Uusia koronavirustartuntoja tiistaina 149, epidemia kiihtymisvaiheessa pääkaupunkiseudulla – kasvomaskit käyttöön pääkaupunkiseudun toisen asteen oppilaitoksissa sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien palveluissa

THL:n johtaja MIka Salminen. Antti Aimo-Koivisto

Katri Nieminen, STT

THL suosittaa, että pääkaupunkiseudun toisen asteen oppilaitoksissa suositellaan kasvomaskien käyttöä aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Opiskelijoiden toivotaan ottavan laajentunut maskisuositus vakavasti ja noudattavan sitä, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Suosituksen voi ottaa käyttöön heti, mutta kuitenkin viimeistään torstaina 1. lokakuuta 2020.

Helsinki, Espoo ja Vantaa suosittavat tuoreessa tiedotteessaan kaikille 15 vuotta täyttäneille kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin palveluissa aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee esimerkiksi kirjastoja, liikuntapaikkoja, museoita, asiointipisteitä ja toisen asteen oppilaitoksia astuen voimaan välittömästi tai viimeistään 1. lokakuuta 2020.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi Suomen koronatilanteesta tiistaina aamulla. Paikalla olivat johtaja Mika Salminen ja ylilääkäri Taneli Puumalainen sekä tietoylijohtaja Pekka Rissanen.

Koronatartuntoja on Suomessa todettu yhteensä 9892 tapausta tähän mennessä. THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan tällä hetkellä Suomessa on sairaalahoidossa on 22 ihmistä. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 345 tähän mennessä. Taudin ilmaantuvuus on nyt koko maassa 20 tapausta per 100 000 asukasta viimeksi kuluneiden 14 vuorokauden aikana.

Suomessa on raportoitu tiistaina 149 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon ajalta tartuntoja on 1 167, mikä on 584 tapausta enemmän kuin edeltävän kahden viikon jakson 583 tartuntaa. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 697. Edeltävällä vastaavalla ajanjaksolla tartuntoja raportoitiin 470. Tapausten määrä kasvoi siis 227 tartunnalla.

Koronaviruksen suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat tällä hetkellä Keski-Suomen (46,6), Etelä-Savon (38,7), Helsingin ja Uudenmaan (35,9), Päijät-Hämeen (18,6) ja Pirkanmaan (17,9) sairaanhoitopiirien alueilla. Ilmaantuvuus kertoo tautitapausten määrän per 100 000 asukasta 14 vuorokauden ajalta.

Salmisen mukaan varsinkin HUS-piirin kohdalla epidemia on kiihtymisvaiheessa, siksi nyt tarvaitaan alueellisia päätöksiä.

– Alueellinen ja paikallinen toiminta on avainasemassa, Salminen sanoo.

Viime kädessä, jos muu ei auta, Suomen on pakko mennä valtakunnallisiin rajoitustoimiin, joita nähtiin keväällä.

Epidemian leviäminen on hänen mukaansa saatu osassa Suomea jopa pysäytettyä oikealla toiminnalla. Esimerkiksi Mikkelissä ja Kuhmossa on onnistuttu THL:n mukaan hyvin.

Myös Puumalainen varoitti, että varsinkin pääkaupunkiseudulla tartunnat leviävät väestössä. Erityisesti juhliminen on Puumalaisen mukaan nyt vaarallista. Hän vetosi ihmisiin, että tautitilanne pysyisi aisoissa. Husin alueella tauti leviää nyt Puumalaisen mukaan huolestuttavasti sikäli, että läheskään kaikkien tartuntojen alkuperää ei pystytä jäljittämään.

– Kun musiikki soi,on hauskaa ja ollaan lähekkäin, niin ääntä joudutaan korottamaan. Silloin tartuntariski on huomattavasti korkeampi kuin normaalisti, Puumalainen sanoo.

Lapin sairaanhoitopiiri tiedotti tiistaina, että 14.–23. syyskuuta välisenä aikana Ylläksen matkailukohteissa lomailleilla matkailijoilla on omilla paikkakunnillaan eri puolilla Suomea todettu tähän mennessä 10 koronatartuntaa.

Sairaanhoitopiiri kehotti tuona aikana Ylläksen alueella lomailleita hakeutumaan koronatesteihin, mikäli oireita 14 vuorokauden kuluessa ilmaantuu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut