoilla morjestamassa. En tiedä, miten sitä muuten voisi kuvailla.

Olette kuitenkin Facebook-kavereita ja hän kirjoittaa Twitterissä teistä kaveruksina.

– Ei meillä ole mitään poliittisen toiminnan ulkopuolella. Joskus hän on kysynyt jotain neuvoa.

Ala-Tuuhonen on kirjoittanut sinua puolustavia tekstejä verkossa. Jos hän olisi käynyt tekemässä Katajalle jotain, väistämättä tulee mieleen, että motiivi on kosto siitä, miten sinua on kohdeltu perussuomalaisissa.

– Niin, ei sitä käy kieltäminen. Moni on kohtelustani närkästynyt, ja varmasti se on herättänyt monenlaisia tunteita. Mutta on vaikea uskoa, että jotain henkilöä kohtaan lähdettäisiin toimimaan väkivaltaisesti.

Milloin olet ollut viimeksi tekemisissä Ala-Tuuhosen kanssa?

– Olisiko ollut joskus viime keväänä, en muista... Puhelimella olemme tietysti soittaneet. Tämän tapauksen jälkeenkin.

Mistä puhuitte?

– No tästä tapauksesta.

Mitä puhuitte?

– Tapaukseen liittyvistä asioista. En halua ryhtyä avaamaan sitä tarkemmin.

Katajan juna saapui Helsingin päärautatieasemalle minuutilleen aikataulussa. Agata Anttonen

Perjantai 31.7.2020

Kello 22.36 Pendolino lipuu Helsingin päärautatieaseman laituriin numero yhdeksän. Matkustajat purkautuvat junasta, ja laituri alkaa tyhjentyä. Viimeisenä matkustajana viimeisestä vaunusta könyää Pekka Kataja raskaan kassin, olkalaukun ja pyörillä vedettävän matkalaukun kanssa.

Perussuomalaisten käyttämä turvallisuusalan yritys on neuvonut, että Katajan täytyy siirtyä Jämsästä toiseen kaupunkiin. Alun perin hänen piti lähteä jo alkuviikosta, mutta tekemistä on ollut niin paljon, että lähtö on lykkääntynyt. Tikinpoisto maanantaina, naisystävän viisumiasioita keskiviikkona ja postireissu perjantaina.

Postissa tuli paketti puolueen turvallisuuspalvelulta.

Kataja nousee junasta yksin, mutta meillä on näkymätöntä seuraa. Vaalipäällikön mukaan jossain asemalla on turvallisuuspalvelun edustaja, joka on käynyt salaa varmistamassa, että esimerkiksi minä ja kuvaaja Agata Anttonen emme vaikuta uhkaavilta.

Helsingissä taksin oli vaikea löytää oikeaan paikkaan. Agata Anttonen
Kataja kantoi mukanaan matkatavaroita viikon reissua varten. Agata Anttonen

Uusi piilopaikka on kansanedustaja Jouni Kotiahon asunto Eduskuntatalon lähellä. Kataja haluaa mennä sinne taksilla muttei halua ottaa taksia yleisestä jonosta. Taksien päivystysaluetta kuulemma kutsutaan nykyisin ”Mogadishun aukioksi”. Kataja tietää vähän sivummalla olevan paikan, jossa päivystää suomalaisia kuskeja.

– Ei minulla sinänsä ole mitään ulkomaalaisia vastaan, mutta kun eivät he osaa edes kirjoittaa osoitetta navigaattoriin oikein, Kataja sanoo.

Yhdeksän minuutin taksimatkan aikana Kataja ja suomalainen kuljettaja ehtivät haukkua kielitaidottomat taksikuskit, entisen liikenne- ja viestintäministerin Anne Bernerin (kesk.), Euroopan unionin ja polttoaineveron korotuksen, joka on astumassa voimaan vuorokauden vaihteessa.

Kun pääsemme oikealle kadulle, kuski kääntyy vasemmalle, vaikka hänen pitäisi kääntyä oikealle. U-käännös, sitten toinen u-käännös.

– Mä huomasin kanssa heti kun mä käänsin, että nyt meni väärin, kuski sanoo.

– Kato, eihän tämä suuri homma ollut. Laitetaan mittari kiinni. Kato, ei tämä koko maailmaa kaada.

Kataja pääsi perille uuteen turvapaikkaansa myöhään perjantai-iltana. Agata Anttonen

Videolla Pekka Kataja kertoo tilanteestaan piilopaikassaan Helsingissä 31.7.2020:

Asunnon ovessa ei lue nimeä. Välioven sisäpuolen maali on lohkeillut pahasti. Eteisen naulakossa roikkuu neonkeltainen työmaatakki, joka kuuluu Kotiaholle.

Katajalla on päässään kalastajahattu, ja hän kaivaa esiin pilottilasit. Ne ovat naamioitumisvälineitä, joihin hänen pitäisi turvallisuuspalvelun mukaan pukeutua.

Varusteet tulivat postissa aiemmin viikolla. Mukana oli myös turvasumutin ja henkilöhälytin, jotka molemmat ovat muovipakkauksissaan. Ne pitää avata saksilla.

– Jos minä naamioituisin tällä tavalla, sitten vasta herättäisinkin huomiota, Kataja sanoo pilottilasit päässään.

Ensi keskiviikkona vaalipäällikkö on menossa AlfaTV:n haastatteluun Keravalle. Hän on myös päättänyt päivämäärän, jolloin palaa politiikkaan.

Lauantaina 15. elokuuta Kataja lähtee Kotiahon kanssa kiertueelle Keski-Suomeen. Hän aikoo osallistua julkisiin tilaisuuksiin, vaikka hyökkääjät olisivatkin yhä vapaina.

– Perunakuopasta pois, Kataja sanoo.

– Ne ovat harvinaisen typeriä, jos pyrkivät lähiaikoina uusimaan tämän.

Ne ovat harvinaisen typeriä, jos pyrkivät lähiaikoina uusimaan tämän.

Pekka Kataja
Puolueen turvallisuuspalvelu lähetti naamioitumisvälineet. Agata Anttonen
Turvasumuttimella tähdätään silmiin. Agata Anttonen

Perjantai 11.9.2020

Keski-Suomen käräjäoikeuden rakennuksessa on sisäilmaongelma. Siksi pääoven turvatarkastus on siirretty työmaakoppia muistuttavaan tilaan varsinaisen oikeustalon ulkopuolelle.

Aulassa on istuntosali numero yksi. Sisällä istuu käräjätuomari Riku Tuikkala, joka on pukeutunut sinisiin farkkuihin ja tummaan t-paitaan. Tuomari voi pukeutua rennosti, sillä päivän ainoa istunto pidetään videoyhteydellä.

Puoli yhdeltä iltapäivällä alkavassa istunnossa keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto vaatii, että oikeus päättää vangita erään miehen. Poliisi epäilee miestä murhan yrityksestä.

Jo edellisenä sunnuntaina käräjäoikeus on vanginnut toisen miehen, jota epäillään osallisuudesta samaan rikokseen. Tieto sunnuntain vangitsemisesta ei ole kuitenkaan levinnyt julkisuuteen.

Tutkintavankeuden vaatiminen tarkoittaa, että poliisin mielestä on todennäköisiä syitä epäillä miesten syyllistyneen rikokseen. Heidän syyllisyytensä ratkaisee myöhemmin tuomioistuin.

Istuntosalin ovenpielessä roikkuu A4-paperi. Se on lista salissa tänään käsiteltävistä asioista. Paperissa lukee:

”12.30 PK20/2570. Vangitsemisasia, murhan yritys. Ala-Tuuhonen Tero Olavi.”

Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi perjantaina Tero Ala-Tuuhosen todennäköisin syin epäiltynä Pekka Katajan murhan yrityksestä. Viime sunnuntaina Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi Teemu Torssosen todennäköisin syin epäiltynä Pekka Katajan murhan yrityksestä.

Keskisuomalainen julkaisee vangittujen nimet jo tässä vaiheessa rikoksen poikkeuksellisen luonteen ja yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Käräjätuomari Riku Tuikkala oli pukeutunut rennosti, koska päivän istunto pidettiin videoyhteydellä. Risto Aalto
Keski-Suomen käräjäoikeus päätti Tero Ala-Tuuhosen vangitsemisesta perjantaina. Risto Aalto

Sanasto

Suomen kansallismielisiä toimijoita

Hommaforum: Maahanmuuttokriitikoiden keskustelupalsta, jota ylläpitää Homma ry -niminen yhdistys. Perustettu vuonna 2008.

Kansallismielisten liittouma: Yhdistys, joka pyrkii omien sanojensa mukaan luomaan ”laajan kansallismielisten ihmisten verkoston”. Toimii puoluepolitiikan ulkopuolella. Puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen.

Keski-Suomen nationalistit: Itsensä etnonationalistiseksi määrittelevä yhteisö, joka ilmoittaa vastustavansa muun muassa suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta. Kertoo toimivansa sekä verkossa että fyysisesti.

Pohjoismainen vastarintaliike: Uusnatsijärjestö, joka on julistettu sekä käräjä- että hovioikeudessa lakkautetuksi yhdistyslain vastaisena. Korkein oikeus käsittelee parhaillaan lakkauttamispäätöksestä tehtyä valitusta ja on määrännyt vastarintaliikkeen toistaiseksi toimintakieltoon.

Soldiers of Odin: Katupartioita järjestävä organisaatio, jota suojelupoliisi on luonnehtinut rasistiseksi ja arvioinut, että partiointiin voi liittyä väkivallan uhka. Odinilla on ollut toimintaa yli 20 kaupungissa, muun muassa Jyväskylässä.

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Etusivulla nyt