Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huono äiti tekee nyt einesruokaa – Sari Helinin pyörittämä brändi laajentui blogista ja kirjoista ruokaan

Arki on raadollista. Sen pohtimisesta alkoi kymmenen vuotta sitten Sari Helinin, 51, blogikirjoittelu. Otsikoksi hän keksi laittaa Huono äiti. Hän oli tuolloin pojan ja pienen tyttären äiti, joka työskenteli televisiotoimittajana.

– Kun heti sanoo olevansa huono, mitä siinä sitten enää on arvostelemista. Sehän vie arvostelijoilta jalat alta, Sari Helin hymyilee.

Huono äiti -sivuston lähtölau­kauksena oli Helinin havainto, että ihmiset haluavat herkästi neuvoa toisiaan täysin pyytämättä.

– Ihmisten halusta avautua on syntynyt yhteisö. Emme keskustele vain äitiydestä, vaan monenlaisesta muustakin: burn outista, päihteistä, velkaantumisesta, pikalainoista, parisuhteista ja niin edelleen. Sivujemme viestit moderoidaan tarkasti, eikä ketään saa panetella.

Blogiyhteisön pyörityksessä Helinille tärkeintä on seurata omia arvojaan. Herjaamiskulttuuria hän ei salli.

Samalla lailla arvojaan seuraten hän alkoi vuosi sitten vastata sivustolta kaikuviin toiveisiin: ”Pitäisi saada jotain hyvällä omalla tunnolla suuhun pantavaa”.

Kun heti sanoo olevansa huono, mitä siinä sitten enää on arvostelemista. Sehän vie arvostelijoilta jalat alta.

Jo aiemmin brändin alle oli tullut Huonon äidin suklaapatukka, kotimaista käsintehtyä suklaata värikkäässä kääreessä.

Yhteisön toiveissa toistuivat sanat hyvä omatunto, enemmän kasviksia, kotimaisuus ja laadukkuus.

Helinille tuttu helsinkiläisen Emo-ravintolan keittiöpäällikkö Ilkka Lääveri ryhtyi suunnittelemaan reseptejä, Foodwest-yhtiö pyydettiin laskemaan ravintoarvoja ja laatimaan tuoteselosteita.

– Minä aloin selvittää, kuka pystyisi valmistamaan kriteeriemme mukaista, kotimaisista raaka-aineista tehtyä valmisruokaa. Päädyimme Juvalle Kruunu Herkku -osakeyhtiöön. Siellä toimii kunnon keittiö. Pihvit paistetaan lastalla ja lihapullat pyöritellään käsin. Ei ole linjastoa, vaan keittiö, Sari Helin iloitsee.

Yhteensä 370 kilometrin matkan Helsingistä Heinäveden mökilleen Helin kaartaa tätä nykyä Juvan Kruunu Herkun kautta.

Sinne soittamalla hän pikaisesti varmistelee, mistä keltainen porkkana annoksiin tulikaan. Joroisista, kuin myös tilli, kuuluu vastaus. Kallavedestä nousee haukea kalapihveihin. Ja Rääkkylän Lamminsalossa kasvatetaan lanttua.

– Lanttu on Suomessa aliarvostettu juures, jonka päätimme nostaa uudelleen arvoonsa. Kasvikset haudutetaan al denteiksi, mitään mössöä niistä ei haluta.

Keskeisessä roolissa on liperiläisen Soocin liemet, joista syntyvät kastikkeet.

– Sanoisin, että tärkein elementti tulee Liperistä. Oikeista luista ja kasviksista keitetty Sooci-liemi tuo maun koko annokseen.

Kaksi erilaista annosta on saateltu kuluttajien ulottuville 800 markettiin eri puolille Suomea. Brändin logo on räiskyvä naurava naama, ja turkoosin ja pinkin värimaailma erottuu eineshyllyltä. Pakkauksissa kerrotaan, että käytössä on kierrätysmuovi ja kierrätyspahvi.

– Kasvikset lukevat ensimmäisenä, koska puolet päivän kasvissyöntisuosituksesta saa jo yhdestä annoksesta, Helin esittelee.

Ja jatkaa, että nyt yhteisössä pyydetään jo perhekokoisia pakkauksia.

– Miten sä kuvittelet, että tuolla ruokitaan koko perhe? Jo yli sata palautetta on tullut, Helin hymyilee.

Yhteisössä siis viestitään suoraan.

Yrittäjänä Helin joutuu ynnäilemään ruokaprojektinsa numeroita.

– Siinä on laskemista ja sovittelua, että saa isompaan kokoon sellaisen hinnan, jonka perheet pystyvät maksamaan, ja joka kattaa kulut. Haluan kuitenkin esimerkiksi kastikefirma Soocin liemen ja muutenkin kotimaista laatua.

Yrittäjyyden hektisyys on näkynyt Helinin perheessä – kuinkas muuten – einesten syöntinä.

– Siitä lapset ovat minulle huomauttaneet, että meillä on syöty kolme kuukautta ainoastaan eineksiä.

Raskainta Sari Helinistä on tuntea onnistumisen paine harteillaan: kun projekti alkoi työllistää ihmisiä eri firmoissa, omakin onnistuminen alkoi tuntua välttämättömältä.

Huonon äidin blogisivustolla ja markkinointikanavalla työntekijät ovat olleet pitkälti alihankkijoita ja freelancereita. Nyt Kruunu Herkussa on palkattu kymmenkunta uutta työntekijää.

– Toivotaan, että kysyntä kasvaa ja tuoteperhe voi laajentua.

Yöunet yrittäjältä lähtivät, kun Business Finlandin hänelle myöntämää 100 000 euron tukea ruodittiin julkisuudessa: hänestä tehtiin suurin piirtein rikollinen, koska kukaan ei tiennyt tekeillä olleesta uudesta eineksestä.

– Ryöpytyksessä piti vain selvitä päivittäin eteenpäin. Nyt työn alla on jo Huonon äidin keittokirja, johon on tehty kuvauksia ja kerätty ruokaohjeita, Helin sanoo.

Sitten hän lähtee australianpaimenkoiransa Pluton kanssa etsimään sieniä mökkimaastosta.