Tove-elokuvan pääroolia näyttelee Alma Pöysti. Rakastetun taiteilijan tuotanto oli Pöystille kovin tuttua ja läheistä jo lapsuudessa. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tove-elokuvan pääosassa nähtävälle Alma Pöystille rakastetun taiteilijan rooli on erityinen – Tove Jansson oli myös perhetuttu oikeassa elämässä

Hannu Jarva

Hartaasti odotettu Tove-elokuva saa ensi-iltansa perjantaina. Pääroolia esittävälle Alma Pöystille, 39, kerta ei ole ensimmäinen; hän on eläytynyt rakastetun taiteilijan osaan jo vuonna 2017 Svenska Teaternin näytelmässä.

Janssonin luomat Muumitkaan eivät ole jääneet näyttelemisen osalta Pöystille vieraiksi. Muumit Rivieralla -animaatioelokuvassa hänen ääntään kuullaan Niiskuneitinä. Loppuvuodesta ensi-iltaan tulevassa Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvassa kuullaan siinäkin Pöystin ääntä.

Tove Jansson ei ollut Pöysteille vieras ihminen. Alma Pöysti muistaa, kuinka Jansson kävi heillä illallisella, kun hän oli pieni lapsi. Isoäidille Birgitta Ulfssonille ja isoisälle, todelliselle näyttelijälegenda Lasse Pöystille Jansson kuului läheiseen ystäväpiiriin samoin kuin Tove-elokuvassa keskeisessä osassa oleva teatterijohtaja Vivica Bandlerkin.

– Minulle Tove on ollut oikea ihminen oikeassa elämässä. Kun valmistauduin elokuvan rooliin, herättelin vanhoja muistoja henkiin. Tovesta kertovan kirjallisuuden ja arkistomateriaalin lisäksi juttelin hänet tunteneiden ihmisten kanssa. Omakohtaisista kokemuksistakin sai rooliin jonkinlaisen sivujuonen, Alma Pöysti kertoo.

Janssonin tuotanto oli Pöystille tuttua jo lapsuudesta. Kirjallisuutta pienestä pitäen harrastaneen näyttelijän ensimmäiset suosikit olivat juuri Muumit.

– Opettelin lukemaan Muumien kautta. Tove on ollut kirjoittajana ja kuvittajana minulle aina todella läsnä.

Kun valmistauduin elokuvan rooliin, herättelin vanhoja muistoja henkiin.

Tuttuudesta huolimatta Alma Pöysti tunsi jonkinlaista epävarmuutta hypätessään elokuvan Toveksi.

– Alussa ajattelin, olinkohan opiskellut häntä tarpeeksi. Eihän tämmöistä roolia voi lähteä tekemään ilman kunnon pohjatyötä, kun kyseessä on sentään elänyt, oikea ihminen. Opettelin Tovea ihan hänen kehonkieltään myöten.

Ohjaaja Zaida Bergrothille Pöysti alkoi pian olla kuin ilmetty Tove Jansson.

– Halusin rooliin lämpöä ja flirttiä. Näitä tiettyjä määreitä liitin Toveen. Almasta löytyi myös sellainen tietty uteliaisuus. Hän toi Toveen hyvää älyä ja samalla lapsenmielisyytä. Alma on lahjakas, Zaida Bergroth kehuu näyttelijäänsä.

Ilman koekuvauksia ei Alma Pöystikään elokuvan rooliin tietänsä raivannut.

– Kun sain roolin, minulta meni jalat alta. Olin todella liikuttunut, Pöysti sanoo nyt, kun elokuva on valmis.

Pöysti on iso nimi suomalaisessa teatterimaailmassa. Se kuuluu samaan sarjaan Palojen ja Jurkkien kanssa. Vaikuttiko sukutausta sitten Pöystin uravalintaan, ja mikä painolasti sukunimellä on ollut hänen teatteriuraansa?

– Niin, se on minun taustani. En minä siitä mihinkään pääse, mutta arvostan sitä taustaa myös. Toisaalta aikaisempien sukupolvien työtä osaa myös kunnioittaa niin paljon, että ei välttämättä edes uskalla lähteä alalle. Se on se toinen mahdollisuus, Alma Pöysti pohtii.

– Teatteri on ollut läsnä elämässäni koko ajan, mutta sitä en tiennyt, onko minulla siinä paikkaa.

Alma Pöystin isä on teatteriohjaaja Erik Pöysti ja veli Oskar Pöysti on näyttelijä.

– Kannustusta olen suvulta kyllä saanut koko ajan. Sitä ei ole puuttunut.

Tove-elokuva on ruotsinkielinen. Elokuvan kieli ei suomenruotsalaiselle Alma Pöystille ollut mikään kynnyskysymys. Jossain määrin Pöystissä virtaa myös karjalaista verta. Onhan Lasse Pöysti Sortavalasta kotoisin.

– Haluaisin hirveästi päästä Sortavalaan, en ole vielä päässyt käymään siellä.

Freelancerina työskentelevää Pöystiä ovat viime aikoina työllistäneet äänikirjojen lukemiset. Svenska Teaternin lisäksi hän on ehtinyt työskennellä myös Suomen Kansallisteatterissa sekä Göteborgissa, Tukholmassa ja Uppsalassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt