Levyarvio: Nytpä on hyvä kiekko soittimessa – Aili Ikonen vakuuttaa laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana

Suonna Kononen

Aili Ikonen

Suru ei oo suora viiva

Groovy Records

4/5

Nytpä on hyvä kiekko soittimessa. Jyväskyläläislähtöisen Aili Ikosen Suru ei oo suora viiva on kansio, jolla Ikonen vaikuttaa paitsi laulajana, myös säveltäjänä ja sanoittajana.

Musiikki on tietyissä hyviksihavaituissa perinteissä kiinni olevaa jatsahtavaa laulelmapoppia. Mukana on pohjoismaisen nykyjazzin viileyttä, Love Recordsin chydeniuslämpöä, mutta myös Joni Mitchellin jatsahtavan folkin kuulautta.

Levyn parhaimpiin sävellyksiin kuuluvat Valo tai Läpi harmaan sumun puhuvat hetken heikkoutta kokevan mutta omilla jaloillaan yhä seisovan yksilön suulla. ”Jotain aina syntyy, kun jotain katoaa. Sitä on vain vaikee nähdä, jos suunnan kadottaa”, Ikonen laulaa.

Ja: ”Ja minä pusken läpi tämän harmaan sumun kuin yksinäinen laiva merellä. Tiedän, muitakin laivoja on täällä. En vain niitä näe.”

Niin ovat toiset meistä laivoja. Aluksen miehistöstä nousee esiin pianisti Tuomas J. Turunen, joka on keskeisesti musaa kuljettavassa roolissa. Janne Toivosen ja William Suvanteen puhaltimet puhkuvat sumutorvina. Sovitukset on kreditoitu kontrabasisti Mikko Pelliselle, joka on osallistunut kahteen sävellykseenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut