Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylältä uudet koronasuositukset – yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei pitäisi järjestää lokakuussa, harrastuksissa vältettävä lähikontaktit

Jyväskylä arvioi olevansa hyvin lähellä koronaepidemian kiihtymisvaihetta.

Jyväskylän kaupunki suosittaa, että kaupungin asukkaat eivät järjestäisi yli 20 hengen yksityistilaisuuksia lokakuun aikana.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui viikon päätteeksi kuulemaan terveydenhuollon arvion kaupungin tämän hetken koronatilanteesta. Kokouksessa todettiin, että Jyväskylän kaupunki on koronaepidemian osalta taudin kiihtymisvaiheen kynnyksellä. Tilanteen rauhoittamiseksi kaupunki antoi joukon uusia suosituksia ja tarkisti voimassa olevat linjaukset ja rajoitukset kaupungin alueella.

Jyväskylässä on kuluneella viikolla todettu jo tähän mennessä todettu 73 tartuntaa, joka on viikkotasolla tarkasteltuna ennätysmäärä. Karanteenissa on tällä hetkellä yli 1 000 ihmistä. Tartunnat ovat pääsääntöisesti seurausta viime viikonloppuna ilmenneestä laajasta tartuntaryppäästä ja siten suurin osa tällä viikolla tartunnan saaneista on jo ollut karanteenissa. Lisäksi on ilmennyt jonkin verran uusia tartuntoja muun muassa nuorten ja harrastustoiminnan parissa.

Jyväskylässä tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku oli viime viikon loppuun mennessä 55,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, mutta tämän viikon tartunnat tulevat nostamaan sitä edelleen. Myönteistä on, että uusien tartuntojen alkuperästä pystytään edelleen selvittämään yli 85 prosenttia, eli hallitsematonta leviämistä ei Jyväskylässä ole.

Ylilääkäri Johanna Tuukkanen sanoo, että Jyväskylässä ilmaantuvuusluku on määritelmää korkeampi, mutta tartuntaketjut ovat tiukasti vielä hanskassa. Myöskään sairaalahoidon tarve ei ole alueella ainakaan toistaiseksi lähtenyt nousemaan.

Vaikka kaupungin voisi arvioida olevan jo kiihtymisvaiheessa, tarkastelussa pitää huomioida koko kahden viikon tarkastelujakson tilanne. Ilman viime viikonlopun laajaa tartuntarypästä, tartuntamäärät olisivat Jyväskylässä edelleen laskusuunnassa. Näin kaupunki arvioi tartuntatilanteen kokonaisuudessaan olevan edelleen perustasolla, mutta lähellä siirtymistä kiihtymisvaiheeseen.

Tuukkanen korostaa, että asukkaiden ja Jyväskylässä vierailevien on tässä kohdassa syytä ottaa erittäin vakavasti ohjeet turvavälien noudattamisesta, hyvästä käsihygieniasta ja kasvomaskien käytöstä. Jyväskylän tilannetta ei saada palautettua perustasolle muutoin, kuin vähentämällä lähikontakteja toistemme kanssa. Nyt annettavat suositukset kannustavat ja tukevat valintojen tekemisessä.

– Toivomme, että jokainen jaksaa noudattaa suosituksia ja käyttää seuraavien viikkojen ajan jatkuvaa harkintaa siinä, miten itse voi vähentää kontaktejaan ilman, että joudumme asettamaan tiukkoja rajoituksia ja sulkemaan esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia, Tuukkanen sanoo.

Kaupunki kävi läpi valtioneuvoston eilen antamat alueelliset suositukset koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Kaupunki arvioi toimenpiteet suhteessa tartuntatilanteeseen. Koska kiihtymisvaihe on Jyväskylässä hyvin lähellä, se antoi jo etupainotteisesti seuraavat liittyvät suositukset asukkailleen ja eri toimijoille koronatartuntojen saamiseksi hallintaan.

Suositukset eivät ole velvoittavia, vaan niiden noudattamisesta päättää jokainen asukas ja toimija itse. Suositukset antavat kuitenkin selkeää ohjeistusta siitä, miten nykytilanteessa kannattaa toimia itsensä ja muiden suojaamiseksi. Suositukset tulevat voimaan välittömästi.

Mikäli kiihtymisvaiheeseen siirrytään, valtioneuvoston suosituslistalla on kiihtymisvaiheessa mainittu vielä aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen. Tähän Jyväskylässä ei toistaiseksi nähdä tarvetta, sillä tartuntaketjut eivät tällä hetkellä liity mihinkään tiettyyn harrastukseen tai harjoittelutilaan. Kiihtymisvaiheessa voidaan suositella myös korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen, kuitenkin huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet. Etäopetusta toteutetaan Jyväskylässä jo laajasti, eikä erillistä suositusta sen osalta ole etupainotteisesti syytä antaa.