Jyväskylässä viikonloppuna yksitoista koronatartuntaa, noin sata ihmistä karanteeniin – kaupunki esittää pyynnön baarissa käyneille

Kaupungin mukaan näytteenottoon pääsee nyt nopeasti, ja näytteiden tulokset saadaan 1–3 vuorokauden sisällä. Hanna Marjanen

Jaakko Närhi

Jyväskylässä on todettu perjantain ja sunnuntain välisenä aikana 11 koronavirustartuntaa, Jyväskylän kaupunki tiedottaa. Tartuntojen vuoksi karanteeniin on asetettu noin 100 henkilöä.

Kaupungin tiedotteen mukaan tartunnat olivat yksittäisiä, eikä viikonloppuna ilmennyt laajoja karanteeniryppäitä.

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo, että tällä kertaa viikonloppuna havaituissa tautitapauksissa kyse oli nuorten aikuisten sijaan keski-ikäisistä ja tätä vanhemmista ihmisistä.

Käsmän mukaan viikonloppuna todettujen tapausten tartuntaketjut ovat valtaosin epäselviä. Tiedossa ei siis ole, mistä henkilöt ovat taudin saaneet. 

– Tartunnat olivat yksittäisiä sieltä täältä kaupungista. Se tietysti kielii siitä, että tautia on jonkin verran liikkeellä. Ja kun tartuntaketjut ovat epäselviä, niin kehottaisin kyllä pitämään turvavälejä ja miettimään, missä liikkuu ja millaisiin tapaamisiin lähtee, Käsmä sanoo.

Tänään maanantaina ei ole kaupungin mukaan todettu uusia tartuntoja. Sen sijaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi tänään kolmesta uudesta tartunnasta Jyväskylässä. Tartunnat näkyvät THL:n tilastoissa viiveellä.

Kaupunki tiedotti lauantaina, että Bar Red Neckissä on asioinut koronavirusta kantava henkilö sunnuntain 6.9. ja maanantain 7.9. välisenä yönä kello 00.00–02.00. Tuona aikana Bar Red Neckissä olleita henkilöitä, joilla on koronaan viittaavia oireita, kehotetaan olemaan yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117).

Käsmä toteaa, että Keski-Suomi on tautitapauksissa yliedustettuna muuhun maahan verrattuna. THL:n kahden viikon tautitilastossa Keski-Suomessa oli maakunnista toiseksi eniten tapauksia. Hän pitää tilannetta huolestuttavana.

Käsmän mukaan etenkin nuorten aikuisten kohdalla tartuntamääriä täytyy nyt saada pienemmiksi, vaikka he eivät viikonloppuna todetuissa tartunnoissa nousseetkaan esiin.

– Joudumme varmaan vielä ainakin jonkun aikaa pohtimaan, mitä tapahtumia on hyvä järjestää ja mitä kannattaisi jättää järjestämättä, Käsmä arvioi.

Kaupunki kehottaa hakeutumaan näytteenottoon herkästi, jos on vähäisiäkin koronaan viittaavia oireita. Näytteenottoon pääsee nopeasti, ja näytteiden tulokset saadaan 1–3 vuorokauden sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut