Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Voi olla, etten ole vaalien aikaan täällä" – Keskisuomalainen kysyi Teemu Torssoselta murhan yrityksestä ennen kuin poliisi oli ehtinyt soittaa hänelle

Heinäkuun lopussa kaupunginvaltuutettu ei ollut kuullut edes huhuja Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallasta.

Keskisuomalainen haastatteli kaupunginvaltuutettu Teemu Torssosta heinäkuun lopussa. Tuolloin ei vielä tiedetty, että myöhemmin poliisi epäilisi häntä perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä.

Haastatteluhetkellä Keskisuomalaisella oli tiedossa, että Kataja oli tunnistanut äärioikeistolaisen vaikuttajan Tero Ala-Tuuhosen mieheksi, joka soitti hänen ovikelloaan. Lisäksi tiedettiin, että Ala-Tuuhonen kuuluu Torssosen lähipiiriin.

Seuraava on tiivistetty noin tunnin kestäneestä Torssosen haastattelusta. Haastattelu tehtiin tiistaina 28.7.2020 eli puolitoista viikkoa väkivallanteon jälkeen.

Olen lopettanut huhupuheilta puolustautumisen.

Teemu Torssonen

Millainen on tilanteesi politiikassa tällä hetkellä?

– Harkitsen, lopetanko kokonaan vai jatkanko jossain toisessa puolueessa.

Eli et ole vielä päättänyt, lähdetkö ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa?

– En ole päättänyt. Olen hakenut työtä ja opiskelupaikkaa toiselta paikkakunnalta. Voi olla, etten ole vaalien aikaan täällä.

Tämä on kiinnostavaa. Millainen kuvio sinulla on menossa?

– En halua puhua siitä vielä tarkemmin. Kerron sitten, jos saan sen opiskelupaikan.

On esitetty vihjailuja, että Katajaan kohdistuneen väkivallan tekijä voisi olla sinun viiteryhmästäsi. Miltä se kuulostaa?

– Hankala sanoa, kun en ole itse seurannut lehtijuttuja ja muita. Ensin Kataja taisi puhua maahanmuuttopolitiikasta suuttuneista arabeista, ja sitten käsitys meni äärilaidasta toiseen. Turha tätä on spekuloida, mutta melko erikoiselta kuulostaa.

Yllättyisin, jos Tero jotenkin liittyisi tapaukseen.

Teemu Torssonen

Minulle on mainittu myös sinun nimesi ja puhuttu Torssosen kavereista tai torssoslaisista.

– Onpa erikoista. Erikoisen kuuloista. Kun sanot, että "olet kuullut", viimeisen parin vuoden ajan kaava on ollut koko ajan sama. Epämääräistä vihjailua ja huhupuhetta. Ikinä kukaan ei ole sanonut suoraan tai esittänyt perusteita. On ollut kiertelevää ja kaartelevaa huhupuhetta. Eikä kukaan myöskään esitä perusteita, sillä ei ole olemassa mitään todisteita äärioikeistokytköksilleni tai demokratiaan sopimattomille poliittisille tavoitteilleni. Tällaista on vain käytetty lyömäaseena minua vastaan.

Vasaramiehet soittivat Pekka Katajan ovikelloa ja tekivät rikoksen, jollaista Suomessa ei ollut nähty sataan vuoteen

Minulla ei ole tästä mitään faktaa. Nämä ovat huhupuheita, kuten sanoit.

– Jossain vaiheessa olen lopettanut huhupuheilta puolustautumisen. Siinä ei ole mitään järkeä eikä tolkkua. Jos perussuomalaisilla olisi todisteita äärioikeistoväitteilleen, totta kai he rummuttaisivat niitä ihan huolella.

Se kuitenkin pitää paikkansa, että sinulla ja perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vanhoilla pomoilla on huonot välit?

– Kyllä. Ongelmani alkoivat siitä, kun olin ilmoittautunut syksyllä 2016 perussuomalaisten puheenjohtajavalintaan. Ihmiset olivat hyvin närkästyneitä, kun joku kehtasi haastaa Timo Soinin. Soinin asema oli erittäin vahva ikäluokaltaan vanhempien maaseutupopulistien keskuudessa.

Siitäkö juontaa jonkinlainen katkeruus sinua kohtaan?

– Siitä se on lähtenyt. Jossain vaiheessa minä jouduin ulkopuolelle, en ollut enää me-porukkaa. Tätä sitten käytettiin eduskuntavaaliehdokkuuteni torppaamiseen.

Olen kuullut väitteitä, joiden mukaan olisit käyttäytynyt kokouksissa uhkaavasti sen jälkeen, kun sinut pudotettiin eduskuntavaaliehdokkaiden listalta. Sinua on kuulemma pelätty, eikä kokousten pitämisestä ole tullut mitään. Mikä on näkemyksesi tällaisista asioista?

– Ei, ei, ei. Tuohon huhupuheeseen olen joutunut aiemminkin vastaamaan. Joku on väittänyt, että olisin ollut nyrkit pystyssä valtuustoryhmän kokouksessa. Sellaista ei ole ikinä tapahtunut.

Tämä on siis ihan tuulesta temmattu juttu?

– Yhdessä kokouksessa oli kovaäänistä keskustelua. Kysyin Tapani Mäeltä (Keski-Suomen piirin entinen puheenjohtaja), miksi hän on lähtenyt kampittamaan minua. Hän löi nyrkin pöytään ja huusi, että "sinulla ei ole täällä mitään valtaa". Tästä kokouksesta on kai repäisty puheet uhkaavuudesta. Sellaisiakin väitteitä on ollut, että olisin vaaliteltalla lyönyt naista, ampunut laittomilla aseilla ja vienyt huumepussin postilaatikkoon. Että sellaisia väitteitä.

Eikö sinulla kuitenkin ole tuomio ampuma-aserikoksesta?

– Minulla oli emännän luona Hankasalmella reserviläiskivääri ja metsästysaseita kaapissa tyhjässä rivitaloasunnossa. Siitä tuli parinsadan euron sakot. Se väännettiin muotoon, että olen ampunut laittomilla aseilla. Kunpa vain saisin tietää, kuka näitä perättömiä juttuja levittää.

Teemu Torssosen nousukiito pysähtyi toistuviin selkkauksiin – uraan mahtuu niin voittoja, tappioita kuin poliisiasioitakin

Miltä sinusta tuntuu, kun minäkin tulen kyselemään tällaisia?

– Kyllähän se on rasittavaa ja vie energiaa. Tosi tympeää näitä on oikaista.

Millainen on suhteesi Tero Ala-Tuuhonen -nimiseen henkilöön?

– Tero on käynyt joskus kuntavaalien aikaan vaaliteltoilla morjestamassa. En tiedä, miten sitä muuten voisi kuvailla.

Kysyn, koska minulla on käsitys, että poliisi saattaa epäillä Ala-Tuuhosta Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta.

– Ai jaa?

Tämä ilmeisesti tulee sinulle yllätyksenä.

– En ole kuullut tuollaisesta edes huhuina. Onko tämä nyt ihan faktaa? Yllättyisin melko paljon, jos Tero jotenkin liittyisi tapaukseen.

Jos kävisi ilmi, että Ala-Tuuhonen on tekijä ja motiivi liittyisi sinun kohteluusi perussuomalaisissa, miltä se kuulostaisi?

– Se on niin epätodennäköistä, että turha sitä on spekuloida.

Onko poliisi soitellut sinulle?

– Eivät ole kyselleet mitään.