Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylältä uudet koronasuositukset – yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei pitäisi järjestää lokakuussa, harrastuksissa vältettävä lähikontaktit

Jyväskylä arvioi olevansa hyvin lähellä koronaepidemian kiihtymisvaihetta.

Jyväskylän kaupunki antoi perjantaina listan koronasuosituksia. Risto Aalto
Katri Nieminen

Katri Nieminen

Jyväskylän kaupunki suosittaa, että kaupungin asukkaat eivät järjestäisi yli 20 hengen yksityistilaisuuksia lokakuun aikana.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui viikon päätteeksi kuulemaan terveydenhuollon arvion kaupungin tämän hetken koronatilanteesta. Kokouksessa todettiin, että Jyväskylän kaupunki on koronaepidemian osalta taudin kiihtymisvaiheen kynnyksellä. Tilanteen rauhoittamiseksi kaupunki antoi joukon uusia suosituksia ja tarkisti voimassa olevat linjaukset ja rajoitukset kaupungin alueella.

Jyväskylässä on kuluneella viikolla todettu jo tähän mennessä todettu 73 tartuntaa, joka on viikkotasolla tarkasteltuna ennätysmäärä. Karanteenissa on tällä hetkellä yli 1 000 ihmistä. Tartunnat ovat pääsääntöisesti seurausta viime viikonloppuna ilmenneestä laajasta tartuntaryppäästä ja siten suurin osa tällä viikolla tartunnan saaneista on jo ollut karanteenissa. Lisäksi on ilmennyt jonkin verran uusia tartuntoja muun muassa nuorten ja harrastustoiminnan parissa.

Jyväskylässä tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku oli viime viikon loppuun mennessä 55,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, mutta tämän viikon tartunnat tulevat nostamaan sitä edelleen. Myönteistä on, että uusien tartuntojen alkuperästä pystytään edelleen selvittämään yli 85 prosenttia, eli hallitsematonta leviämistä ei Jyväskylässä ole.

Ylilääkäri Johanna Tuukkanen sanoo, että Jyväskylässä ilmaantuvuusluku on määritelmää korkeampi, mutta tartuntaketjut ovat tiukasti vielä hanskassa. Myöskään sairaalahoidon tarve ei ole alueella ainakaan toistaiseksi lähtenyt nousemaan.

Vaikka kaupungin voisi arvioida olevan jo kiihtymisvaiheessa, tarkastelussa pitää huomioida koko kahden viikon tarkastelujakson tilanne. Ilman viime viikonlopun laajaa tartuntarypästä, tartuntamäärät olisivat Jyväskylässä edelleen laskusuunnassa. Näin kaupunki arvioi tartuntatilanteen kokonaisuudessaan olevan edelleen perustasolla, mutta lähellä siirtymistä kiihtymisvaiheeseen.

Tuukkanen korostaa, että asukkaiden ja Jyväskylässä vierailevien on tässä kohdassa syytä ottaa erittäin vakavasti ohjeet turvavälien noudattamisesta, hyvästä käsihygieniasta ja kasvomaskien käytöstä. Jyväskylän tilannetta ei saada palautettua perustasolle muutoin, kuin vähentämällä lähikontakteja toistemme kanssa. Nyt annettavat suositukset kannustavat ja tukevat valintojen tekemisessä.

– Toivomme, että jokainen jaksaa noudattaa suosituksia ja käyttää seuraavien viikkojen ajan jatkuvaa harkintaa siinä, miten itse voi vähentää kontaktejaan ilman, että joudumme asettamaan tiukkoja rajoituksia ja sulkemaan esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia, Tuukkanen sanoo.

Kaupunki kävi läpi valtioneuvoston eilen antamat alueelliset suositukset koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Kaupunki arvioi toimenpiteet suhteessa tartuntatilanteeseen. Koska kiihtymisvaihe on Jyväskylässä hyvin lähellä, se antoi jo etupainotteisesti seuraavat liittyvät suositukset asukkailleen ja eri toimijoille koronatartuntojen saamiseksi hallintaan.

Suositukset eivät ole velvoittavia, vaan niiden noudattamisesta päättää jokainen asukas ja toimija itse. Suositukset antavat kuitenkin selkeää ohjeistusta siitä, miten nykytilanteessa kannattaa toimia itsensä ja muiden suojaamiseksi. Suositukset tulevat voimaan välittömästi.

Mikäli kiihtymisvaiheeseen siirrytään, valtioneuvoston suosituslistalla on kiihtymisvaiheessa mainittu vielä aikuisten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen. Tähän Jyväskylässä ei toistaiseksi nähdä tarvetta, sillä tartuntaketjut eivät tällä hetkellä liity mihinkään tiettyyn harrastukseen tai harjoittelutilaan. Kiihtymisvaiheessa voidaan suositella myös korkeakoulujen siirtymistä etäopetukseen, kuitenkin huomioiden välttämättömän lähiopetuksen tarpeet. Etäopetusta toteutetaan Jyväskylässä jo laajasti, eikä erillistä suositusta sen osalta ole etupainotteisesti syytä antaa.

Koronavirus

Jyväskylän uudet suositukset

1. Jyväskylän kaupunki suosittelee, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä lokakuun aikana Jyväskylässä. Yksityistilaisuuksia ovat kaikki yksityisluonteiset tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia. Esimerkkejä yksityisistä tilaisuuksista ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.

2. Kaupunki suosittelee, että kaikissa yleisötilaisuuksissa osallistujamäärästä riippumatta edellytetään, että niissä voidaan säilyttää turvavälit, huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä välttää jonoja ja ruuhkien syntymistä. Yleisötilaisuuksien osanottajamäärän suositellaan olevan sisätiloissa puolet normaalista paikkamäärästä.

3. Kaikenikäisten ryhmäharrastustoimintaa suositellaan järjestettäväksi siten, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Kaupunki suosittelee, että harrastuksiin tullessa muistetaan turvavälit, pidetään välimatkoja toisiinsa, harrastusten jälkeen siirrytään omaan kotiin suihkuun ja vältetään turhaa oleilua harrastustiloissa.

4. Julkisten tilojen käytössä tulee huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lisäksi asiakasmäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä. Nämä tilat tarkoittavat esimerkiksi kaupungin omia tiloja tai valtion omistuksessa olevia tiloja.

5. Hallitus suositteli, että etätöitä jatketaan vuoden loppuun asti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Kaupungin omien työntekijöiden osalta vastaava suositus on jo annettu ja se on voimassa vuoden loppuun asti. Kaupunki tarkentaa ohjetta kuitenkin tästä eteenpäin siten, että kaikissa tehtävissä, joissa etätyö on mahdollista, se on ensisijainen vaihtoehto ja työpaikalle tullaan vain välttämättömästä syystä.

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset Jyväskylässä

1. Jyväskylässä on edelleen käytössä laaja maskisuositus, joka koskee kaikkia julkisia tiloja sekä niin sisä- kuin ulkotiloissa olevia tapahtumia.

2. Ikääntyneiden ja vammaispalveluiden asumispalveluiden vierailut järjestetään ensisijaisesti ulkoilmassa maskeja käyttäen tai sisätiloissa poikkeusjärjestelyin turvalliset olosuhteet varmistaen.

3. Kaupunginsairaalan osastoille pääsevät vierailemaan ainoastaan saattohoitopotilaiden ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaiset maskeja käyttäen.

4. Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien kotiin annettavissa palveluissa sekä riskiryhmien asumispalveluissa kaupungin työntekijöitä velvoitetaan käyttämään maskeja.

5. Vammaispalveluiden työ- ja päivätoiminta jatkuu poikkeusjärjestelyin ainakin lokakuun ajan.

6. Ikääntyneiden päivätoiminta pidetään suljettuna vuoden loppuun asti.

7. Liikuntapalvelut on supistanut koronaviruksen riskiryhmäläisten palveluja, jos niissä ei voida täysin turvata THL:n ohjeiden toteutumista. Tauolla ovat senioreille ja diabeetikoille suunnatut kuntopiiriryhmät, jotka toteutetaan kuntosaleilla. Myös eri kaupunginosista kulkevien maksuttomien uimahallikuljetusten käynnistämistä on päätetty siirtää myöhempään ajankohtaan.

8. Uusien harjoittelujen aloittaminen perusopetuksen luokkaryhmissä on kielletty. Alun perin lokakuun loppuun asti voimassa ollutta linjausta päätettiin tänään jatkaa vuoden loppuun asti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut