Jyväskylän Seminaarinmäkeä ehdotetaan Suomen ensimmäiseksi kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi

Jyväskylän yliopiston päärakennus on Alvar Aallon suunnittelema Seminaarinmäen kampuksen C-rakennus. Petri Huhtinen

Emmi Julkunen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Jyväskylän Seminaarinmäen Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi. Oleellisena hakuperusteena on se, että Seminaarinmäki tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

– Olemme iloisia voidessamme esittää näin vahvasti suomalaista koulutusjärjestelmää edustavan esimerkin Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi. Seminaarinmäellä voidaan näin edistää laajemmin ymmärrystämme koulujärjestelmän merkityksestä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana, iloitsee tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Seminaarinmäki on suojeltu kulttuuriympäristö, jossa on rakennuksia 1800-luvun lopulta nykypäivään. Alueen arkkitehteina ovat olleet muun muassa Constantin Kiseleff, Alvar Aalto, Arto Sipinen sekä arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy.

Miljööhön on perustettu vuonna 1863 Suomen ensimmäinen opettajaseminaari eli kansankoulunopettajien koulutus.

Seminaarinmäen kampusalue heinäkuussa vuonna 2010. Salmi Matti

Museovirasto järjesti kaikille avoimen aiehaun kulttuuriperintötunnuksen saamiseksi elokuun alussa. Se vastaanotti määräaikaan mennessä viisi hakemusta.

Kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi olivat Suomesta ehdolla myös Kalevalan ylirajainen perintö, Malmin lentoasema, Vanha Raahe sekä Minna Canthin perintö: tasa-arvo.

Euroopan komissio on myöntänyt Euroopan kulttuuriperintötunnuksia vuodesta 2014 lähtien 48:lle kohteelle, jotka liittyvät esimerkiksi rakennusperintöön, asiakirjoihin, kulttuuriympäristöön tai aineettomaan perintöön. Tunnuksen on tarkoitus lisätä Euroopan kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä kulttuuriperinnöstä.

Suomi liittyi mukaan Euroopan Unionin alaiseen toimeen loppuvuonna 2018. Museovirasto koordinoi sen toimeenpanoa.

Seminaarinmäen kulttuuriperintötunnuksen hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2021. Tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022 ja seuraava haku on keväällä 2023.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.