Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keski-Suomesta proteiinitalouden piilaakso? – Tutkijan mukaan hamppu voisi korvata lihan ruoanlaitossa

STT

Jyväskylän seudulla hampun elintarvikekäyttö on herättänyt kiinnostusta kautta ruokaketjun. Tutkijan mukaan hamppuruokia voi tuotteistaa sekä lihan vaihtoehtona että superruokana.

Keski-Suomessa tutkitaan vaihtoehtoisia proteiinilähteitä pellolta pöytään saakka. Visiona on uusi proteiinitalouden piilaakso, joka perustuu kestävälle, kiertotalouden periaatteita noudattavalle ruokajärjestelmälle.

Jyväskylän yliopisto on ollut mukana Luonnonvarakeskuksen vetämässä ScenoProt-hankkeessa ja Sitran rahoittamassa proteiinikiertotalouden kehityshankkeessa, jossa hamppu oli yksi piloteista.

Hampputuotteita voi periaatteessa tuotteistaa kahdella tavalla: eläinperäisten tuotteiden korvaajina tai sitten superfoodina ravintoarvot edellä, pohtii tutkija Ville Tikka. Kuluttajien kiinnostukseen puolestaan vaikuttavat tuotteiden maku, hinta, helppokäyttöisyys ja raaka-aineen tuttuus.

Tuottajat osoittivat haastatteluissa kiinnostusta hamppuun viljelykasvina.

– Kynnystä nostivat kuitenkin hamppuun liitetyt epävarmuuden mielikuvat. Hampun elintarvikekäyttöön liittyy viranomaisvalvontaa, mikä koettiin osin tulkinnanvaraiseksi.

Ruokaketjun toimijat harmittelivat myös hampun eri osien heikkoa hyödynnettävyyttä. Öljyhampusta voidaan käyttää elintarvikkeisiin ilman lupia vain siemenet.

– Muiden kasvinosien hyödyntämiseen täytyy hakea uuselintarvikelupaa pitkähkön prosessin kautta. Kuitenkin tuottajilla on vahva halu toimia kiertotalouden eetoksen mukaisesti ja käyttää koko kasvi, loppuviimein vaikkapa biopolttoaineena.

Hampun viljelyn houkuttelevuutta jarruttaa myös teollistamisen ja laitteistojen puute. Jalostaminen kuten siementen kuoriminen on pitkälti viljelijöiden omalla vastuulla. Raaka-aineiden jalostamisella elintarvikkeiksi voikin olla yhä enemmän kysyntää.

Hamppuekosysteemi edellyttää Tikan mukaan myös riittävää määrää eri ruokaketjun toimijoita, jotta toimitusvarmuus asiakkaille on varmaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut