Hanna-Maria Seppälän haave toteutui: entisestä huippu-uimarista tulee lääkäri

Hanna-Maria Seppälä aloitti hiljattain lääketieteen opinnot Riiassa. Seppälä sanoo kotiutuneensa mainiosti uusiin maisemiin. Hanna-Maria Seppälä

Anni Kettunen, Heikki Löfman

Vuoden 2003 vapaauinnin 100 metrin maailmanmestari Hanna-Maria Seppälä elää urheilu-uran jälkeistä unelmaansa nyt Latvian pääkaupungissa Riiassa.

Jyväskylän yliopistosta liikuntatieteen maisteriksi 2017 valmistunut Seppälä aloitti toissa viikolla opinnot Latvian yliopistossa. Laillistetuksi lääkäriksi hänen on määrä valmistua kuuden vuoden kuluttua. Seppälä ehti haaveilla lääkäriopinnoista jo pitkään ja Suomessa hän ehti käydä pääsykokeissa kahdesti.

Viimein opiskelupaikka löytyi Latviasta.

– Tämä on itselleni todella iso asia. Paljon kertoo se, että jätin elämäni Suomessa ja lähdin tänne. Mieheni ei voinut töiltään lähteä mukaan, mutta tulemme tapaamaan paljon viikonloppuisin sekä Suomessa että Riiassa, kunhan koronatilanne helpottaa. Rinnastan tämän opiskelupaikan saamisen menestykseeni huippu-urheilussa, Riiasta tavoitettu Seppälä puntaroi.

Seppälä on naimisissa liikemies Anssi Hintsan kanssa. Pariskunnan koti sijaitsee Helsingissä.

Seppälän ensimmäisen lukukauden opintoaineet kertovat opiskelun monipuolisuudesta – ja samalla sen vaativuudesta: anatomia, kemia, latvian ja latinan kielet, terveydenhoito eri näkökulmista, lääketieteen historia, solubiologia, psykologia ja psykiatria.

Kansainvälisellä kurssilla on 60 opiskelijaa, joista noin kolmasosa tulee Suomesta.

– Ensimmäisen vuoden opinnoissa tulee kuitenkin olemaan aika paljon niin sanotusti perusjuttuja – muun muassa paljon anatomiaa. Koulutus on Euroopan laajuisesti sama, joten tutkinnon suoritettuani voin opiskella missä vaan Euroopassa.

Opetus Seppälän kurssilla tapahtuu englannin kielellä ja ainakin lokakuun alkuun saakka etänä.

– Meidän kansainvälisellä kurssilla on 60 opiskelijaa, joista noin kolmasosa tulee Suomesta. Kurssillamme on opiskelijoita muun muassa Israelista, arabimaista, Saksasta ja Intiasta.

Vaikka opetus tapahtuu toistaiseksi etänä, on Seppälä ehtinyt tutustua Latvian yliopiston lääketieteellisen uusiin tiloihin, jotka valmistuivat viime vuonna.

– Todella hienot tilat. Olen jo ehtinyt käydä siellä tapaamassa professoreita ja opettajia.

Tämä on itselleni todella iso asia. Paljon kertoo se, että jätin elämäni Suomessa

Muutenkin Seppälä on ollut otettu näkemästään ja kokemastaan Latviassa.

– Olen viihtynyt todella hyvin ja ollut monesta asiasta positiivisesti yllättynyt. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita. Homma pelittää hienosti, lähellä opiskelupaikkaansa asuva Seppälä kertoo.

– Opiskelemaanhan tänne tultiin. Sen takia halusin asunnon läheltä kampusta, enkä keskustasta tai vanhastakaupungista.

Seppälällä on Suomessa edelleen oma yritys, mutta töitä hän ehtii opiskelukiireidensä keskellä tehdä hyvin vähän.

Seppälältä kuluu aikaa urheiluun liittyvään järjestöpuolen hallitustyöskentelyyn enemmän kuin töihin

– Opinnot ovat kuitenkin se pääjuttu – ne ovat alkuun raskaita, kun uusia asioita on niin paljon. Vähän olen ehtinyt käydä juoksemassa tuossa joen varressa, ja jumppamaton otin kotoani mukaan. Mutta pääasiassa tässä on kuljettu kämpän ja yliopiston väliä, kovana liikkujana myös urheilu-uransa jälkeen tunnettu Seppälä sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut