Jyväskylässä lauantain aikana vielä seitsemän uutta koronatartuntaa – jäljitystyö edelleen kesken, altistumisia tapahtunut ainakin kolmella koululla

Jyväskylässä todettiin lauantaina vielä seitsemän uutta koronatartuntaa. Kuvituskuva. Marko Kauko

Jaakko Närhi, STT

Jyväskylässä on lauantai-iltapäivän aikana todettu vielä seitsemän uutta koronatartuntaa, Jyväskylän kaupunki tiedottaa. Kaupunki kertoi jo aiemmin lauantaina 30 tartunnasta perjantai-illan ja lauantaiaamun aikana.

Taustalla on 27. syyskuuta järjestetyssä pienen seurakunnan viikkotilaisuudessa tapahtunut joukkoaltistuminen. Kaupungin tiedotteen mukaan osa näytteenoton tuloksista on vielä saamatta.

Suuren tartuntamäärän vuoksi terveydenhuolto on ehtinyt tavoittamaan vain pienen osan altistuneista tämän päivän aikana.

– Karanteenien asettaminen jää pääosin huomiselle ja mahdollisesti vielä maanantaille. Jokaiseen altistuneeseen ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä soittamalla heille terveydenhuollosta, tiedotteessa sanotaan.

Kaupungin mukaan on selvää, että karanteeniin tullaan asettamaan satoja ihmisiä. Altistumisia on tapahtunut ainakin Kilpisen yhtenäiskoululla (noin 65 henkilöä), Kuokkalan yhtenäiskoululla (noin 70 henkilöä) ja Gradian Viitaniemen yksikössä (noin 50 henkilöä). Selvitystyön jatkuessa vielä illan ja huomisen sunnuntain ajan on mahdollista, että tietoon tulee vielä muita yksiköitä. Kaupunki tiedottaa tilanteesta sunnuntain aikana.

Gradialla oppilaitos on ehtinyt ottaa yhteyttä ainakin altistuneisiin työntekijöihin. Kilpisen ja Kuokkalan yhtenäiskoulujen koulujen oppilaille ja huoltajille on tänään lähtenyt Wilma-viestit, joissa kerrotaan tilanteesta ja pyydetään odottamaan rauhassa terveydenhuollon puhelinsoittoa. 

– Tiedon julkaisu puntaroitiin yhdessä kaupungin johdon ja sivistyspalveluiden kanssa siltä pohjalta, että meihin on ottanut yhteyttä useiden muidenkin oppilaitosten vanhempia. Tämän tiedon julkaisulla rajataan oppilaitoksia tässä vaiheessa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo. 

Kaupunki painottaa, että kodeista ei tule nyt soittaa kysymyksiä tilanteesta terveydenhuoltoon, jotta aika voidaan käyttää altistuneiden kontaktoimiseen. Jos terveydenhuollosta ei olla yhteydessä koteihin viimeistään maanantaipäivän aikana, ei altistumista ole tapahtunut. Yhteydenottoa voi odotella rauhassa kotona. Oireettomia ei testata, mutta vähäisistäkin oireista on hyvä hakeutua koronanäytteenottoon.

Käsmä arvioi aiemmin lauantaina STT:lle, että syyslomaviikko helpottaa tilannetta jossain määrin, koska koulu- ja päiväkotiryhmät eivät kokoonnu.

Käsmä myös arvioi, että maskien käytöllä on ollut Jyväskylässä vaikutusta tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä. Hänen mukaansa suosituksen antamisen jälkeen näytti kuitenkin alkuun siltä, että maskinkäyttö lähti huonosti liikkeelle. Nykyisellään maskeja näkyy kuitenkin jo hyvin katukuvassa ja kaupoissa.

– Parin viime viikon aikana maskin käyttö on lisääntynyt. Tällä hetkellä on varmaan sellaista sosiaalista painetta siihen maskien käytön suuntaan. Se on ihan hyvä, että sillä tavalla pidetään huolta niistä muistakin kanssakulkijoista, Käsmä sanoo ja arvioi, että maskisuositus on otettu tosi hyvin vastaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut